Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mircea Geoană și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-au întâlnit cu cadrele didactice

Ieri, în Aula Magna a Universității din Oradea

Mircea Geoană și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-au întâlnit cu cadrele didactice

Sâmbătă, 2 mai 2009 (când tinerii sărbătoreau – vorba vine – „Ziua tineretului”), s-a întâmplat ca Mircea Geoană și Ecaterina Andronescu – ministrul Educației, Cercetării și Inovării, să se afle la Oradea (pentru prezentarea candidaților P.S.D. pentru alegerile europarlamentare), iar dascălii orădeni (și nu numai) așteptau cu sufletul la gură o declarație „istorică” - Declarația de la Oradea, care să dezamorseze „bomba” (greva) cadrelor didactice, anunțată pentru marți, 5 mai.

 Fostul ambasador al României a rămas un diplomat și un ambasador... al cuvintelor. Știe cum să pună problemele, ca să dea bine la imagine, cucerește și domină într-un stil oratoric desăvârșit, vehiculează idei, punctează ceea ce e de punctat, știe ce-i doare pe români. Vorbește despre criză, despre drămuirea banului public, reia promisiunile electorale, dar nu avansează... gratuități. Mai mult, pune degetul pe rană, recunoscând că în vremuri de criză, executivul are în vedere prioritățile (naționale) - sănătatea și învățământul -, dar nu vorbește despre mărirea salariilor cadrelor didactice, deși atinge problema salariilor (mici) și a pensiilor, iar ministrul Ecaterina Andronescu, în cuvântul său (în plen), dar nici după aceea, când a rămas singură cu dascălii, nu a scos „porumbelul” pe gură și asul din mânecă, deși un dascăl (fost inspector școlar de muzică) i-a ridicat mingea la fileu. S-a făcut vorbire despre accesarea fondurilor europene prin proiecte (trei miliarde de euro, mai cu seamă pentru perfecționarea profesională). Universitarii orădeni au spus ceea ce îi doare cel mai mult, dar le-au și mulțumit celor doi pentru atenție și sprijinul acordat în mandatul anterior. Și cei din prezidiu, dar și cei din sală au recunoscut și aplaudat realizările fostului rector, Teodor Maghiar, datorită căruia Universitatea din Oradea a devenit, astăzi, un mare centru universitar, cu peste 25.000 de beneficiari ai serviciilor educaționale, cu facultăți peste facultăți (de tot felul) și cu o bază materială corespunzătoare. Durerea cea mare a universitarilor orădenilor este cifra de școlarizare total necorespunzătoare, în raport cu realitățile actuale, rămasă din vremuri străvechi, dar și reprezentativitatea mult prea modestă în comisiile naționale de specialitate, la examenele naționale și la masa rotundă sau ovală la care se discută și se iau decizii importante. Studenții, reprezentați de președintele lor în Senat și de un vicepreședinte (artist), au pus problema statutului studentului, dacă tot s-a făcut vorbire despre legile și statutul cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar. Ne așteptam, însă, de la președintele lor, Adrian Dume, să vorbească și despre mult trâmbițata casă de cultură a studenților... Vicepreședintele artist a vorbit  mai mult „în particular” despre înființarea unui ONG al artiștilor, pentru sprijinirea talentelor în artă. O doamnă profesoară s-a anunțat în plen și s-a și întreținut, în particular, preț de două-trei minute, cu doamna ministru.
 Așadar, stimați dascăli, ministrul Ecaterina Andronescu nu v-a promis nimic, sâmbătă, la Oradea, prin urmare, trebuie să vă bateți în continuare și să vă vedeți de grevă. Mircea Geoană, însă, a vorbit, în plen, despre negocierile ce vor avea loc, cu sindicatele din învățământ, la începutul săptămânii viitoare, fără să precizeze că e vorba de ziua de luni, în ajun sau chiar de marți, în zi de grevă, anunțată (în special pentru boicotarea tezelor cu subiect unic la clasele a VII-a și a VIII-a)...
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesează Galeria foto: Mircea Geoană și ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, s-au întâlnit cu cadrele didactice.
  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:46:05 Ora de vară a Europei de Est