Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 septembrie
Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. În urmă cu câteva minute, acesta a anunțat public: ,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației”. ,,Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator”, a afirmat Cîmpeanu.
........................................
UPDATE Surse: Ligia Deca, consilier prezidențial, în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu
,,Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, a continuat Sorin Cîmpeanu.
Demisia lui Cîmpeanu vine la 4 zile de la publicarea în pressone.ro a anchetei semnate de Emilia Șercan care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B). Astăzi, jurnalista a arătat că acel curs plagiat de Sorin Cîmpeanu era vândut studenților. De precizat că luni sunt programate principalele festivități care marchează începerea anului universitar.
Sorin Cîmpeanu iese prin demisie din al doilea mandat de ministru al Educației, pe care l-a început în decembrie 2020, în Guvernul Cîțu, ca membru PNL, și îl finalizează în Guvernul Ciucă, premierul fiind el însuși protagonistul unui scandal de plagiat. Cîmpeanu a mai deținut funcția de ministru al Educației în perioada decembrie 2014 – noiembrie 2015 în Guvernul Ponta, fără afiliere politică la acea vreme.
Anunțul făcut de Sorin Cîmpeanu pe pagina de Facebook:
,,Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.
Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.
În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei ,,România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;
Și multe altele………
Am elaborat proiectele Legilor ,,România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.
Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!
Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!
Cred în România Educată și voi susține Legile ,,România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
24 septembrie 2022
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022)
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”

.................
Elevii români au obținut două medalii de aur, patru de argint, una de bronz și o mențiune specială în cadrul Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori (EJOI 2022), după cum anunță Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), care pregătește olimpicii români pentru competiții la informatică, într-o postare pe Facebook.
,,Rămânem singura țară care obține medalie de aur la fiecare ediție desfășurată”, anunță profesorii antrenori ai copiilor.
Peste 170 de concurenți din 132 de țări au participat la acest eveniment găzduit de Ucraina, în format online. Olimpicii români au participat din București, de la un centru care le-a asigurat tehnologia pentru a putea rezolva problemele de concurs. Potrivit regulilor de concurs, participanții sunt născuți după 31 decembrie 2006.
Olimpiada s-a desfășurat din 19 septembrie și urmează să se închidă mâine, 25 septembrie, cu o ceremonie specială, desfășurată (tot) online. Elevii au avut de rezolvat probleme pe 20 și pe 22 septembrie. Pe 19, luni, în prima zi, au avut o sesiune de familiarizare cu mediul de concurs.
Iată premiile obținute, după cum notează SEPI:
Savu Ștefan Cătălin, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de aur
Voicu Mihai Valeriu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de aur
Chenglin Shang, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de argint
Rebengiuc Mircea, C.N. de Informatică ,,Tudor Vianu”, București – medalie de argint
Dumitru Alexandru, C.N. ,,I.L. Caragiale” / Centrul Județean de Excelență Ploiești – medalie de argint
Dima Alexandru, Școala Gimnazială Internațională ,,Spectrum”, Cluj Napoca – medalie de argint
Guba Daniel, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – medalie de bronz
Mateescu Alexandru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București – mențiune de onoare
Team Leader a fost Bunget Mihai de la C.N. ,,Tudor Vladimirescu”, Târgu Jiu, iar Deputy Leader – Iordache Ioan-Bogdan de la Universitatea București.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 septembrie
Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic produse de panificație și lactate – și propune și el un program numit „O carte pe an pentru fiecare elev”. Anunțul a fost făcut după o întâlnire pe care Ciucă și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au avut-o cu „oamenii de cultură – academicieni, profesori, editori, bibliotecari, autori de carte românească”, potrivit mesajului publicat de Guvern. În fapt, printre acești „oameni de cultură” sunt personaje extrem de controversate, după cum scrie G4Media.ro

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 septembrie 2022
Părinții pot intra în școli și grădinițe, luni, la festivitățile de la începutul cursurilor anului școlar, anunță Ministerul Educației, care combate o „știre falsă” lansată pe rețelele de socializare

Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar, transmite ministrul Educației într-un mesaj pe Facebook. Sorin Cîmpeanu începe mesajul cu #CombatemFakeNews și precizează că „Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar”.
„Părinții au acces în unitățile de învățământ la festivitățile care marchează începerea cursurilor noului an școlar! Informația potrivit căreia Ministerul Educației a emis o decizie restrictivă este falsă”, scrie ministrul Cîmpeanu în mesajul citat.
„Ministerul Educației și Ministerul Sănătății nu descurajează în niciun fel prezența familiilor la deschiderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât marea majoritate a evenimentelor de acest tip se organizează în spații deschise”, mai transmite acesta.
Într-un alt mesaj ministrul scrie că „luni, 5 septembrie, milioane de copii și tineri vor intra pe porțile grădinițelor, școlilor și liceelor din România. După doi ani de restricții, de data aceasta bucuria primei zile de școală va putea fi împărtășită din nou și de părinți și bunici.
Am convingerea că toți directorii de unități de învățământ înțeleg importanța deschiderii către comunitate și a implicării familiei în educația copiilor și tinerilor, încă din prima zi de școală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 august 2022
Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației ,,vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în fapt, nu le poate fi decontat integral elevilor, așa cum este prevăzut în lege. Problema decontării navetei școlare exista și acum un an când ministrul Cîmpeanu afirma că ,,Din păcate, oricât mi-aș dori, nu există soluții miraculoase”.

Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în Piața Unirii din Oradea

Proiectul Roadpol Safety Days,

Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în Piața Unirii din Oradea

Experimente și lecții inedite au fost organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, cu simulatoare de accidente rutiere, un covor rutier special, ochelari care simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri și laboratorul mobil de siguranță rutieră, în cadrul unei ample acțiuni preventive, menită să responsabilizeze toate categoriile de participanți la traficul rutier.

Vineri, 16 septembrie 2022, în intervalul orar 17.00 - 19.00, în Piața Unirii din municipiul Oradea, polițiștii Serviciului Rutier, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză a Criminalității și cu cei de la Biroul Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au desfășurat o amplă activitate dedicată siguranței rutiere.
Activitățile preventive și de educație rutieră desfășurate de polițiștii bihoreni au avut o dublă semnificație, fiind organizate cu ocazia debutului evenimentului „Săptămâna Europeană a Mobilității" și pentru a marca proiectul ROADPOL Safety Days în județul Bihor, organizat, în perioada 16 - 22 septembrie a.c., de Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu respectă normele rutiere, în scopul adoptării de către aceștia a unei conduite responsabile atunci când se deplasează pe drumurile publice.
În cadrul acțiunii desfășurate, polițiștii bihoreni au pus la dispoziția celor mai mici participanți la eveniment un amplu covor rutier, destinat, în special, pietonilor și bicicliștilor, cu ajutorul căruia, copiii prezenți au învățat, prin exemple practice oferite de polițiști, cum să circule corect și care este semnificația principalelor indicatoare rutiere.
Covorul rutier pus la dispoziție de polițiștii bihoreni reproduce fidel situațiile care pot fi întâlnite în trafic, fiind prevăzut cu treceri de pietoni, carosabil, intersecții în sens giratoriu, piste pentru biciclete, acostament etc.
Prin intermediul covorului rutier și cu ajutorul unor mini indicatoare rutiere, polițiștii bihoreni au susținut lecții aplicate în care au fost implicați copiii prezenți, explicându-le modul în care trebuie să se deplaseze corect în trafic și riscurile la care se supun dacă nu respectă legislația rutieră.
Covorul rutier a reprezentat o adevărată atracție pentru copii, unii dintre ei aducându-și de acasă, special pentru eveniment, mini mașinuțe, motociclete sau biciclete, cu ajutorul cărora au parcurs traseul de pe covorul rutier, sub directa îndrumare a polițiștilor bihoreni, dovedind că și-au însușit cunoștințele despre circulația rutieră transmise de polițiștii bihoreni de-a lungul timpului, în cadrul activităților preventive organizate.
Tot în Piața Unirii din municipiul Oradea, polițiștii bihoreni au pus la dispoziția publicului laboratorul mobil de siguranță rutieră, menit să susțină activitatea polițiștilor rutieri în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto.
În interiorul laboratorului mobil de siguranță rutieră au fost proiectate materiale video cu recomandări preventive, destinate tuturor categoriilor de participanți la trafic, dar, în special, copiilor.
Polițiștii rutieri le-au explicat celor prezenți că, după viteza excesivă, următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere pe drumurile publice din județul Bihor sunt traversările neregulamentare ale pietonilor și abaterile comise de bicicliști.
Publicul prezent la activitatea preventivă a polițiștilor bihoreni a avut la dispoziție și un simulator de accidente rutiere, care reproduce impactul frontal în cazul unui accident rutier produs la o viteză de deplasare de maximum 20 de km/h, în cazul în care conducătorul auto sau ocupanții vehiculului nu poartă centura de siguranță.
Experimentul a fost bine primit de conducătorii auto prezenți, care au avut ocazia astfel să verifice, prin propriile simțuri, forța unui astfel de impact, chiar dacă viteza de deplasare este, aparent, una redusă.
Polițiștii rutieri le-au explicat conducătorilor auto prezenți faptul că, din șapte accidente rutiere grave produse pe drumurile publice din județul Bihor, în cinci dintre acestea cauza secundară a fost nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranță, subliniind, astfel, importanța utilizării centurii de siguranță în deplasările rutiere.
Totodată, polițiștii bihoreni le-au amintit părinților conducători auto despre importanța folosirii sistemelor de siguranță pentru copiii pasageri în autoturisme.
În cadrul aceluiași eveniment, polițiștii bihoreni au interacționat cu adolescenții și tinerii prezenți și i-au informat cu privire la evenimentele negative în care ar putea fi implicați ca urmare a consumului de droguri.
Cei prezenți au avut ocazia să participe la un experiment, care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri.
Menționăm faptul că proiectul ROADPOL Safety Days continuă, și în județul Bihor, până în 22 septembrie a.c. și își propune ca ziua de 21 septembrie 2022 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere, pe drumurile din Europa.
În cadrul acestui proiect, polițiștii rutieri bihoreni continuă activitățile informativ - preventive, în vederea conștientizării tuturor categoriilor de participanți la traficul rutier cu privire la importanța respectării normelor rutiere, în special a celor cu privire la conducerea sub influența alcoolului sau substanţelor psihoactive, respectarea regimului legal de viteză, traversarea neregulamentară, utilizarea telefonului mobil sau portul centurii de siguranță.
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Experimente și lecții inedite, organizate de polițiștii bihoreni pentru cei mici și cei mari, în Piața Unirii din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 30 septembrie 2022