Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

1 Iunie, sărbătorit în avans de Asociația Pro Bambini

Luni, la Liceul de Arte

1 Iunie, sărbătorit în avans de Asociația Pro Bambini

A XII-a ediție a Festivalului Copiilor, organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea, s-a derulat luni, 30 mai 2022, la Liceul de Arte din Oradea.

Ediția din acest an s-a desfășurat cu sprijinul Asociației «Îngeri pentru suflete» din Arad care a oferit pachetele cu dulciuri participanților la festival. Mulțumim președintei Asociației, Alexandra Timar, pentru susținerea proiectului nostru. Festivalul copiilor, ediția cu numărul 12, are trei componente: un spectacol cultural artistic susținut de copii de la școli și licee din Oradea și județul Bihor, un concurs național de creații artistice, intitulat «Visul meu de copil», și o acțiune de distribuire de alimente, dulciuri și jucării pentru copii nevoiași, susținuți de Asociația Pro Bambini", a spus Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini din Oradea.
Prin lumea inocenței
248 de copii i-au condus pe spectatorii prezenți într-o lume a inocenței și a poveștilor și i-au făcut să se îmbogățească sufletește prin melodiile și dansurile lor vesele și pline de dragoste. Pe scena Liceului de Arte au urcat întâi copii de la liceul gazdă, dar și de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna", Colegiul Național „Onisifor Ghibu", Școala Gimnazială „Dacia" Oradea, Liceul Teologic Penticostal „Betel" Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan", Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu", Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Liceul Teoretic „Lucian Blaga" și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea.
Pata de culoare a spectacolului au fost copiii de la Liceul Tehnologic „Petofi Sandor" din Săcuieni care au prezentat dansuri populare maghiare.
La festival au luat parte și elevii claselor primare de la Școala Gimnazială „Georgiu Pop" din Câmpani, dar și o copilă de la Harris Academy din Londra.
În deschidere, copiii au fost felicitați de prof. Mihaela Bondor și prof. Nagy Gabriella, directorul, respectiv directorul adjunct al Liceului de Arte din Oradea, și de prof. Stela Tăut, directorul de proiecte și programe al Asociației Pro Bambini din Oradea. Spectacolul a fost deschis de „Micii artiști" din clasa pregătitoare a Liceului de Arte (din clasa prof. Valeria Bunica, coord. prof. Ioana Cioara) cu piesa „Ziua celor mici". În continuare, Ana Meister (din aceeași clasă) a interpretat „Castelul fermecat", iar Casian Seiche (clasa a VIII-a a Liceului de Arte, coord. prof. Szekely Cristian-Robert) a uimit cu „Katamiya" - E. Sejourne. Ansamblul de Percuție al Liceului de Arte a prezentat muzică de film și șlagăre. Elevii ansamblului au fost coordonați de prof. Szekely Cristian-Robert și prof. Seretoc Alex Aurel.
Corul Giocoso al Liceului de Arte, condus de prof. Ioana Cioara, a încins atmosfera cu „Trageți hora" și „Luncile s-au deșteptat". Lor le-au urmat copiii de la Școala Gimnazială „Georgiu Popa" din Câmpani, coordonați de prof. Mihaela Morar, cu un cântecel despre copiii lumii, cu un profund mesaj, și Alexie Dulca, de la Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" din Oradea, cu priceasna „Să ne îndrepteze" (coord. prof. Viorica Brege).
Zâmbete și veselie
