Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Voluntariat pentru comunitatea orădeană

Voluntari din organizația catolică Opus Dei - Austria

Voluntariat pentru comunitatea orădeană

În perioada 4-14 iulie 2022, un grup de voluntari ce fac parte din organizația catolică Opus Dei - Austria - este prezent în Oradea.

Grupul, format din nouă tinere cu vârsta cuprinsă între 19 și 23 de ani, este găzduit de către Episcopia Română Greco-Catolică de Oradea, iar unul din beneficiarii proiectului este Centrul de zi pentru copii din cadrul Direcției de Asistență Socială a Primăriei Municipiului Oradea.
Programul de voluntariat se realizează în mod organizat, astfel că, prima parte a zilei tinerele o dedică activităților precum dans, pictură sau ateliere de limba engleză, realizate în Centrul de zi pentru copii din Oradea. Fetele sunt asistate de personalul prezent în instituție, în frunte cu Maria Ardeleanu, coordonator al centrului. Totodată, în aceste zile, cei aproximativ 30 de copii din centru sunt implicați în activități de îngrijire și întreținere ale acestuia, desfășurate împreună cu cei nouă voluntari.
,,Se simte o energie pozitivă aici, de la venirea voluntarelor. Personalul nostru avea nevoie de o mână de ajutor în această perioadă, iar fetele au ajuns exact în momentul potrivit. Avem nevoie de astfel de oameni, implicați în comunitatea noastră, chiar dacă nu fac parte din ea, pentru că avem de învățat doar lucruri bune de la aceste tinere care se dedică actului educativ și formativ al celor mici", a declarat Arina Moș, viceprimar al Municipiului Oradea.
În a doua parte a zilei, cele nouă voluntare își desfășoară activitatea la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, în cadrul unor ateliere lingvistice. La cursurile de limba engleză și germană s-au înscris în jur de 100 de copii, dornici și aceștia să le cunoască și să interacționeze cu fetele. În cadrul atelierelor lingvistice de mare ajutor fetelor le sunt voluntarii de la asociația EduBiz, aflați sub îndrumarea doamnei Teodora Chifor.
,,Este o experiență unică pentru noi. Nu doar cei mici învață de la noi, cât noi avem extrem de multe de învățat de la cei mici. Sunt copii destoinici și inteligenți. Am fost primite cu deschidere și căldură de către toți colaboratorii noștri: preasfințitul părinte Virgil Bercea, doamna viceprimar Arina Moș, personalul din Centrul de zi pentru copii, membrii Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, precum și membrii Asociației EduBiz. Noi obișnuim să ne facem vacanțele de vară făcând voluntariat, dedicându-ne celor ce au nevoie de noi, este o practică destul de bine cunoscută în mediul nostru", a declarat Evelyn Kropfreiter, reprezentantul grupului de voluntari.
Evenimentul a rezultat în urma invitației Preasfinției Sale Virgil Bercea către doamna Sofia Vio (membru și responsabil Opus Dei - România), invitație înaintată în luna noiembrie a anului 2021, la vizita acesteia în Oradea. Tot atunci, Sofia s-a întâlnit și cu doamna viceprimar Arina Moș care și-a exprimat disponibilitatea și dorința de a avea o colaborare în plan social-comunitar. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Voluntariat pentru comunitatea orădeană.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:46 Ora de vară a Europei de Est