Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

1 Iunie, sărbătorit în avans de Asociația Pro Bambini

Luni, la Liceul de Arte

1 Iunie, sărbătorit în avans de Asociația Pro Bambini

A XII-a ediție a Festivalului Copiilor, organizat de Asociația Pro Bambini din Oradea, s-a derulat luni, 30 mai 2022, la Liceul de Arte din Oradea.

Ediția din acest an s-a desfășurat cu sprijinul Asociației «Îngeri pentru suflete» din Arad care a oferit pachetele cu dulciuri participanților la festival. Mulțumim președintei Asociației, Alexandra Timar, pentru susținerea proiectului nostru. Festivalul copiilor, ediția cu numărul 12, are trei componente: un spectacol cultural artistic susținut de copii de la școli și licee din Oradea și județul Bihor, un concurs național de creații artistice, intitulat «Visul meu de copil», și o acțiune de distribuire de alimente, dulciuri și jucării pentru copii nevoiași, susținuți de Asociația Pro Bambini", a spus Crina Dobocan, președintele Asociației Pro Bambini din Oradea.
Prin lumea inocenței
248 de copii i-au condus pe spectatorii prezenți într-o lume a inocenței și a poveștilor și i-au făcut să se îmbogățească sufletește prin melodiile și dansurile lor vesele și pline de dragoste. Pe scena Liceului de Arte au urcat întâi copii de la liceul gazdă, dar și de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna", Colegiul Național „Onisifor Ghibu", Școala Gimnazială „Dacia" Oradea, Liceul Teologic Penticostal „Betel" Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan", Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu", Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Liceul Teoretic „Lucian Blaga" și Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" Oradea.
Pata de culoare a spectacolului au fost copiii de la Liceul Tehnologic „Petofi Sandor" din Săcuieni care au prezentat dansuri populare maghiare.
La festival au luat parte și elevii claselor primare de la Școala Gimnazială „Georgiu Pop" din Câmpani, dar și o copilă de la Harris Academy din Londra.
În deschidere, copiii au fost felicitați de prof. Mihaela Bondor și prof. Nagy Gabriella, directorul, respectiv directorul adjunct al Liceului de Arte din Oradea, și de prof. Stela Tăut, directorul de proiecte și programe al Asociației Pro Bambini din Oradea. Spectacolul a fost deschis de „Micii artiști" din clasa pregătitoare a Liceului de Arte (din clasa prof. Valeria Bunica, coord. prof. Ioana Cioara) cu piesa „Ziua celor mici". În continuare, Ana Meister (din aceeași clasă) a interpretat „Castelul fermecat", iar Casian Seiche (clasa a VIII-a a Liceului de Arte, coord. prof. Szekely Cristian-Robert) a uimit cu „Katamiya" - E. Sejourne. Ansamblul de Percuție al Liceului de Arte a prezentat muzică de film și șlagăre. Elevii ansamblului au fost coordonați de prof. Szekely Cristian-Robert și prof. Seretoc Alex Aurel.
Corul Giocoso al Liceului de Arte, condus de prof. Ioana Cioara, a încins atmosfera cu „Trageți hora" și „Luncile s-au deșteptat". Lor le-au urmat copiii de la Școala Gimnazială „Georgiu Popa" din Câmpani, coordonați de prof. Mihaela Morar, cu un cântecel despre copiii lumii, cu un profund mesaj, și Alexie Dulca, de la Liceul Ortodox „Ep. Roman Ciorogariu" din Oradea, cu priceasna „Să ne îndrepteze" (coord. prof. Viorica Brege).
Zâmbete și veselie
