Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

S-a făcut dreptate!

Aseară, la finală,

S-a făcut dreptate!

Vineri, 4 mai, s-a jucat ultimul act al primei ediții a concursului Miss High School (Miss liceu), organizat de discoteca „No Problem”, cu concursul lui Mihai Dacin și Darius Domocoș. În sfârșit (sau … la sfârșit), „s-a făcut dreptate”, vorba dnei profesoare de la „Traian Vuia”. La finală, s-au înregistrat primele două abandonuri. Din cele nouă candidate calificate, s-au prezentat doar șapte: Raluca Opriș (de la Pedagogic), Andrada Popa (de la”Traian Vuia”), Silvia Giurgică (de la „Transilvania”), Adela Caba (de la „Brâncuși”), Alina Sigheartău (de la „M. Eminescu”), Andra Murariu (de la Sanitar) și Andrada Anton (de la L.P.S. „Bihor). Au renunțat la luptă Andrea Cossavella (de la „Transilvania”) și Raluca Zaharia (de la „Lucian Blaga”).

Titlul de Miss High School a fost cucerit de Andrada Popa (de la”Traian Vuia”, cu 69 de puncte), care, astfel, s-a ales și cu 500 de lei (noi). Pe locul II, s-a situat Raluca Opriș (de la Pedagogic), cu 68,5 puncte, ea câștigând 300 de lei, iar pe locul III, s-a clasat Alina Sigheartău (de la „Mihai Eminescu”), cu 61 de puncte, Alina câștigând 200 de lei. Ca și la cele două etape, și la finală, cei mai buni dansatori ai serii au fost premiați cu 100 de lei. Aseară, juriul i-a premiat pe artiștii de la „Traian Vuia”, revelația Balului balurilor și a acestei ediții Miss High School.
Probele-surpriză le-a pus bețe în roate  
Probele atât de simple de la cele două etape ale competiției au fost înlocuite cu altele, neașteptate, care le-au dat concurentelor multă bătaie de cap. Pentru început, Mihai le-a predat microfonul și le-a îndemnat să facă show punându-și în valoare toate calitățile și priceperea, folosind orice mijloace pentru a smulge zâmbete și a face o fetiță să râdă. S-au stresat ele, s-au strâmbat, au gesticulat și au conversat în fel și chip, dar nu au reușit!
La proba de cultură generală, deși întrebările nu au fost deloc încuietoare, cele mai multe răspunsuri au fost complet neinspirate ca să nu spunem jenante și compromițătoare. Ne întrebăm cum s-o fi simțit reprezentanta unui colegiu național când nu a știut să spună care este anul de naștere al poetului național, devenit patron spiritual al liceului unde învață?! Această lecție tristă ar trebui să-i trezească la realitate pe toți cei care se umflă în pene, și se bat cu pumnul în piept, făcând caz de faptul că ei sunt elevi ai unei  școli cu renume, sfidându-i și desconsiderându-i pe cei ce învață la un grup școlar sau colegiu tehnic!!!
Cea de-a treia probă le-a dat concurentelor ocazia să improvizeze și să facă risipă de imaginație în prezentarea unui eveniment sau a unei situații imaginare (prezentarea unor autoturisme de marcă, a palmaresului unei echipe de fotbal, deschiderea unei fabrici de cărămidă, ziua comunei Pocioveliște, prezentarea animalelor de la grădina zoologică, reclamă la o firmă de salubritate, prezentarea balului balurilor).
A existat și o probă practică a la grădiniță, de „construit” și lansat avioane dintr-o coală de hârtie format A4. De fabricat le-au fabricat, dar de lansat…ba! Aproape toate aparatele lor de zbor au aterizat la un metru de la decolare. 
„Petrecere în Cantemir”
Momentele artistice nu au mai avut consistența celor prezentate la balul balurilor, chiar dacă acum exista și motivația financiară, cel mai bun moment fiind premiat cu 100 RON (adică un milion de lei vechi).
Fiecare a schimbat câte ceva (de dragul schimbării), dar puțini au șocat. Trupa de la „Transilvania” a mai pierdut din efectiv, dar nu a impresionat prin concepție sau stil. „Eminescu” a înlocuit trupa de dans cu un solist vocal, dar tot degeaba, chiar dacă Sebi Hosu cântă ca un profesionist, juriul aștepta cu totul altceva. Singurii care contau și care s-au duelat pentru bani au fost membrii trupelor de dans de la „Vuia” și sportivii de la „Bihorul”. Sergiu, Rodion și trupa au dorit să ne arate că merită milionul „furat” la a doua etapă, lăsând improvizațiile la o parte, iar „Vuia” și-a onorat blazonul, câștigând pe merit ceea ce pierduse în primele două etape, premiul pus în joc.
În afara concursului, Darius ne-a arătat cum știu să danseze elevii pe care îi învață (trupele Bizar, Get lost și Ritm-mic), Silvia s-a-mbrăcat, a cântat  și a fumat ca la cabaret, iar muzica hip-hop a fost prezentă și ea la finală prin vocile lui Andrei și Cristi  (de la ”Vuia”) și Reny (de la „Gojdu”), altfel spus M&C feat.Reny, cu o „Petrecere în Cantemir”.
Și astfel s-a-ncheiat și Miss liceu, un „bal” fără egal, și fără spectatori!
Ovi DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesează Galeria foto (S-a făcut dreptate).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:17:19 Ora de vară a Europei de Est