Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Pe urmele tradiției”, cu membrii Clubului Impact Eco de la ,,Partenie Cosma”

Produse ale proiectului, prezentate în expoziție

,,Pe urmele tradiției”, cu membrii Clubului Impact Eco de la ,,Partenie Cosma”

La invitația doamnei profesor Aurica Cifor, coordonatorul de proiect, joi, 19.05.2022, am participat la un eveniment cu o încărcătură emoțională deosebită, desfășurat la clubul Colegiului Economic ,,Partenie Cosma" din Oradea.

Membrii Clubului Impact Eco și-au prezentat în fața colegilor lor de clasă (din șase clase: a IX-a B,  a X-a C, a XI-a F, a XI-a A, a XI-a A Tap, a XI-a A Com), a conducerii școlii și a altor invitați, proiectul, intitulat ,,Pe urmele tradiției", parte a proiectului național al Fundației ,,Noi Orizonturi". Alături de domnul director Daniel Negrean, au onorat cu prezența din partea Clubului Rotary domnul Cornel Radu, părintele Mircea Ioniță, un colaborator apropiat, precum și părintele Laurențiu Lazăr, președinte al Asociației ,,Filantropia" Oradea, coordonator al cluburilor Impact din Oradea.
Nu a fost un eveniment obișnuit, de informare asupra activității, ci de cunoaștere a produselor activității, produse prezentate în cadrul unei expoziții cu vânzare. Precizăm faptul că parte din produsele expuse (cele culinare) au fost preparate de membrii Clubului Impact, coordonați de profesorii lor dedicați. După cum o să le puteți vedea și ,,savura" din priviri, pe câteva mese au fost prezentate: plăcinte cu brânză și mărar, cu mere, cu vișine, cozonacul tradițional, ,,pancove" și alte bunătăți; icoane pe sticlă, așa cum puteau fi ele admirate odinioară în casele bunicilor; căni pictate cu simboluri, semne întâlnite pe costumele populare, precum: crucea, steluța, cercul, sfoara, cârligul, coarnele berbecului, pomul vieții, rombul, strugurele și mărul. Pasionații de lectură, și nu numai, și-au putut cumpăra semne de carte cusute cu multă migală și dăruire; pe un alt stand (la o altă masă), puteau fi admirate și achiziționate tricouri imprimate cu semne tradiționale (tip ie).
De ce au fost prezentate toate aceste semne și simboluri pe căni și pe tricouri?  
Răspunsul l-am aflat de la coordonatorul de proiect: ,,Prin această activitate, cu expoziție, noi am dorit împlinirea în fapt a scopului proiectului nostru: promovarea semnelor și simbolurilor întâlnite pe costumele populare.
După cum ați putut observa, elevii implicați au purtat cu drag și mândrie costume populare vechi de peste 100 de ani trăind astfel, cu nostalgie, un strop din vremurile de odinioară".
Domnul director Daniel Negrean a apreciat efortul depus de Clubul Impact Eco de a realiza un astfel de proiect, după o perioadă dificilă, de pandemie, iar părintele Laurențiu Lazăr a subliniat valoarea simbolisticii acestor semne populare, importanța cunoașterii acestora pentru descoperirea rădăcinilor noastre strămoșești și implicit, a adevăratelor valori.
Să mai spunem că la acest eveniment, membrilor Clubului Impact Eco li s-au alăturat reprezentanți ai Consiliului elevilor și talentați dansatori, care și-au prezentat costumele populare pe care le poartă cu mândrie.
La final, coordonatorul de proiect, doamna profesor Aurica Cifor, a ținut să mulțumească participanților și invitaților, ,,tuturor celor care au fost alături de noi pe toată perioada derulării proiectului, din luna februarie până în prezent".
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (48 de poze) în Galeria foto: ,,Pe urmele tradiției”, cu membrii Clubului Impact Eco de la ,,Partenie Cosma”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:19:28 Ora de vară a Europei de Est