Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Misiunea zero copii neasigurați în mașină”

Campania națională

„Misiunea zero copii neasigurați în mașină”

Părinții conducători auto și copiii pasageri în autoturisme sunt invitați de polițiștii bihoreni să se alăture demersurilor unei campanii preventive, care promovează importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în deplasările rutiere.

Pe parcursul lunii august 2022, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor acționează în cadrul campaniei naționale „Misiune zero copii neasigurați în mașină", derulată de Poliția Română, în parteneriat cu Stațiile PETROM.
Campania vizează conștientizarea părinților cu copii mici, dar și a copiilor, cu privire la importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copii, în timpul deplasărilor rutiere.
Accidentele rutiere sunt o realitate a zilelor noastre. Urmările nerespectării legislației privind regulile pentru transportarea minorilor în siguranță, în autoturisme, pot fi tragice. Vă reamintim faptul că, în perioada 1 ianuarie  - 12 iulie a.c., în urma accidentelor de circulație produse pe raza județului Bihor, au fost vătămați 22 de minori, pasageri în autovehicule, cu vârsta cuprinsă între 2 luni și 18 ani, respectiv un minor de 13 ani, a decedat, patru minori cu vârsta cuprinsă între 2 luni și 13 ani au fost răniți grav, iar 17 minori, cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, au fost răniți ușor.
Din investigațiile efectuate de polițiștii rutieri bihoreni, s-a constatat că doar trei dintre minorii pasageri în autovehicule, victime ale accidentelor rutiere produse în acest an, pe raza județului Bihor, erau transportați cu îndeplinirea prevederilor legale, respectiv erau fixați sau prinși cu dispozitive de fixare în scaun ori purtau centura de siguranță.
Prin acțiunile derulate în cadrul acestei campanii, cu precădere în stațiile de alimentare cu carburanți, polițiștii de prevenire și cei rutieri bihoreni și-au propus conștientizarea și responsabilizarea părinților cu privire la obligativitatea folosirii sistemelor de siguranță în mașină, în cazul în care aceștia călătoresc însoțiți de cei mici.
Polițiștii le-au explicat adulților cu care au interacționat despre importanța respectării normelor rutiere privind portul centurii de siguranță și a sistemelor de retenție în cazul copiilor, subliniind faptul că, în momente critice, acestea salvează vieți.
În cadrul interacțiunii cu cetățenii, polițiștii bihoreni le-au explicat părinților cu copii mici faptul că, atunci când nu folosesc centura de siguranță, copiii văd și preiau acest obicei și că, nefolosirea sistemelor de siguranță pentru copii sau folosirea incorectă a acestora pun în pericol viața copilului.
De asemenea, polițiștii i-au informat pe copii că centura nu este opțională și că este foarte important să o poarte, pentru că îi protejeză și le poate salva viața.
Totodată, în cadrul acțiunilor derulate, polițiștii de prevenire și cei rutieri bihoreni le-au oferit conducătorilor auto cu care au interacționat materialele promoționale ale campaniei, respectiv parasorale și stickere inscripționate cu mesajul campaniei.
Campania este susținută și printr-o serie de spoturi video și audio, prin care este transmis mesajul preventiv al acesteia.
Pe parcursul lunii august, polițiștii de prevenire și cei rutieri bihoreni continuă acțiunile derulate în cadrul campaniei „Misiune zero copii neasigurați în mașină", pentru a-i determina pe părinții conducători auto să adopte comportamentul legat de obligativitatea folosirii sistemelor de siguranță în mașină pentru copii.
*
Prevederi legislative și recomandări preventive
Transportul copiilor în autovehicule pe drumurile publice din România este reglementat prin Ordonanța de urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002, cu modificările și completările ulterioare și de Regulamentul pentru aplicarea O.U.G. 195/2002, aprobat prin H.G. nr.1391/2006, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit prevederilor legale, copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranță, doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
Copiii cu o înălțime de peste 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță doar dacă poartă centuri de siguranță pentru adulți, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței, ori dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înțelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziția șezut sau culcat, care poate cuprinde o combinație de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere și, în unele cazuri, un scaun suplimentar și/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parțial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranță cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranță pentru copii, pernă de înălțare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranță pentru adulți, portbebe-coșuleț pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum și centură și sisteme de centuri pentru copii.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucțiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod și în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiții de siguranță.
Prin excepție, tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucțiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din față destinat pasagerilor prin orientarea cu fața spre direcția opusă direcției normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situația în care conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului, chiar și în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezența dispozitivului instalat și blochează declanșarea airbagului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.
Se exceptează de la obligația de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranță pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranță.
*
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este 112.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Misiunea zero copii neasigurați în mașină”.

Trimite email
joi, 9 mai 2024, 03:54:30 Ora de vară a Europei de Est