Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Actors, Mechanisms and Levels of Influence in the EU Decision-Making

Conferința Internațională Jean Monnet

Actors, Mechanisms and Levels of Influence in the EU Decision-Making

Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Universitatea din Oradea, organizează în perioada 26 - 28 mai 2022, Conferința internațională cu titlul „Actors, Mechanisms and Levels of Influence in the EU Decision-Making" (Actori, mecanisme și niveluri de influențare a procesului decizional european), în cadrul Modulului Jean Monnet ,,Raising Awareness and Strengthening the Use of Mechanisms for Influencing the EU Decision-Making" (599934-EPP-1-2018-1-RO-EPPJMO-MODULE), coordonat de lect.univ.dr. Alina - Carmen Brihan.

Pe parcursul a trei zile, cadre universitare, doctoranzi, experți, diplomați, reprezentanți ai autorităților publice, societății civile, mediului de afaceri și ai mass-media, dar și studenți, vor dezbate subiecte ce vizează crizele, provocările și transformările, din diferite domenii de politică (sănătate publică, economie, afaceri sociale, educație și formare, tineret, cercetare și inovare, digitalizare, politică, frontiere și securitate, migrație, cetățenie UE etc.), cu care se confruntă în prezent UE și statele membre, cu un accent particular pe interacțiunea dintre actorii europeni, naționali și subnaționali în ceea ce privește procesul de formulare a politicilor europene și influențarea procesului decizional al UE.
Participanți din România, Ungaria, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Germania, Grecia, Franța, Portugalia, Georgia sau Turcia, vor prezenta, în format hibrid (on-site și online), lucrări care vor aborda teme cuprinse în cadrul a trei secțiuni: Procesul de formulare a politicilor europene, între nivelul european și cel național: actori, interacțiuni, mecanisme; Actori naționali și subnaționali: canale și instrumente de participare la/și de influențare a procesului decizional al UE; Agende politice locale, regionale și naționale - una sau diferite strategii de promovare a intereselor naționale, la nivelul UE?. ,,Prin contribuțiile participanților la conferință ne dorim să dezbatem diferite experiențe naționale, exemple de provocări, dar și de bune practici, pentru a identifica soluții menite să contribuie la consolidarea guvernanței pe mai multe niveluri a UE, dar și a procesului de formulare a politicilor europene, cu referire atât la conținutul acestora, cât și la canalele, instrumentele și mecanismele pe care diferiți actori din UE, din diferite sectoare și de la diferite niveluri de guvernare, le au la dispoziție", a declarat coordonatorul conferinței, Alina - Carmen Brihan.
Deschiderea conferinței va avea loc joi, 26 mai 2022, ora 16.00, în Sala festivă a Palatului Episcopal Romano - Catolic din Oradea. Cu această ocazie, va fi lansat și volumul „Europe in a changing world: opportunities and challenges. In Honorem Professor Ioan Horga". Volumul, coordonat de Florentina Chirodea et al., și apărut în anul 2021 la Editura Universității din Oradea și la Editura Universității din Debrecen, abordează spațiul european proiectat într-o lume în permanentă schimbare și transformare, valorile care coagulează o parte a acestui continent într-o singură structură politico - economică suprastatală, Uniunea Europeană, dar și problematica frontierelor UE și pe cea cooperării regionale. Totodată, pe lângă calitatea analizelor și actualitatea datelor prezentate, volumul adună în paginile sale și aprecierea neîndoielnică a autorilor față de activitatea profesională și academică, de peste 40 de ani, a profesorului Ioan Horga, la împlinirea vârstei de 65 de ani. Cu ocazia lansării volumului, diferite personalități de la nivel local, național și internațional vor adresa mesajele lor, on-site și online.
Ultima zi a conferinței va cuprinde și un workshop dedicat studenților înmatriculați la studii de licență în cadrul Universității din Oradea. Intitulat ,,Rezoluția tinerilor: UE este despre viitorul meu!", workshop-ul se va bucura de prezența unor experți și oficiali de la nivel național și european și va urmări să aducă Uniunea Europeană mai aproape de studenți, indiferent de domeniul în care aceștia se specializează.
Această conferință a fost finanțată cu sprijinul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene, Modulul Jean Monnet ,,Raising Awareness and Strengthening the Use of Mechanisms for Influencing the EU Decision-Making" (599934-EPP-1-2018-1-RO-EPPJMO-MODULE). Echipa proiectului este formată din: lect. univ. dr. Alina - Carmen Brihan - coordonator, prof. univ. dr. Ioan Horga și conf. univ. dr. Gabriela Goudenhooft.
Lect. univ. dr. Alina - Carmen Brihan,
coordonatorul conferinței

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:55:48 Ora de vară a Europei de Est