Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Mobilitate Erasmus+ în Polonia

În perioada 22 - 25 martie, s-a desfășurat a treia reuniune de proiect

Mobilitate Erasmus+ în Polonia

În perioada 22 - 25 martie 2022, s-a desfășurat în Polonia, a treia reuniune din cadrul proiectului Erasmus+ ,,Volunteerism and Active Citizenship: from Individuals to Organizations - Voluntariat și cetățenie activă: de la indivizi la organizații" 2019-2022, proiect care se derulează cu sprijinul financiar al Comisiei Europene.

La această reuniune au fost prezenți 31 de elevi și profesori din țările partenere - Cipru, Italia, Letonia, Bulgaria și bineînțeles România, reprezentată de delegația Colegiului Tehnic ,,Traian Vuia" din Oradea.
Delegația a fost formată din dnele profesoare Marcela Urs și Voichița Darna și elevele din clasa a X-a C, Flavia Groza și Melisa Muraru. Orașul în care s-a desfășurat această activitate a fost OstrówWielkopolski, iar școala gazdă, parteneră în proiect, a fost II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymiim. Władysława.
Au fost patru zile pline de activități deosebite, în care am avut ocazia să cunoaștem oameni frumoși, locuri încărcate de istorie si să desfășurăm și activități de voluntariat. În prima zi am fost primiți la liceu de către dnul director, elevii și colegii din proiect, cu care ne-am revăzut după mobilitatea din România. Am fost primiți apoi la Prefectură și la Primărie, unde am aflat date despre regiunea în care se află orașul Ostrów, al șaselea ca mărime din Polonia. Elevii au dialogat cu primarul despre problemele cu care se confruntă tinerii din ziua de azi. A urmat prânzul și activitatea de voluntariat, care, cred că ne-a bucurat și impresionat pe toți, mai ales că a fost făcută în folosul refugiaților din Ucraina.
A doua zi a debutat cu turul orașului Ostrów. Am văzut clădirea vechii primării, sinagoga și locul cimitirului evreiesc din care au mai rămas doar inscripții păstrate în zidul ce înconjoară locul cimitirului. În biserica catolică am avut parte de un concert susținut de tineri din oraș în beneficiul persoanelor refugiate din Ucraina. Am fost apoi din nou la școală, unde am avut o întâlnire emoționantă cu absolvenți ai Universității persoanelor de vârsta a treia. O universitate în cadrul căreia persoanele de peste 55 de ani fac cursuri și își continuă în mod frumos și activa viața. Am avut parte de dans cu minunatele doamne și de puțin sport, așa ca de dimineață. Următorul obiectiv a fost vizitarea castelului din Gołuchów și a parcului în care se găsește castelul. După ce am servit prânzul, am plecat la următoarea întâlnire, cu ansamblul de dansuri populare, unde, așa cum arată și pozele, tinerii din cinci țări au comunicat atât de frumos prin dans și muzică.
În ziua ce a urmat, am călătorit laWrocław, unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia. Prima activitate a fost la Universitate, unde elevii au participat la un workshop, organizat de studenții de la Științe Politice. A urmat vizita la Depou, un centru istoric organizat într-un fost depou de autobuze, unde am putut urmări evoluția si evenimentele importante din Polonia,după anul 1930. Totul a fost extrem de emoționant, pentru că expoziția, prin imaginile filmelor și prin exponate evoca, involuntar, războiul din Ucraina, purtat atât de aproape de noi. După ce am luat prânzul, am vizitat Africarium, un exemplu de strădanii continue pentru a proteja elemente naturale din ecosistemele specific continentului african. Ziua s-a încheiat cu vizitarea uneia dintre cele mai mari piețe din Europa, Market Square, o minune arhitecturală din perioada medievală, ce îmbină mai multe stiluri.
 Ultima zi din cadrul mobilității s-a încheiat cu vizita la Muzeul din orașul Ostrów, muzeu amenajat în clădirea fostei primării. Imaginile și exponatele văzute aici prezintă o mică parte din istoria orașului, aflat mult timp sub ocupație germană. Seara a avut loc cina festivă, de rămas bun, iar delegația noastră s-a pregătit pentru întoarcerea în țară.
Patru zile și patru învățăminte:
*E frumos peste tot în această lume mare, dar locul fiecăruia e acolo unde îi sunt rădăcinile;
*Istoria se repetă si din păcate, nu învățăm nimic din evenimentele cu care ne încearcă. Dar speranța trebuie să nu se piardă, fiecare popor s-a refăcut, si încă se reface de pe urma evenimentelor crude cu care s-a confruntat. În toate aceste zile, indiferent de câte experiențe frumoase am trăit, gândurile noastre s-au îndreptat spre cei care trăiesc o tragedie, în Ucraina;
*Poți trăi atât de frumos și atunci când părul îți e nins de ani, doar să faci ceea ce simți și să ai curaj să... trăiești!
*Nu contează ce limbă vorbești, nu contează din ce colț de lume ești, când semenii tăi sunt în suferință, vorbesc sufletele pentru noi.
Prof. Voichița Darna
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Mobilitate Erasmus+ în Polonia.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 19:58:13 Ora de vară a Europei de Est