Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Succesoarea Ursulei von der Leyen învață la Relații Internaționale!

La Universitatea din Oradea

Succesoarea Ursulei von der Leyen învață la Relații Internaționale!

Maria Sîrghi e studentă, în anul III, la Relații Internaționale, în cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (IRISPSC) a Universității din Oradea.

Una din întrebările ei a reușit să-l surprindă pe ambasadorul Israelului, domnul David Saranga, cu ocazia vizitei pe care Excelența Sa a făcut-o la Universitatea din Oradea.
Din Transnistria, cu... tristețe
Asta nu e tot. Maria are o poveste oarecum aparte. A făcut liceul Republica Transnistria, la Dubăsari, și privește cu un ochi critic situația de dincolo de Prut. „Acolo, acasă la mine, se simte tensiunea. Găgăuzii au parcă pretenția de a fi, într-un fel, mai speciali. Și la ultimele alegeri din Republica Moldova, alegerile prezidențiale, ei au votat tot cu socialiștii, care trag spre Rusia", spune studenta. Ea crede că acești conaționali ai ei sunt „influențați de propaganda rusă, care e foarte puternică" și de aspecte mai pragmatice, cum ar fi faptul că plătesc un preț foarte mic pentru gaze. Când vine vorba de faptul că Putin n-ar fi găsit decât trei voluntari transnistreni pentru războiul său, Maria are o explicație foarte percutantă: „Cât e de mare propaganda, nimeni nu vrea să moară". Tânăra moldoveancă adaugă că, din păcate, în Transnistria, sunt și foarte mulți tineri care gândesc la fel ca bunicii lor. „E trist...".
Departe sau aproape de acasă
Surprinzător pentru o fată de vârsta ei, Maria spune: „Am vrut să plec la facultate undeva foarte, foarte, departe de casă. Mama fusese la Oradea cu câțiva ani înainte ca eu să termin liceul și mi-a spus că e un oraș frumos. Nici nu m-am gândit să mă înscriu la Iași, sunt doar patru ore până acasă. Am aplicat la Oradea, Craiova și Timișoara. De aici am primit primul răspuns și iată-mă". Studenta de la Relații Internaționale spune că îi place Oradea și e foarte mulțumită de facultatea pe care o urmează.
Tema tezei de licență la care lucrează Maria, coordonată de prof. univ. dr. Mircea Brie, e pe cât de îndrăzneață pe atât de actuală: „Erodarea democrației în Rusia, după căderea URSS". Faptul că știe limba rusă e, desigur, un avantaj pentru ea. „Am acces la un volum de informații de două ori mai mare decât colegii mei români" spune Maria.
După absolvire, tânăra vrea să urmeze cursurile unui master la Universitatea din Oradea sau în... Danemarca. A fost acolo cu o bursă Erasmus și spune că statul danez asigură școlarizarea tuturor cetățenilor europeni. Iar ea, având și cetățenie română, s-ar putea bucura din plin de această facilitate. „În plus, lucrând câteva ore, aș putea lejer să câștig și niște bani".
Ambasador în încurcătură
Cu o întrebare care dovedește că e bine informată, că știe ce se întâmplă în lume, Maria a reușit să-l pună puțin în încurcătură pe Excelența Sa Domul David Saranga, ambasadorul Israelului în România. Cu prilejul vizitei pe care domnia sa a făcut-o la Universitatea din Oradea, în cadrul mai puțin formal de după conferința susținută de înaltul diplomat, Maria a întrebat despre uciderea unei jurnaliste de la televiziunea Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh. „Palestinienii acuză faptul că jurnalista a fost ucisă de armata israeliană...", a insistat Maria. „Nu cred că se aștepta la această întrebare. În orice caz, a reacționat imediat, foarte diplomatic, ca la știri... «E regretabil că s-a întâmplat asta» și a mai adăugat că jurnalista a fost ucisă într-un schimb intens de focuri, că e posibil să fi fost victima tirului palestinian și că conaționalii ei n-au fost de acord cu autopsia, care ar fi putut oferi indicii în legătură cu proveniența glonțului ucigaș". Una peste alta, studenta e de părere că ambasadorul își face bine meseria. „Mi-a plăcut mult prezentarea pe care a făcut-o țării sale. Nu știam atât de multe despre Israel... Și, mai ales, am fost impresionată de ceea ce domnul ambasador ne-a spus despre comunicarea politică prin intermediul rețelelor de socializare".
Sus, spre mai bine!
Atât de incisivă, cu ținte precise în ceea ce privește cariera, Maria pare genul de tânără care va ajunge departe. „Scopul meu cel mare, cel mai mare, e să ajung la Comisia Europeană, undeva la vârf, în locul Ursulei von der Leyen. Asta, probabil, peste vreo 20 de ani...".
Totuși, Republica Moldova pare, spune tânăra, o variantă tot mai atrăgătoare. „S-ar putea să mă întorc acasă. De când cu noua conducere, Moldova se schimbă în bine. Eu sunt optimistă. Vom avea cu cine face treabă, acum tinerii au altă mentalitate, nu mai gândesc ca bunicii lor, nu mai sunt prizonieri ai ideologiilor staliniste. Rezultatele încep să se vadă. Eu cred că tot ce se întâmplă în viață duce spre mai bine", încheie Maria.
Are atitudinea, cunoștințele și doza de optimism necesare pentru a reuși în viață. Undeva, cândva, moldoveanca Maria Sîrghi va spune, cu mândrie, că este absolventă a Universității din Oradea. (B.C.)

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 17:28:30 Ora de vară a Europei de Est