Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Centrală geotermală cu pompe de căldură - proiect în premieră națională

Un nou pas spre independenţa energetică a Oradiei

Centrală geotermală cu pompe de căldură - proiect în premieră națională

Municipiul Oradea va ajunge la finalul anului 2024 să crească aportul de apă geotermală în rețeaua de termoficare de la 5%, cât este în prezent, la 20-25%, datorită proiectelor pe fonduri europene care vizează valorificarea resurselor regenerabile.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a făcut vineri, 16 septembrie 2022, împreună cu primarul Florin Birta, o vizită în teren, la șantierul  proiectului: „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea".
Beneficiarii proiectului - aproape 14.000 de orădeni și peste 6000 de apartamente
„Marcăm azi un moment important în ceea ce înseamnă sistemul de încălzire al orașului, mai ales dacă ținem cont de situația crizei energetice din toată Europa. Îi mulțumesc domnului ministru Marcel Boloș pentru prezența sa la Oradea, acest proiect, ca multe altele, având amprenta domniei sale. Dacă în decembrie 2020 semnam contractul de finanțare pentru acest proiect, iată-ne azi, tot alături de ministrul Marcel Boloș, pornind efectiv lucrările", a precizat primarul Florin Birta.
Proiectul este finanțat prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6 - Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.
Beneficiarii direcți ai acestei investiții sunt cei 13.625 de locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, plus instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.
Lucrările sunt executate de asocierea S.C Elsaco Electronic S.R.L și S.C Energomontaj S.A., termenul de execuție fiind de 24 de luni.
Valoarea totală a proiectului este de 20 milioane de euro, din care 15 milioane euro sunt finanțați prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, iar 5 milioane reprezintă contribuția municipiului Oradea.
Premieră națională pe partea de inovație
Ministrul Marcel Boloș a subliniat faptul că acest proiect este o premieră pentru România și a felicitat autoritățile locale pentru acest lucru: „Mă bucur să mă aflu azi aici la Oradea, la demararea acestui proiect, care este o premieră națională pe partea de inovație. Practic, acest proiect marchează începutul implementării unei infrastructuri inovative la nivelul municipiului Oradea. Vorbim de o centrală geotermală cu pompe de căldură, o soluție tehnică inovativă pentru utilizarea apei geotermale, care va contribui la independența energetică a municipiului. Felicit Primăria Oradea, aceasta fiind prima primărie din țară care a luat în serios problema autonomiei energetice, devenind astfel un model în utilizarea apei geotermale la randamente energetice mari. Astfel, îi îndemn pe toți cei care azi conduc comunități locale să apeleze cu încredere la fondurile pe care le avem alocate, mai ales că avem condiții de finanțare extrem de favorabile".
Soluția tehnică a proiectului prevede creșterea cantităţii de energie geotermală, care se va face prin exploatarea apei geotermale în sistem „dublet" ( două sonde de producţie + două sonde de injecţie), care presupune extragerea apei din cele două sonde de producţie, dirijarea acesteia în staţia termică geotermală şi, după cedarea căldurii către agentul termic, injectarea acesteia în zăcământ prin două sonde de injecţie.
Centrală geotermală cu două staţii de reinjecţie şi 277 de mini-puncte termice
Realizarea acestei investiţii presupune creșterea ponderii energiei din resurse regenerabile (apă geotermală + pompe de căldură), aceasta echivalând cu reducerea emisiilor de CO2 şi altor noxe în atmosferă.
Investiția este împărțită în patru mari obiecte:
- obiectul 1 - realizarea rețelei de transport pentru agent termic și apă geotermală;
 - obiectivul 2 - realizarea stației termice geotermale + două stații de reinjecție;
- obiectivul 3 - realizarea unui foraj nou de producție a apei geotermale cu o adâncime de cca. 2800-2900 m, dotat cu o pompă de extracție în zona străzii Meiului (în spatele Bisericii Ortodoxe);
- obiectivul 4 - realizarea a 277 de mini-puncte termice.
„Efectele acestor proiecte care vizează creșterea aportului de apă geotermală în municipiul Oradea se vor vedea în faptul că vom consuma mai puțin gaz, vom polua mai puțin și va trebui să producem mai puțină energie termică din alte surse, crescând astfel sursa de energie regenerabilă. Prin proiectele pe care le avem pentru următorii ani dorim să creștem și mai mult aportul de apă geotermală, undeva la peste 50% până în anul 2030", a completat primarul Florin Birta.
Proiectul „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea" se înscrie în liniile strategice asumate de municipiul Oradea de a moderniza toate componentele necesare funcționării adecvate a sistemului de încălzire și de alimentare cu apă caldă menajeră, de a diversifica sursele de producere a energiei necesare orașului precum și de a valorifica la un nivel superior energia regenerabilă de care dispune orașul. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:07:13 Ora de vară a Europei de Est