Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Să-i cunoaștem pe cei care au preluat ștafeta singurei structuri de reprezentare

Consiliul Județean al Elevilor Bihor are o nouă conducere

Să-i cunoaștem pe cei care au preluat ștafeta singurei structuri de reprezentare

1 septembrie 2022, data la care președintele Oliviu Codrean și secretarul executiv Lorena-Clara Rus și-au încheiat cel de-al doilea mandat în cadrul Biroului executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor. După 2 ani productivi, în care aceștia au fost vocea a peste 95.000 de elevi bihoreni, a sosit timpul să predea ștafeta colegilor lor. Cei doi veterani ai mișcării de reprezentare vor continua cu funcția de membru în Comisia de Etică Județeană a structurii.

Trei luni de interimat
Conform calendarului elaborat de Consiliul Național al Elevilor, alegerile ordinare pentru funcțiile vacante au loc în luna noiembrie, astfel încât se impune numirea în funcții interimare pentru un interval de trei luni, decizie care a fost adoptată în unanimitate de către Biroul executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor.
Iată noua echipă care promite cel puțin la fel de multă implicare, pasiune, devotament și multe schimbări prospere pentru sistemul educațional din județ.
Cătălin-Nicolae Gherman (președintele interimar al structurii)
Este elev în clasa a XI-a la profilul de turism și alimentație intensiv engleză la Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" Oradea. Acesta a avut un parcurs impresionant în mișcarea de reprezentare, activând în Consiliul Județean al Elevilor Bihor de la sfârșitul anului 2020 din postura de grafician, ulterior director pe relații publice și comunicare, iar din luna iunie 2021, acesta a preluat funcția de vicepreședinte. Experiența dobândită, abilitățile și determinarea îl fac un lider pregătit să ridice, împreună cu echipa sa, structura județeană atât pe plan academic, cât și extrașcolar, precum și să soluționeze problemele existente în unitățile de învățământ.
Ioana-Călina Butaru (secretarul executiv interimar al Consiliului Județean al Elevilor Bihor)
Este elevă în clasa a XI-a la profilul filologie bilingv intensiv engleză la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea. Aceasta a început experiența de elev reprezentant anul trecut, în prezent intrând în al doilea mandat pe funcția de secretar executiv în conducerea Consiliului Școlar al Elevilor din liceul ei, mai apoi ocupând-o pe cea de director pe relații publice și comunicare din cadrul Consiliului Județean al Elevilor Bihor, iar din luna iunie a acestui an, pe cea de vicepreședinte. În ceea ce privește următoarele luni, Ioana este nerăbdătoare să contribuie la dezvoltarea consiliilor școlare ale elevilor și să asigure organizarea eficientă a întregii structuri.
Emanuel-Claudiu Negru (vicepreședinte interimar)
Este elev în clasa a XII-a la profilul matematică-informatică intensiv informatică la Colegiul Național ,,Onisifor Ghibu" Oradea. Emanuel are la rândul lui o experiență vastă, anul acesta intrând în al doilea mandat în calitate de președinte al Consiliului Școlar al Elevilor liceului său, mandat în care elevii ghibiști au evoluat enorm prin demersurile și inițiativele implementate de către acesta și echipa sa. În continuare, deși se află la finele vieții de elev care implicit aduce multe provocări, el este hotărât să se dedice și să militeze la fel de activ pentru colegii săi de la nivel județean.
Patricia Nicola Elthes (vicepreședinte interimar)
Este elevă în clasa a XI-a la profilul științe ale naturii la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea. Ea are în spate un mandat de președinte în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor liceului său, pe care îl continuă și în acest an și în care a demonstrat prin răbdare și efort că elevii au nevoie de reprezentanți care să aducă o schimbare pozitivă. Dorința de a transforma mediul de învățământ într-unul care se pliază pe drepturile și nevoile elevilor o motivează să ducă mai departe misiunea de reprezentare județeană, în ciuda timpului relativ scurt la conducerea CJE BH.
Maria Giulia Miclea (tot vicepreședinte)
Este elevă în clasa a XI-a la profilul de turism și alimentație la Liceul Tehnologic ,,Felix" Sânmartin. În prezent, Maria intră în ultimul mandat ca președinte al Consiliului Școlar al Elevilor din liceul său și în al doilea mandat ca vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Bihor, precedat de un mandat în calitate de director al departamentului pentru învățământul profesional, tehnic și vocațional. În viitor, aceasta își propune să afle dificultățile puțin discutate pe care le întâmpină colegii ei și să creeze, alături de echipa sa, soluții gândite temeinic și pe termen lung.
Un nou început pentru elevii bihoreni
Cu toate că au în față un timp limitat sub această formulă de conducere, Biroul Executiv al Consiliului Județean al Elevilor Bihor transmite tuturor elevilor următorul mesaj:
,,Suntem aici pentru voi 24/7! Începem un an cu o structură școlară nouă, radical diferită, care știm că aduce controverse și incertitudine, însă și noi venim cu forțe proaspete, gata să intervenim atunci când este nevoie. Ne propunem să aducem schimbările pe care voi ni le-ați semnalat și schimbările pe care noi le considerăm necesare: de la o nouă identitate vizuală a Consiliului Județean al Elevilor Bihor, la îmbunătățirea comunicării dintre consilii, la numeroase proiecte, respectiv demersuri deja în lucru, la cuvinte precum incluziune și unitate, la modificări interne și nu numai.
În aceste trei luni ne dorim să arătăm pasiunea și implicarea noastră ca mândrii elevi reprezentanți, dar pentru a face acest lucru posibil, apelăm la încrederea voastră și vă îndemnăm să abordăm acest mandat interimar cu o atitudine deschisă unii față de ceilalți!
Doar împreună facem vocea colegilor noștri auzită"!
Ioana-Călina Butaru

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:16:51 Ora de vară a Europei de Est