Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Noi proiecte avizate de către specialiștii din C.M.U.A.T.

,,Ne dorim un oraș prietenos”...

Noi proiecte avizate de către specialiștii din C.M.U.A.T.

Zeci de proiecte complexe au fost analizate de specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului în ședința de săptămâna trecută, printre ele numărându-se și cele ale administrației publice locale.

Scuarul de pe latura nordică a clădirii Primăriei Oradea, amenajat
Primăria Oradea continuă să arate un interes deosebit pentru amenajarea spațiilor verzi, stimularea mobilității urbane și încurajarea populației în a renunța la autoturisme și a alege mijloace de transport mai puțin poluante.
Astfel, municipalitatea a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru proiectul de amenajare a scuarului situat în apropierea clădirii Primăriei Oradea, pe latura situată înspre str. Tudor Vladimirescu, primind aviz favorabil.
,,Reamintim pe această cale că politica de pietonalizare este una importantă la nivelul municipiului Oradea și are în vedere creșterea mobilității nemotorizate și este în strânsă legătură cu îmbunătățirea transportului public de persoane, precum și cu utilizarea mai frecventă a acestuia de către locuitorii orașului. Ne dorim un oraș prietenos cu locuitorii săi, dar și cu cei care ne vizitează și punem preț pe aspectul îngrijit și estetic al spațiilor amenajate care trebuie să fie parte integrantă a întregii arhitecturi urbane'', a precizat viceprimarul Arina Moș.
În zona menționată va fi realizat un sistem de irigare complet automatizat pentru asigurarea umidității necesare zonelor plantate, iar sistemul de iluminat public va fi modernizat și va fi gândit astfel încât să se integreze armonios în ambient și cu arhitectura clădirilor ce îl înconjoară.
Totodată este prevăzută realizarea unei plantații care să ofere varietate vizuală, dar și a unui ecosistem corect în raport cu cel existent. Zona verde va fi acoperită cu gazon, iar în perimetrul scuarului va fi amplasat mobilier urban constând în coșuri de gunoi, bănci, fântână cu apă potabilă, lampadare și un panou de informare. Investiția menționată va fi realizată cu fonduri de la bugetul local.
O nouă pistă de biciclete în Oradea
Orădenii care aleg să se deplaseze pe două roți vor avea încă o pistă de biciclete. Primăria Oradea a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru lucrarea ,,Amenajare pistă de biciclete Pasaj Cartierul Grigorescu până la pista existentă de pe str. Sextil Pușcariu''.
Astfel, este propusă spre proiectare această nouă pistă cu scopul de a o lega pe cea existentă din zona Pasaj Cartier Grigorescu (intersecția sens giratoriu străzile Rapsodiei și Thurzo Sandor), cu cea de pe str. Făgărașului și cu pista care există deja în zona Piața 22 Decembrie (intersecția cu str. Sextil Pușcariu).
Aceasta ar urma să aibă o lungime de aproximativ 1.068 m și lățimea de 2,50 m. De asemenea, este prevăzută o fâșie de zonă verde cu lățimea variabilă de aproximativ 1,00 m amplasată între marginile trotuarului și a noii piste de biciclete. 
La nivelul municipiului sunt amenajați deja aproximativ 50 de kilometri de pistă de biciclete, atât din fonduri proprii, cât și din fonduri europene.
Parcul Industrial Eurobusiness I va fi extins
Agenția de Dezvoltare Locală Oradea a solicitat avizul Arhitectului Șef pentru modificarea Planului Urbanistic Zonal și extinderea și actualizarea PUZ-ului aprobat cu HCL nr. 566/29.07.2021 pentru Parcul Industrial Eurobusiness I - Oradea.
Astfel, prin documentația de urbanism se propun următoarele modificări față de PUZ-ul actual:
*Extinderea Parcului Industrial I cu o suprafață de 94.041mp (parcelele identificate cu nr.cad. 213271, 213273);
*Reconfigurarea drumului de legătură între str.Ion Mihalache și str.Eugen Carada (reglementat prin PUZ la profil transversal de 14m), acesta fiind propus la un profil transversal de 7 m cu sens unic;
De menționat este faptul că restul reglementărilor urbanistice stabilite deja prin PUZ aprobat vor rămâne valabile. Documentația se va supune procedurii de consultare a populației, conform prevederilor din ,,Regulamentul Local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de urbanism și amenajarea teritoriului" (aprobat prin HCL nr.495/2019);
În prezent, suprafața totală a parcului este de 139,86 de hectare, iar gradul de ocupare este de de 99,6%.
 ,,Este vorba despre o documentație de tip PUZ modificator care reglementează parcelarea pentru implementarea unui obiectiv de investiții strategic pentru municipiul Oradea. Vorbim despre investiția celor de la STIHL care vor să construiască o capacitate de producție ce va fi realizată etapizat'', a menționat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.
Zona actualului Parc Industrial Eurobusiness I a fost introdusă în intravilanul municipiului Oradea prin Planul Urbanistic General aprobat în anul 1994, fiind socotită încă din anii ‘60 o zonă cu potențial de dezvoltare pentru platforma industrială de vest a  orașului.
Amplasarea îi conferă acestuia o conexiune facilă cu toate drumurile de importanță națională și europeană din zonă, urmând să aibă legătură inclusiv cu noul tronson al centurii Oradea ce va realiza conexiunea cu autostrada A3 - M4(Ungaria) și cu drumul express Oradea- Arad. Legătura cu aceste drumuri se va face prin strada Ion Mihalache - Augustin Maior. (B.P.)
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Noi proiecte avizate de către specialiștii din C.M.U.A.T.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 05:49:49 Ora de vară a Europei de Est