Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cursul festiv al absolvenților Universității ,,Agora” din Oradea

Vineri, 24 iunie, într-o zi incandescentă, s-a desfășurat

Cursul festiv al absolvenților Universității ,,Agora” din Oradea

Într-o zi frumoasă de Sânziene, incandescentă, și la propriu și la figurat, absolvenții Universității ,,Agora" au avut parte de un curs festiv... de ținut minte, ,,într-o zi de ținut minte, fastă", vorba domnului rector, prof. univ. dr. inginer Mișu-Jan Manolescu, în generosul campus universitar, avându-i alături pe profesori și pe cei dragi, cu flori multe și cu toată dragostea!

Invitații în prezidiu ai cursului, alături de domnul rector, prof. univ. dr. inginer Mișu-Jan Manolescu, au fost: decanii facultăților, doamna prof. univ. dr. habil. Ana-Elena Iancu, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative, dl conf. univ. dr. Casian Butaci, decanul Facultății de Științe Economice, doamna prorector, conf. univ. dr. Gabriela Bologa și în calitate de decan de an, ales de studenții Facultății de Științe Economice, plus încă doi decani de an, aleși de studenți, lector univ. dr. Liviu Lascu, decan de an ales de studenții de la specializarea Drept, lector univ. dr. Liviu Popa, decan de an ales de studenții de la specializarea Poliție locală, precum și cei patru șefi de promoție: Moș Lavinia Iasmina (de la programul de studiu Drept), Pociumg Andreea Daiana Lavinia (de la programul de studiu Poliție locală), Fărcuț Mădălina (de la programul de studiu Management) și Dindelegan Mihaela Maria (șef de promoție la programul de studiu Contabilitate și Informatică de Gestiune).
,,Sunteți cei mai buni din generația voastră"!
Adresându-se studenților, domnul rector, prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu i-a felicitat pentru alegerea făcută, de a urma studii universitare pentru o carieră de succes. Din păcate, doar 20-25% dintr-o generație aleg să urmeze o facultate și să-și desăvârșească pregătirea urmând studii de specialitate în învățământul superior și având astfel multiple oportunități de realizare în carieră.
Am mai aflat apoi de la domnul rector că Universitatea ,,Agora" a câștigat un proiect de informatizare, în valoare de 12,5 milioane de lei, ce se va derula timp de trei ani, pentru achiziționarea de noi echipamente moderne performante pentru un învățământ cât mai eficient, indiferent de forma de desfășurare, față în față, on-line sau în sistem hibrid.
,,Vorbele adevărate și faptele bune costă atât de puțin, dar valorează atât de mult"!
Domnul Liviu Popa ne-a obișnuit în decursul anilor, ca la fiecare curs festiv să ne surprindă plăcut cu vorbele de duh pe care le-a presărat în alocuțiunea rostită cu acest prilej. Și de această dată, decanul de an ales de studenții de la programul de studiu Poliție locală a condimentat mesajul cu nenumărate asemenea mesaje: ,,În vremurile pe care le trăim, parcă tot mai mult trebuie să taci ca să fii auzit și să pleci ca să fii observat... Faceți bine, căci binele păstrează sufletul frumos și curat! Drumurile dificile duc spre destinații excepționale"...
,,Profesia aceasta se învață citind"!
Celălalt decan de an ales, domnul lect. univ. dr. Liviu Lascu (de la programul de studiu Drept) a optat pentru o ,,lecție" de etică, oferită de un film (care a pus în balanță, față în față, două ambiții: ambiția vulgară și ambiția nobilă). ,,Eu vă recomand ca în alegerea profesiei să fiți animați de ambiția nobilă. Să vă faceți meseria care vă place, în care puteți să lucrați cu mult profesionalism, astfel încât să vă câștigați respectul celor din jurul vostru. Profesia aceasta se învață citind, să învățați să vă perfecționați, stă numai în puterea voastră"!
,,Pentru mine, învățământul este o poveste"!
Cel de-al treilea decan de an ales a fost doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, pentru care ,,învățământul este o poveste", după cum a declarat domnia sa. Și a completat: ,,și nu poate fi un povestitor bun oricine. O să întâlniți în viață profesori care povestesc puțin din povestea lor (...). În toate cazurile, povestea este aceeași: a învăța ține de tine, de tine ca om, de noi toți. Indiferent în ce moment al vieții ne aflăm, trebuie să învățăm să ne comportăm, să fim alături de celălalt, să învățăm ce înseamnă bunătatea"! În pandemie, doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa și studenții Facultății de Științe Economice au experimentat și au aflat parcă cel mai mult ce înseamnă învățământul online, cu avantajele lui, după cum avea să sublinieze domnia sa.
,,Vă îndemn să fiți receptivi"!
Îndemnul a venit din partea doamnei decan prof. univ. dr. habil. Ana-Elena Iancu.
,,Vă îndemn să fiți receptivi! Să vă cultivați receptivitatea astfel încât să identificați oportunitățile care o să vă ajute să ajungeți la reperele pe care dumneavoastră le-ați fixat în profesie, în special...
Vă îndemn să rămâneți în comunicare cu Universitatea ,,Agora", cu Facultatea de Științe Juridice și Administrative pentru a consolida relațiile și facultatea, pentru a întări comunitatea... Sunt sigură că dumneavoastră o veți promova, o veți valoriza în spațiul public și o veți reprezenta cu cinste peste ani", a mai spus printre altele doamna decan Ana-Elena Iancu, după care a înmânat plachete șefilor de promoție, Moș Lavinia Iasmina și Pociumg Andreea Daiana Lavinia.
Și domnul decan, conf. univ. dr. Casian Butaci a înmânat plachete șefilor de promoție de la Științe Economice, Fărcuț Mădălina și Dindelegan Mihaela Maria, felicitând, deopotrivă, profesorii și studenții pentru modul admirabil în care au lucrat în perioada desfășurării învățământului online.
La rândul lor, șefii de promoție, în numele colegilor, au mulțumit profesorilor și conducerii Universității pentru tot ce au înfăptuit și trăit în anii studenției, iar fiecare, în nume propriu, a mulțumit colegilor și părinților pentru înțelegere și sprijin până la victoria finală.
Ca poet, inițiator și organizator al Festivalului Național de Folk care se va desfășura astăzi (sâmbătă) și duminică, la Băile Felix, doamna Mihaela Dindelegan a ținut să ne facă cunoscută poezia pe care a dedicat-o profesiei și să ne invite la festival. După înmânarea cheii, îndrumătorii de an, conf. univ. dr. Laura Popoviciu, conf. univ. dr. Judeu Viorina Maria și conf. univ. dr. Urziceanu Ramona Mihaela au strigat catalogul, iar frumoșii absolvenți au urcat pe scenă în superbele lor ținute, unde au depus jurământul de credință; trei dintre membrii Grupului artistic ,,Agora" (Carmen Stoica, Alexandra Broinaș și Cosmin Vieriu) ne-au încântat cu momentul lor artistic de mare calitate!
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (105 poze) în Galeria foto: Cursul festiv al absolvenților Universității ,,Agora” din Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 27 aprilie 2024, 05:21:16 Ora de vară a Europei de Est