Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ambasadorul Republicii Slovace, E.S. Karol Mistrik, în vizită la Universitatea din Oradea

Vineri,

Ambasadorul Republicii Slovace, E.S. Karol Mistrik, în vizită la Universitatea din Oradea

„Vom urmări, la nivel de Ambasadă, ca propunerile dumneavoastră, în ceea ce privește relațiile academice, să se concretizeze", a spus diplomatul acreditat la București.

Ambasadorul Republicii Slovace la București, E.S. Karol Mistrik, consulul onorific al Slovaciei la Oradea, Miroslav Jabloncik, și deputatul U.D.S.C.R. Adrian Merka au fost vineri, 16 septembrie 2022, oaspeți ai Universității din Oradea. Invitații slovaci au fost primiți de conf. univ. dr. habil, Sorin Borza și conf. univ. dr. Gabriel Bendea, protectori ai Universității din Oradea, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș, decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, împreună cu șefa departamentului de Relații Internaționale, Carmen Buran.
La debutul întâlnirii, E.S. Karol Mistrik și-a exprimat bucuria de a fi ajuns la Universitatea din Oradea. Mai mult, ambasadorul slovac a ținut să sublinieze că etnicii slovaci din România se bucură de standarde ridicate în ceea ce privește promovarea identității lor și păstrarea tradițiilor naționale.
La rândul său, prorectorul universității, conf. univ. dr. habil, Sorin Borza, i-a vorbit diplomatului slovac despre amplul proces de internaționalizare în care este angrenată instituția academică orădeană, solicitându-i E.S. Karol Mistrik să contribuie la dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre Universitatea din Oradea și universități din țara sa.
În cadrul discuțiilor, desfășurate în Sala de Consiliu a Universității din Oradea, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere, a lansat ideea realizării unui manual comun de limbă română și slovacă, manual care ar fi util, pentru a-și dezvolta cunoștințele de limbă, mai ales studenților ce provin din familii slovace. În context, ambasadorul Republicii Slovace, E.S. Karol Mistrik, a amintit despre existența unui protocol de colaborare între ministerele de profil din cele două țări și a promis că va încerca să introducă ideea realizării acestui manual în documentul ce urmează a fi revalidat anul viitor de miniștrii Educației.
La rândul său, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș, decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, a evocat bunele relații pe care facultatea le are deja cu instituții academice din Slovacia. Decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport i-a invitat pe omologii slovaci să se alăture inițiativei sale privind organizarea unui campionat regional de fotbal pentru studenți, la care ar urma să mai participe: Polonia, Ungaria și România.
Consulul onorific al Slovaciei la Oradea, Miroslav Jabloncik, a elogiat eforturile făcute de prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș, conducătorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, pentru a realiza prima carte de istorie, „bine documentată științific", dedicată unei comunități de slovaci din România.
Provocat de conf. univ. dr. Gabriel Bendea, E.S. Karol Mistrik le-a cerut reprezentanților Universității din Oradea să facă, în scris, propuneri de colaborare concrete, pe domenii de cercetare și a afirmat că se va ocupa personal ca acestea să nu rămână fără răspuns din partea universităților slovace. „Vom urmări, la nivel de Ambasadă, reacția universităților din țară", a spus diplomatul acreditat la București.
La finalul întâlnirii, conf. univ. dr. habil, Sorin Borza, prorector al Universității din Oradea, i-a mulțumit ambasadorului Republicii Slovace, E.S. Karol Mistrik, pentru vizită. „Iată, sunt multe lucruri care ne leagă. Este o onoare și o plăcere să vă avem în mijlocul comunității noastre academice și sperăm ca vizita domniei voastre să se repete cât de curând".

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:03:51 Ora de vară a Europei de Est