Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

În 13 și 19 mai, acțiuni de igienizare la Cheresig și Toboliu

,,Luna curățeniei în Bihor”

În 13 și 19 mai, acțiuni de igienizare la Cheresig și Toboliu

La nivelul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Cheresig și al structurii Școala Primară Nr. 1 Toboliu, s-a creat un grup de elevi voluntari sub numele de ,,EcoClub Bihor".

Aceștia fac parte din comunitatea de elevi voluntari înființată la nivelul județului, care doresc să se implice în activități ce au legătură cu protecția mediului înconjurător.
,,EcoClub Bihor" este un proiect care a fost propus pe termen mediu și lung prin care dorim ca elevii și comunitatea locală să conștientizeze faptul că este în responsabilitatea fiecăruia dintre noi să respectăm și să protejăm necondiționat mediul înconjurător.
În această lună, voluntarii mari și mici au participat la două acțiuni de igienizare pe raza comunei Toboliu, în cadrul Campaniei ,,Luna curățeniei în Bihor". 
În data de 13 mai 2022, a avut loc prima acțiune de igienizare desfășurată de către elevii voluntari însoțiți de către cadre didactice de la Școala Gimnazială Nr. 1 Cheresig și de la structura Școala Primară Nr. 1 Toboliu. Acțiunea s-a desfășurat pe câteva străzi din loc. Cheresig și com. Toboliu, pe spațiul verde din fața și din jurul școlilor, pe drumul care duce la Donjonul (Turnul) din Cheresig și zona verde din jurul acestuia.
În data de 19 mai 2022, voluntarii clubului au participat la a doua acțiune de igienizare. În loc. Cheresig a fost curățat spațiul verde din fața caselor locuite de comunitatea rromă. În loc. Toboliu voluntarii au curățat malul drept și malul stâng al Canalului colector și o parte din drumul care duce la pășunea satului. 
Activitățile s-au desfășurat în bune condiții, datorită sprijinul Consiliului Local Toboliu și RER-RWE Ecologic Service Oradea S.A care au oferit voluntarilor mănuși și saci și s-au ocupat de transportarea sacilor plini cu deșeuri colectate selectiv. De asemenea Conducerea școlii a asigurat transportul elevilor și cadrelor didactice coordonatoare cu microbuzul școlar în toate zonele menționate.
Toți elevii participanți au dat dovadă de spirit civic, implicare cu bucurie, de cunoaștere a modalităților de protejare a mediului înconjurător și de colectare selectivă a deșeurilor. Exemplele de bune practici vor continua, cu siguranță.
Felicitări tuturor elevilor, cadrelor didactice și autorităților implicate! 
Alina Boc
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: În 13 și 19 mai, acțiuni de igienizare la Cheresig și Toboliu. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023