Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău: „Avem, pentru viitorii studenți, o ofertă generoasă și foarte diversificată

Universitatea din Oradea: Admiterea 2022

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău: „Avem, pentru viitorii studenți, o ofertă generoasă și foarte diversificată

Universitatea din Oradea și-a prezentat, miercuri, 6 iulie 2022, oferta de școlarizare pentru anul de învățământ care va debuta la începutul lunii octombrie. La conferința de presă au participat: rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, prorectorul responsabil cu managementul cercetării și calității învățământului, prof. univ. dr. Sanda Filip și coordonatoarea Biroului „Admitere 365", Corina Ardelean.

„Suntem deja în plin proces de admitere pentru anul universitar 2022-2023, unele facultăți demarând procedurile de înscriere încă din data de 4 iulie. Avem, pentru viitorii studenți, o ofertă generoasă și diversificată", a declarat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.
Concret, oferta Universității din Oradea înseamnă: 97 de programe pentru studii de licență, din care șapte în limba engleză, 64 de programe pentru studii de masterat, patru dintre acestea în limba engleză,plus 18 programe de studii doctorale, în limbile română și engleză.
Înscrierile pentru admiterea la Universitatea din Oradea se fac pe tot parcursul lunii iulie, urmând ca rezultatele să fie afișate până la data de 1 august 2022. Patru facultăți susțin probe de admitere: Facultatea de Arte, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, la specializarea Arhitectură, Facultatea de Geografie, Turism și Sport, pentru specializările Sport și Kinetoterapie, respectiv Facultatea de Medicină. „Admiterea la unele facultăți se face în ordinea mediilor de la bacalaureat sau, cu ponderi diferite, în funcție de mediile de la anumite materii și examenul de bacalaureat. De exemplu, pentru admiterea la Facultatea de Drept se iau în calcul: în proporție de 40% media de la bacalaureat, 30% media anilor de liceu și 30% media unor discipline umaniste", a explicat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. El a mai adăugat că, în acest an, cei care aspiră să devină mediciniști vor da o singură probă de examen, cu subiecte din biologie și chimie.
Pentru anul universitar 2022-2023, Universitatea din Oradea are pregătite 1.900 de locuri, bugetate, la nivelul studiilor de licență și o capacitate totală de școlarizare de 5.500 de locuri. Programele de master au bugetate nu mai puțin de 850 de locuri și pot primi peste 1.700 de studenți. „Din păcate, la doctorat avem doar 19 locuri bugetate", a afirmat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.
Universitatea din Oradea pune la dispoziția celor care vor să își aprofundeze cunoștințele și programe post-universitare. Între acestea,cele din domeniul dezvoltării rețelelor de e-learnig și management educațional vor fi, după cum apreciază prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, „foarte solicitate pentru că tehnologia digitală este tot mai prezentă în predare, învățare și evaluare". „Le recomand celor care învață bine să facă și o a doua specializare. În acest caz, studenții și absolvenții noștri urmând să achite doar jumătate din taxa de studii", a mai afirmat rectorul universității orădene.
Reprezentanții Universității din Oradea subliniază că taxele de școlarizare au crescut foarte puțin, față de anii trecuți. „Nu sunt creșteri semnificative. Taxele nu au crescut la nivelul ratei inflației", a asigurat rectorul prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. La licență, cea mai mare taxă de școlarizare este pentru Facultatea de Medicină, 6.100 de lei pe an. Pentru domeniul „interpretare muzicală", taxa este de 5.000 de lei, însă acest domeniu presupune, după cum explica prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, costuri ridicate pentru pregătirea individuală a studenților. La facultățile umaniste, taxa anuală este în jurul sumei de 2.900 de lei, iar la cele inginerești de 3.100 de lei. Pentru studiile de master, taxa anuală este de 5.000 de lei la muzică, 3.000 de lei la facultățile umaniste și 3.400 la cele din domeniul tehnic. „Taxele de înscriere sunt cele din anii trecuți", a subliniat coordonatoarea Biroului „Admitere 365", Corina Ardelean.
Rectorul Universității din Oradea a spus că viitorii studenți pot beneficia și de mai multe tipuri de burse, cele speciale având valoarea de 1.000 de lei, iar cele de doctorat de 85 de euro pe lună. Bursele Erasmus se bucură și ele de un buget foarte generos. În plus, Universitatea din Oradea are relații contractuale cu 550 de instituții de învățământ superior din întreaga lume, studenții având posibilitatea să acceseze programe de învățământ din peste 80 de țări, după cum a declarat Corina Ardelean, șefa Biroului „Admitere 365". Căminele Universității din Oradea pot primi 1.435 de studenți, iar un loc în cămin costă între 200 și 150 de lei.
Prorectorul prof. univ. dr. Sanda Filip a adăugat că, pentru anul universitar următor, sunt 246 de locuri rezervate românilor veniți de peste granițe, etnicilor romi și elevilor proveniți din licee aflate în mediul rural.
„Acordăm o atenție deosebită studenților care vin din Ucraina", a subliniat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. Rectorul Universității din Oradea a explicat că, din țara aflată în război cu Rusia, vin două categorii de studenți; studenții ucraineni și studenții străini care au învățat în Ucraina. „Avem în lucru circa 500 de dosare, primite din partea acestora. Statul român asigură, pentru aceștia, o suplimentare de 20% a locurilor bugetate", a spus prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.
„În anul universitar care tocmai s-a încheiat am avut 400 de studenți angrenați în concursuri și competiții de specialitate. 250 de studenți au participat la diverse proiecte de cercetare. Alți 81 de doctoranzi au luat parte la proiecte speciale dedicate lor. Universitatea din Oradea este bine cotată, avem o recunoaștere internațională bună în acest an și pe domeniul cercetării", a declarat prorectorul responsabil cu managementul cercetării și calității învățământului, prof. univ. dr. Sanda Filip. Prorectorul Universității din Oradea a mai scos în evidență faptul că instituția oferă multe stagii de internship, în oraș și chiar în străinătate. „Credem că este foarte important ca absolvenții noștri să știe ce înseamnă, la modul real, meseriile pentru care se pregătesc. Asigurăm un nivel de educație foarte bun. De aceea suntem printre universitățile bine cotate ale țării", a concluzionat prof. univ. dr. Sanda Filip.
„Sperăm ca anul universitar 2022-2023 să se desfășoare sub auspiciile normalității", a mai spus, la finalul întâlnirii sale cu presa, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. (B.C.)

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 06:05:08 Ora de vară a Europei de Est