Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Întâlnire cu Ana Blandiana, de Ziua Seniorului

Vineri, 20 mai, la Bădăcin

Întâlnire cu Ana Blandiana, de Ziua Seniorului

Evenimentul a avut loc vineri, 20 mai 2022, la Casa Memorială „Iuliu Maniu" din Bădăcin, județul Sălaj.

Activitatea a fost organizată de Casa Memorială „Iuliu Maniu" din Bădăcin, în colaborare cu Fundația „Corneliu Coposu", Fundația Academia Civică, Fundația Culturală Memoria, Fundația Hanns Siedel, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Muzeul Județean de Istorie şi Artă Zalău Consiliul Județean Sălaj.
În prezența unui public numeros, au fost lansate două cărți care vorbesc despre personalitatea Seniorului Corneliu Coposu, cel care avea să fie socotit drept cel mai important om politic din perioada postcomunistă și de la a cărui naștere s-au împlinit 108 ani. Cartea „Corneliu Coposu sub lupa Securității", autor dr. Marin Pop, a primit în anul 2021, din partea Fundației Culturale Memoria din București, premiul pentru cea mai bună culegere de documente.
„Poemele" lui Corneliu Coposu au fost compuse în închisoare pe parcursul celor 17 ani de detenție și scrise pe hârtie abia după ieșirea din închisoare. Carte conține și un cd pe care aceste poeme sunt imprimate cu vocea inconfundabilă a regretatul actor Ion Caramitru.
Au luat cuvântul în cadrul activității: Ion-Andrei GHERASIM, președintele Fundației „Corneliu Coposu", doamna Ana BLANDIANA - Fundația Academia Civică, Silvia COLFESCU - Editura Vremea (Zoom), Marin POP - MJIAZ, dr. gen. Crăciun Leucea, Gheorghe Bancea, directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, Cosmin BUDEANCĂ - redactor coordonator  revista „Memoria" și expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc; coordonator de doctorate, Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Domnul Mihai DRAGOMIR, organizatorul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov, a transmis un mesaj video înregistrat.
Au fost prezenți la manifestare: preasfințitului Virgil Bercea, episcop român unit, greco-catolic de Oradea, Dinu Iancu Sălăjeanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, Virgil Țurcaș, subprefect, Cristian Lazăr, primarul orașului Șimleu Silvaniei, Dorin Gorgan, primarul comunei Bobota, Doina Cociș, director al Direcției pentru Cultură Sălaj, Corina Bejinariu, directorul Muzeului de Istorie și Artă Sălaj, Ioana Boca, directorul Memorialului Victimelor Comunismului Sighet, Cristina Pușcaș, cercetător la Muzeul Țării Crișurilor Oradea,  Gheorghe Bancea, directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, Paul Maghiu, administratorul județului Sălaj, Gelu Hossu, scriitor, nepotul fericitului episcop și cardinal Iuliu Hossu.
La eveniment au fost prezenți și reprezentanții celor 28 de instituții de învățământ și de cultură din județele Sălaj, Bihor și Maramureș, care împreună cu Casa Corpului Didactic Sălaj și Școala Gimnazială Nr. 1 Pericei, coordonator prof. Maria Borz, au inițiat un proiect educativ cu titlul „Poezia închisorilor", inclus în Calendarul Proiectelor Educative Județene 2022. În foișorul Casei Maniu a fost realizată expoziția de desene cu titlul „Iuliu Maniu - model educativ", desene  realizate cu ocazia acestui eveniment de elevii coordonați de înv. Florica Bodea.
Un grup de tineri, care în mai mulți ani la rând au participat la pelerinajul Bădăcin-Sighet în memoria martirilor morți în închisorile comuniste au interpretat cântecul „Rugă", compus de Corneliu Coposu.
În partea a doua a activității, a avut loc premiera filmului „Remember Iuliu Maniu - 1986", un filmul documentar realizat de Casa Memorială „Iuliu Maniu" Bădăcin în colaborare cu Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov. Filmul vorbește despre curajul unui grup de tineri de a-l comemora pe Iuliu Maniu. Momentul a fost organizat în primăvara anului 1986, la Dealul Țarinei din Bădăcin. În 1986 un grup de tineri din Bădăcin, cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 ani, organizați de Ioan Pop (zis Poetul) și studentul Nicolae Pop, s-au reunit în seara zilei de 6 martie 1986 la mormintele familiei Maniu din Dealul Țarinei din Bădăcin, unde au depus o coroană de flori pe care au scris „Remember Iuliu Maniu", au cântat „Imnul lui Iuliu Maniu", compus de Ioan Pop, au aprins lumânări pe care le-au așezat în forma inițialelor I.M. și au vorbi despre personalitatea marelui om politic. A doua zi toți au fost duși la sediul securității din Zalău unde au fost anchetați
Protagoniștii filmului: Pop Ioan, Pop Nicolae, Oros Cornelia (n. Man), Vari Maria (n. Pop), Man Maria, Vereș Pop Patriță, Pop Florica (n. Mureșan), Mureșan Liuța (n. Man), Mureșan Florica, Pop Ioan, Man Nicolae, Toma Sabin, au primit din partea Casei Memoriale „Iuliu Maniu" câte o „Diplomă de merit", ca semn al prețuirii pentru curajul de a-l comemora pe Iuliu Maniu la 33 de ani de la moarte. Diplomele au fost înmânate de către doamna Ana Blandiana.
De asemenea, au fost răsplătiți cu „Diplomă de merit" și cei care au avut inițiativa și au lucrat la realizarea acestui film: Ana-Maria Borz, Cristian Pușcaș, Dan Mascaș, iar în calitate de consultanți de specialitatea dr. Cosmin Budeancă și Mihai Dragomir.
Alocuțiunile domnului Dinu Iancu Sălăjeanu, președintele Consiliului Județean Sălaj și preasfințitului Virgil Bercea, episcop român unit, greco-catolic de Oradea, au încheiat activitatea.
Cristina Pușcaș
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Întâlnire cu Ana Blandiana, de Ziua Seniorului.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 05:49:46 Ora de vară a Europei de Est