Veseli și plini de zâmbete, copiii prof. Lucia Simona Cobe, din clasa a II-a A de la Școala Gimnazială „Dacia" din Oradea au cântat piesa „Părinții mei", iar Dragoș Mihai Dobocan, din același grup, a interpretat „Marele Magician". În continuare, Sofia Șvab (clasa I C, Liceul Teologic Penticostal „Betel" din Oradea, coord. prof. Delia Lidia Flonta) și Ariana Mudura (clasa a II-a A, Liceul Teologic Penticostal „Betel", coord. Debora Laura Fazecaș) au surprins prin naturalețe. Elevii clasei pregătitoare F, pregătiți de prof. Teodora Sîncelean, de la Școala Gimnazială „Dacia" Oradea au dovedit că poți fi un bun artist chiar din primul an de școală, iar Alexandra Berindei de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna", că poți fi un mic star cu „Shooting star". Pe scenă au mai urcat Beatrice Teaha din clasa a II-a A de la Colegiul Național „Onisifor Ghibu" Oradea și Daria Sărac din trupa „Switch Cupcakes" cu un moment de Street dance, coordonatori fiind prof. Rodica Farcaș, iar antrenor Renata Veszi, iar Miklos Anna și Bacso Agnes (clasa a X-a, respectiv clasa a VI-a, la Liceul de Arte Oradea, prof. Medvessy Monika) cu cântece populare maghiare.
Foarte apreciați și aplaudați au fost membrii Ansamblului de Dansuri Populare Maghiare al Liceului Teoretic „Petofi Sandor", coordonat de prof. Beres Csilla.
Micuți, dar curajoși au fost și copiii din trupa „Bon-Bon" din clasa pregătitoare A de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga", coordonați de prof. Daniela Chereși.
Banyai Bianca Casiana a venit din Londra ca să cânte piesa „Vine vacanța", alături de verișoara ei Banyai Carla Ana Maria de la Colegiul Național „Iosif Vulcan" (prof. Maria Duma).
Elevă la clasa prof. Maris Pușcov, Ilyes Rebeca din clasa a III-a de la Liceul de Arte Oradea (cls. Prof. Biro Eva Monika) a impresionat printr-un moment coregrafic foarte bine realizat, în timp ce colega ei Maria Hexan din clasa a II-a a dovedit că „Știe ce vrea", spre mulțumirea prof. Mădălina Buda.
Spre final, Silaghi Patrik, din clasa a V-a de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr" din Oradea a prezentat un excelent moment muzical, interpretat la vioara cu goarnă. Micuții clasei I de la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir" au încheiat spectacolul cu o suită de dansuri din Bihor. De pe margine ei au fost ajutați de prof. Doina Lung și de coregraful lor Daniel Sandro.
Clipe de neuitat
„Am dorit să facem din Festivalul copiilor o clipă de neuitat pentru copii, iar zâmbetul şi bucuria acestui eveniment să îi facă mai fericiți", a spus prof. Valeria Bunica, managerul ediției din acest an.
Totodată, concursul de creație artistică se adresează copiilor din toată țara. Până pe 6 iunie 2022, aceștia trimit lucrările lor la Liceul de Arte din Oradea pentru a fi jurizate.
Schimb cultural
„Ca în fiecare ediție, în cadrul spectacolului cultural-artistic dăm prilejul copiilor talentați să facă cunoștință cu atmosfera specifică spectacolelor în calitate de artiști. Pentru unii dintre ei, aceasta este chiar prima experiență de acest gen și astfel au ocazia să se lanseze. Spectacolul este și un prilej de socializare între copii, părinți și cadrele didactice. Scopul principal al festivalului este oferirea unui cadru adecvat de manifestare şi promovare a talentelor copiilor. Totodată, ne dorim cultivarea laturii artistice a copiilor și crearea unor legături de prietenie între copii din instituții școlare diferite, respectiv promovarea multiculturalității și a spiritului interetnic", a precizat prof. Valeria Bunica, directorul executiv al Asociației Pro Bambini.
Echipa de proiect a Festivalului copiilor - ediția a XII-a 2022 a fost formată din Bunica Valeria Florentina (manager de proiect), Crina Dobocan (asistent manager de proiect) și profesorii: Stela Tăut, Mădălina Mihuța, Elena Pavel, Carmen Băliban, Rareș Băliban, Simona Lucia Cobe, Maria Duma, Mihaela Bondor, Nagy Gabriella, Diana Suciu, Szabo Attila, Gabriela Sim, Mariana Șuștic, Camelia Dan, alături de Andagina Prian și Mihaela Negru.
Crina Dobocan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: 1 Iunie, sărbătorit în avans de Asociația Pro Bambini.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 08:08:41 Ora standard a Europei de Est