Veseli și plini de zâmbete, copiii prof. Lucia Simona Cobe, din clasa a II-a A de la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea au cântat piesa „Părinții mei", iar Dragoș Mihai Dobocan, din același grup, a interpretat „Marele Magician". În continuare, Sofia Șvab (clasa I C, Liceul Teologic Penticostal „Betel" din Oradea, coord. prof. Delia Lidia Flonta) și Ariana Mudura (clasa a II-a A, Liceul Teologic Penticostal „Betel", coord. Debora Laura Fazecaș) au surprins prin naturalețe. Elevii clasei pregătitoare F, pregătiți de prof. Teodora Sîncelean, de la Școala Gimnazială „Dacia" Oradea au dovedit că poți fi un bun artist chiar din primul an de școală, iar Alexandra Berindei de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna", că poți fi un mic star cu „Shooting star". Pe scenă au mai urcat Beatrice Teaha din clasa a II-a A de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu" Oradea și Daria Sărac din trupa „Switch Cupcakes" cu un moment de Street dance, coordonatori fiind prof. Rodica Farcaș, iar antrenor Renata Veszi, iar Miklos Anna și Bacso Agnes (clasa a X-a, respectiv clasa a VI-a, la Liceul de Arte Oradea, prof. Medvessy Monika) cu cântece populare maghiare.
Foarte apreciați și aplaudați au fost membrii Ansamblului de Dansuri Populare Maghiare al Liceului Teoretic „Petofi Sandor", coordonat de prof. Beres Csilla.
Micuți, dar curajoși au fost și copiii din trupa „Bon-Bon" din clasa pregătitoare A de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga", coordonați de prof. Daniela Chereși.
Banyai Bianca Casiana a venit din Londra ca să cânte piesa „Vine vacanța", alături de verișoara ei Banyai Carla Ana Maria de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" (prof. Maria Duma).
Elevă la clasa prof. Maris Pușcov, Ilyes Rebeca din clasa a III-a de la Liceul de Arte Oradea (cls. Prof. Biro Eva Monika) a impresionat printr-un moment coregrafic foarte bine realizat, în timp ce colega ei Maria Hexan din clasa a II-a a dovedit că „Știe ce vrea", spre mulțumirea prof. Mădălina Buda.
Spre final, Silaghi Patrik, din clasa a V-a de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea a prezentat un excelent moment muzical, interpretat la vioara cu goarnă. Micuții clasei I de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" au încheiat spectacolul cu o suită de dansuri din Bihor. De pe margine ei au fost ajutați de prof. Doina Lung și de coregraful lor Daniel Sandro.
Clipe de neuitat
„Am dorit să facem din Festivalul copiilor o clipă de neuitat pentru copii, iar zâmbetul şi bucuria acestui eveniment să îi facă mai fericiți", a spus prof. Valeria Bunica, managerul ediției din acest an.
Totodată, concursul de creație artistică se adresează copiilor din toată țara. Până pe 6 iunie 2022, aceștia trimit lucrările lor la Liceul de Arte din Oradea pentru a fi jurizate.
Schimb cultural
„Ca în fiecare ediție, în cadrul spectacolului cultural-artistic dăm prilejul copiilor talentați să facă cunoștință cu atmosfera specifică spectacolelor în calitate de artiști. Pentru unii dintre ei, aceasta este chiar prima experiență de acest gen și astfel au ocazia să se lanseze. Spectacolul este și un prilej de socializare între copii, părinți și cadrele didactice. Scopul principal al festivalului este oferirea unui cadru adecvat de manifestare şi promovare a talentelor copiilor. Totodată, ne dorim cultivarea laturii artistice a copiilor și crearea unor legături de prietenie între copii din instituții școlare diferite, respectiv promovarea multiculturalității și a spiritului interetnic", a precizat prof. Valeria Bunica, directorul executiv al Asociației Pro Bambini.
Echipa de proiect a Festivalului copiilor - ediția a XII-a 2022 a fost formată din Bunica Valeria Florentina (manager de proiect), Crina Dobocan (asistent manager de proiect) și profesorii: Stela Tăut, Mădălina Mihuța, Elena Pavel, Carmen Băliban, Rareș Băliban, Simona Lucia Cobe, Maria Duma, Mihaela Bondor, Nagy Gabriella, Diana Suciu, Szabo Attila, Gabriela Sim, Mariana Șuștic, Camelia Dan, alături de Andagina Prian și Mihaela Negru.
Crina Dobocan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: 1 Iunie, sărbătorit în avans de Asociația Pro Bambini.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 7 august 2022