Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Cerul a lăcrimat

Ieri, la întâlnirea mamelor de îngeri

Cerul a lăcrimat

Mamele de îngeri s-au întâlnit, ieri (duminică, 10 mai 2009), să-și plângă durerea și să-i pomenească pe cei plecați prematur din viața lor...
Copiii de îngeri, născuți sau nenăscuți, botezați sau nebotezați, înseamnă foarte mult pentru ele, poate unica lor șansă de a se numi mame, de a da viață și a crește îngeri.

 Pentru îngerii lor plecați au fost aprinse lumânări, au fost depuse garofițe și au curs lacrimi. Unii le-au exteriorizat, alții le-au păstrat pentru sine, așa cum au făcut-o o viață, 27 de ani... nimeni neștiind ce au la suflet. Pentru că durerea nu se vede. În cel mai nefericit caz se simte, dar e cumplită, cu cât mocnește mai tare. De aceea, mamele s-au decis să o exteriorizeze, să o împărtășească o dată pe an, de-acum în cea de-a doua duminică a lunii mai - luna florilor. E un mod mai sigur de alinare și de cicatrizare, dar nu de vindecare, pentru că acest fel de durere nu are leac și remediu. Odată instalată înlăuntru nu mai dispare,  chiar dacă mamele norocoase au avut o a doua șansă să dăruiască viață. Celelalte și-au plâns pierderea și neputința de a mai ține la piept un al doilea înger.
 Pentru acestea, Dumnezeu a scos în față, ca prin minune, niște îngerași care se jucau cu baloanele colorate, care povesteau de-ale lor, zâmbeau și se bucurau. Acele fetițe nu realizau ce se întâmplă cu cei adunați la troița din Orășelul copiilor. Ele veniseră cu părinții să se joace, fără nicio grijă și suferință. Nu pentru ele s-au recitat versuri și s-a cântat, nu pentru acele ființe dulci și nevinovate s-a rostit Tatăl Nostru, nu pentru ele cerul a vărsat lacrimi, așteptate demult de orădeni... Nu pentru cei prezenți s-au înălțat baloane, ci pentru cei ridicați la ceruri, iar Dumnezeu le-a răspuns că mesajele lor au ajuns acolo sus, la îngerii lor...
 Eternul Miracol Materna Alinare
 Așadar, organizația „E.M.M.A. (Eternul Miracol Materna Alinare), fondată de Bianca Brad în memoria fetiței sale (Emma Nicole), a adunat, ieri, părinții de îngeri în 13 orașe din țară, și din lume ... la o pomenire a îngerilor dispăruți din viața lor. Să știe că nu sunt singuri, că cineva ca și ei le este alături în această durere copleșitoare și că împreună vor păstra și vor cinsti mai bine memoria copilașilor lor.
În județul Bihor sunt 26 de mămici în această situație (care și-au pierdut sarcina sau un copil), care locuiesc în Salonta, Mădăras, Oradea, Tileagd, Beiuș și Marghita, după cum am aflat de la Laura Herdean (reprezentantul local), dar, cu siguranță, sunt mai multe...
 Duminică, orădenii și bihorenii îndurerați au venit la troița ridicată anume în Orășelul copiilor din Oradea (lângă Spitalul Clinic municipal „dr. Gavril Curteanu”, cunoscut drept Spitalul de copii) pentru a aprinde o lumânare, a rosti împreună Tatăl Nostru și a înălța baloane albe în memoria copilașilor plecați prea curând din mijlocul lor.
 Dacă ați aflat prea târziu despre acest eveniment, o puteți contacta pe Laura la numărul de telefon 0744/ 607. 447.
 Ieri, Dumnezeu a lăcrimat în Orășelul copiilor din Oradea, la finalul întâlnirii. Este un semn bun, cel mai bun răspuns că mesajele înălțate au ajuns la îngerașii pomeniți și nerostiți, la Andrada, Flaviu, Maria, Monica, Marius, Anca, Andrei... (Ov. D.)
P.S. Pentu mai multe poze, accesați Galeria foto: Cerul a lăcrimat.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 00:04:51 Ora standard a Europei de Est