Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

,,Cu ochii pe pajiști”

Concurs de creație, adresat în mod exclusiv studenților și masteranzilor

,,Cu ochii pe pajiști”

Pe pajiști găsim unele dintre cele mai diverse și periclitate ecosisteme din lume. Iar România, la nivel european, prezintă o biodiversitate deosebit de bogată.

De conservarea pajiștilor se leagă și proiectul nostru ,,Îmbunătățirea politicilor de agro-mediu prin cercetări participative și incluziune civică", pe care organizația noastră îl derulează în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Întrucât dorim să facem pajiștile cunoscute publicului larg, ne-am gândit să cerem sprijin din partea tinerilor, lansând un concurs de creație (cu premii în valoare totală de 2.500€), adresat în mod exclusiv studenților și masteranzilor.
Pentru a aduce mesajul nostru despre importanța pajiștilor în discursul public, ne-am propus să atragem tinerii de partea noastră, printr-un concurs de creație adresat studenților și masteranzilor, prin care punem la bătaie premii în valoare totală de 2.500 €. De când am lansat proiectul ,,Îmbunătățirea politicilor de agro-mediu prin cercetări participative și incluziune civică", pe care organizația noastră îl derulează în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană - Satu Mare, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, am descoperit că pajiștile din România nu doar că se deteriorează de la an la an, dar suprafața lor scade într-un ritm alarmant. Din păcate, perspectiva de viitor nu este una încurajatoare, întrucât în contextul actual al elaborării Planului Național Strategic 2023-2027 trebuie să subliniem că acesta nu prevede măsuri destule pentru ca pajiștile importante, din diverse zone geografice ale țării, să poată fi menținute. Constatăm că pajiști valoroase sunt transformate în teren arabil sau sacrificate pentru locații de proiecte de extindere imobiliară sau infrastructură, în mod îngrijorător, multe pentru producere de energie regenerabilă (parcuri fotovoltaice sau parcuri eoliene). Proiectul nostru a fost construit pe ideea conservării pajiștilor și are mai multe componente - cercetare, conservare, watchdog și monitorizare, dar și educație și conștientizare. Ca să evidențiem de ce sunt importante pajiștile, trebuie să le tratăm în raport cu alte trei concepte, care le conferă caracterul multifuncțional - biodiversitate, practicile agricole de care depind (cosit, pășunat) și beneficiile pe care ni le oferă. Aceasta a fost tema seminariilor pe care le-am ținut studenților în lunile mai și iunie, în șase centre universitare din România, când ne-am propus să prezentăm pajiștile ca pe un subiect ,,verde" cu care studenții să se familiarizeze mai bine, dar și ca pe o sursă de inspirație pentru concurs. Concursul se numește ,,Cu ochii pe pajiști" și se adresează, în mod exclusiv studenților și masteranzilor. Tinerii pot aplica individual sau în grup, la două categorii: imagine și video - de la ilustrații, afișe, infografice până la animații, dramatizări sau alte tipuri de materiale video. Nu există taxă de înscriere. Termenul limită este 22 august 2022, iar tema lucrării trebuie să aibă legătură cu pajiștile din țara noastră. Încurajăm aplicanții să se inspire din oricare dintre subiectele: biodiversitate, practici tradiționale, servicii ecosistemice, legătura omului cu pajiștile. Iar, ca să le ușurăm munca, le-am pus la dispoziție materialul pe care l-am folosit la seminariile de educație ecologică și pe care îl pot găsi pe site-ul nostru pajisti.milvus.ro. Tot aici este disponibil și regulamentul de concurs, respectiv formularul de aplicare online. În ceea ce privește criteriile de jurizare a lucrărilor, vom aprecia originalitatea, creativitatea, relevanța pentru tema propusă și acuratețea. Aici trebuie să adăugăm că, pentru a verifica acuratețea științifică, le oferim studenților ocazia să ne contacteze cu întrebări punctuale (de specialitate) până la data de 7 august 2022, pe adresa office@milvus.ro, la care vor răspunde specialiști care nu vor face jurizarea finală. Cele mai bune lucrări vor fi premiate, expuse în mai multe orașe și publicate pe platformele noastre. În total, un număr de opt lucrări vor fi premiate, iar valoarea lor totală este de 2.500 €. Pe lângă locurile 1, 2 și 3, vor fi desemnate încă două premii speciale - unul pentru originalitate, iar celălalt din partea publicului. Premiile constă în vouchere prin care își vor putea achiziționa echipamente/accesorii fotovideo sau IT. Lista câștigătorilor va fi publicată până pe 22 octombrie pe site. Toate detaliile despre concurs și procesul de aplicare pot fi găsite pe site: pajiști.milvus.ro/concurs.
Laura Turdean 
Asociația ,,Grupul Milvus"

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 09:31:20 Ora standard a Europei de Est