Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Bursa generală a locurilor de muncă din județul Bihor - 2022

Vineri, Arena ,,Antonio Alexe” din Oradea a găzduit

Bursa generală a locurilor de muncă din județul Bihor - 2022

Vineri, 14 octombrie 2022, la Arena ,,Antonio Alexe", s-a desfășurat Bursa generală a locurilor de muncă din județul Bihor, organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor.

Despre ediția 2022 a Bursei generale, dar și despre alte probleme colaterale, am discutat cu organizatorul principal și tradițional al evenimentului, domnul Békési Csaba, directorul executiv al A.J.O.F.M. Bihor.
-Mai întâi, domnule director, să facem vorbire despre actuala ediție, pe care tocmai ați deschis-o la Arena ,,Antonio Alexe"...
-Este Bursa locurilor de muncă dedicată în primul rând absolvenților. Pentru că vorbim de perioada octombrie, atunci când absolvenții, după licențele de vară și de toamnă, intră pe piața forței de muncă, dar, sigur, este dedicată și celor aflați în căutarea unui loc de muncă. În jur de 52-53 de angajatori oferă aproape 1.500 de locuri de muncă, din care circa 200 sunt pentru cei cu studii superioare. Ne așteptăm la o prezență de cel puțin 400-500 de oameni.
Este începutul unui șir de evenimente din luna octombrie și început de noiembrie. Săptămâna viitoare, avem în Marghita, împreună cu administrația locală, o bursă la Marghita, la Colegiul Național ,,Octavian Goga", în 27 avem la Beiuș, o bursă organizată de noi la Primăria Municipiului Beiuș, iar în 3 noiembrie, la Aleșd, la Casa de Cultură a Episcopiei Reformate, din nou, o bursă organizată de noi.
-Vă așteptați, astăzi, la vizita unor oficiali locali sau ministeriali, gen ministrul Muncii?
-Ministrul Muncii a fost la Târgul de orientare în carieră, care a fost un eveniment unic. Anul viitor, în luna mai, organizăm o dată cu resurse proprii, dar de anul viitor, încolo, am dori să le includem în programul de guvernare, astfel încât ele să se regăsească în fiecare județ. Este un exemplu de bune practici acel eveniment de orientare în carieră a tinerilor pe care l-am organizat noi în județul Bihor.
-Cum percepeți la nivelul A.J.O.F.M. Bihor schimbările din această perioadă de criză, de creșteri ale prețurilor la energie, gaze și pe piață, în general. Cum influențează aceste creșteri piața forței de muncă?
-Ne aflăm într-o perioadă destul de complicată. Am avut un bum, o creștere economică post pandemică. Și acum ne lovim de o perioadă de stagnare. Angajatorii nu știu ce se va întâmpla. Sunt foarte-foarte rezervați în a-și crește activitatea. Sunt foarte rezervați în a angaja. Angajează doar firmele care au comenzi și care nu depind foarte mult de piața externă.
,,Timpul de lucru nelucrat", susținut de guvern
-Din cauza crizei, în general, sau din alte motive, cunoașteți firme care s-au închis, în Bihor?
-Avem firme care ne-au informat că urmează să facă reduceri de activitate. Noi am salvat, impropriu spus, nenumărate firme. Astăzi, în județul Bihor avem peste 70 de firme aflate în reducerea programului de lucru; asta înseamnă că o parte din timpii nelucrați de angajați îi plătim noi cu 75 la sută, statul român, prin agențiile județene de forță de muncă, este un program, intitulat Timpul de lucru nelucrat. Este un program care ajută firmele să nu desfacă contractele de muncă, să reducă programul angajaților, iar timpii nelucrați de angajați să fie susținuți de Guvernul României, prin agențiile județene de forță de muncă. Am reușit să întoarcem de la concedieri colective companii care ar fi făcut această mișcare, dacă nu ar fi fost luată această măsură. Ea este valabilă până în 31 decembrie, dar să sperăm că va fi prelungită... Dar să nu uităm că nu suntem singuri în Europa. Iar când țările dezvoltate tușesc, noi devenim foarte bolnavi. Sunt angajatori în județul Bihor care depind de piața din Germania extraordinar de mult. La fel se întâmplă și cu cei care depind de Franța. Sunt câteva țări puternice al căror regres ne influențează direct proporțional într-o măsură extrem de mare.
Am mai vorbit cu domnul director despre flagelul muncii la negru și despre fiscalitate, ca fenomene colaterale care ne influențează negativ viața de zi cu zi.
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Bursa generală a locurilor de muncă din județul Bihor - 2022.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 12:18:49 Ora standard a Europei de Est