Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Împreună pentru un mediu curat”

La Grădinița Nr. 44 –,,Rază de soare”, structură a Grădiniței Nr. 50

,,Împreună pentru un mediu curat”

În cadrul Programului Plantropolis lansat de Fundația Comunitară Oradea și finanțat de Russmedia România, cu sprijinul VPK Packaging Salonta, Asociația Grund Community, grădinița noastră a reuşit să câștige un proiect cu finanțare nerambursabilă pentru realizarea unei mini grădini în curtea grădiniței, suma alocată fiind în cuantum de 7.400 lei (acordată în trei tranșe).

Proiectul este conceput pentru a se desfășura pe o perioadă de nouă luni. În cadrul proiectului vor fi derulate 22 de activități, realizate săptămânal la cele opt grupe de preșcolari. Activitățile propuse vor fi desfășurate pe grupe de vârstă (mică, mijlocie și mare) și vor culmina cu realizarea unei mini grădini urbane.
Proiectul a debutat cu desfășurarea unor activități de colectare selectivă. Copiii sunt învățați să colecteze selectiv deșeurile în cinci fracții, iar pentru desfășurarea acestor activități ne bazăm pe sprijinul și susținerea familiilor tuturor preșcolarilor înscriși în grădinița noastră.
Prin amenajarea unei mini grădini în cadrul grădiniței vom crea un loc în cadrul căruia copiii vor învăța și vor face numeroase descoperi: vor observa cum se dezvoltă o plantă, ce fel de insecte polenizează florile, ce fel de viețuitoare trăiesc în pământ, cum ne pregătim propriul îngrășământ natural (compost) pentru plante, astfel le vom crea propriul teren de joacă și de împărtășire a experiențelor trăite. Mini grădina va deține zone cu plante medicinale/ aromatice (pătrunjel, mărar, mentă, leuștean, rozmarin, cimbru), flori (ochiul boului, garoafa din grădină, bănuței, flori de piatră, floarea soarelui decorativă, crăițe, flori de paie, gura leului pitică), bulbi de flori (lalele, narcise, zambile, crini) și legume (roșii, castraveți, ardei, mazăre, fasole, dovlecel, ridichi, salată, arpagic).
Proiectul constituie o oportunitate de a desfăşura cu copiii activităţi practice, plăcute şi îndrăgite de ei, care vor contribuit la creşterea gradului de conştientizare a copiilor cu privire la problemele locale de mediu. Prin acţiunile desfăşurate vom dobândi o grădiniță mai curată, mai frumoasă, cu mai multe flori, cu un ambient mai plăcut, mai cunoscută, deschisă spre comunitate.
Preșcolarii grădiniței noastre le-au primit cu mare drag pe doamnele voluntare din cadrul Asociației Grund Community și împreună au învățat prin joc cum se reciclează corect deșeurile, în funcție de culorile de pe fiecare recipient.
De asemenea, și doamnele educatoare împreună cu copiii au realizat, la rândul lor, o serie de activități prin intermediul cărora au exersat toate cele învățate despre reciclare, astfel în fiecare sală de grupă în recipiente decorate cu imagini sugestive copiii au colectat selectiv pe parcursul a cinci săptămâni, cele cinci fracții:
Învățăm să colectăm: 1.hârtia, cartonul 2.plasticul, metalul, aluminiul 3.sticla 4.deșeurile biodegradabile - deșeuri de mâncare, deșeuri verzi din grădini și parcuri 5. deșeurile reziduale.
Activitățile s-au desfășurat în strânsă colaborare cu familiile copiilor care au primit afișele cu descrierea fiecărei fracții și astfel au colectat și acasă, cele cinci fracții în recipiente decorate cu imagini sugestive.
La derularea acestui proiect participă întreg personalul grădiniței, dar în primul rând cadrele didactice (alături de copii): prof. Copăcean Dorina și Popa Cristina - grupa mică A; prof. Bodea Floare și Puiu AnaMaria - grupa mică B; prof. Todoca Ana și Gavra Mihaela - grupa mijlocie A; prof. Caciora Lucia și Toia Viorica - grupa mijlocie B; prof. Nemeș Florica și Zerghe Felicia - grupa mijlocie C; prof. Mărcuț Ana și Sabău Janina - grupa mare A; prof. Lenath Mariana și Perneș Bianca - grupa mare B; prof. Cornea Anca și Bumb Sanda - grupa mare C, sub coordonarea doamnei director, prof. Pascar Gabriela, dnei prof. coordonator Mărcuț Ana, a dnei prof. Gavra Mihaela, coordonator de proiect și a dnei administrator de patrimoniu Piț Florentina. (A.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: ,,Împreună pentru un mediu curat”.

Trimite email
duminică, 11 mai 2025, 08:24:27 Ora de vară a Europei de Est