Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Coalizarea bihorenilor de acasă cu cei din întreaga lume

Asociația „Bihoreni în lume

Coalizarea bihorenilor de acasă cu cei din întreaga lume

Lansarea Asociației „Bihoreni în lume" a fost marcată sâmbătă, 15 octombrie 2022, printr-o conferință de presă găzduită la sediul Primăriei Oradea.

Beneficiind de sprijinul Primăriei Municipiului Oradea și al Consiliului Județean Bihor ca instituții partenere, asociația prezidată de ambasadorul României în Spania, Excelența Sa, George Bologan își propune să susțină proiectele de promovare ale Bihorului și de strângere a legăturilor bihorenilor din Diaspora cu județul de origine. Lângă ambasadorul Bologan, au luat loc directorul Muzeului Țării Crișurilor, profesorul Gabriel Moisa, avocatul Laviniu Domocoș și jurnalistul Octavian Haragoș - secretar general al asociației.
Activitatea asociației se va articula în acțiuni concrete de solidaritate, asistență socială/umanitară și de promovare a activităților care au ca scop coeziunea persoanelor ce provin din același areal geografic, respectiv îmbunătățirea condițiilor sociale, economice și culturale ale bihorenilor de pretutindeni.
Motivația inițiatorilor
Ambasadorul George Bologan: „Aș vrea să îl citez pe Mihai Șora, care a copilărit în Bihor, a rămas mișcat de copilăria pe care a avut-o și pe care îl citez: «Dealurile și pășunile copilăriei mele au rămas tefere, chiar dacă au dispărut casele de lemn, iar prunii și cireșii nu mai sunt aceiași (...)». În momentul în care te întorci acasă, mereu regăsești ceva - regăsirea sinelui, care este un act important, pentru a ne găsi inclusiv un echilibru interior. Întotdeauna, combustia de care avem nevoie o regăsim acolo unde am respirat aerul curat al copilăriei, acolo unde am reușit să învățăm ceea ce părintele Nicolae Steinhardt numea «meseria de a fi om în lume»". 
Congresul bihorenilor - obiectiv pentru 2023
Asociația „Bihoreni în lume" își propune ca în luna mai a anului viitor să organizeze la Oradea un Congres al bihorenilor de pretutindeni, organizat pe diferite tematici și paneluri, în funcție de specializarea persoanelor care vor fi invitate să participe la acest eveniment, ce va fi organizat în premieră.
Vulcan, Gojdu sau Ady - premii ale asociației
De asemenea, în perioada următoare, asociația își propune să acorde câteva premii, pentru stimularea excelenței, în mai multe domenii de activitate. Astfel, se vor constitui premii precum cel care poartă numele lui Iosif Vulcan - pentru promovarea județului în străinătate, Emanuil Gojdu - știință, educație sau cel care va purta numele lui Ady Endre și care va sublinia, încă o dată, faptul că activitatea Asociației „Bihoreni în lume" se adresează tuturor bihorenilor, indiferent de etnie, religie, condiție socială sau de orientările politice și culturale. De altfel, prezent la evenimentul de lansare a asociației, primarul Oradiei, Florin Birta, a ținut să sublinieze și să salute tocmai acest caracter universal pe care și-l asumă asociația, asigurându-i pe inițiatori de întregul sprijin al municipalității orădene.
Primarul Birta: ,,Să îi atragem acasă pe bihorenii din Diaspora"
„Ne dorim ca prin activitatea acestei asociații să îi putem atrage pe cât mai mulți orădeni și bihoreni din Diaspora să se întoarcă acasă. De aceea, această asociație vine ca o mănușă pentru ceea ce ne dorim noi, autoritățile locale", a precizat primarul Florin Birta. Edilul-șef al orașului și-a exprimat încrederea că mii de bihoreni din străinătate vor activa pe platforma online ce va fi pusă la dispoziție de către Asociația „Bihoreni în lume", în perioada următoare. „Cred că această asociație va fi una simbol pentru județul Bihor", a conchis primarul.
Prezent la evenimentul de lansare, vicepreședintele Consiliului Județean, Călin Gal, i-a asigurat pe inițiatori de susținerea pe care Consiliul Județean, cu atât mai mult cu cât, a arătat Gal, C.J. Bihor este direct responsabil de dezvoltarea și promovarea județului Bihor. „Trebuie să promovăm valorile județului Bihor, ale orașului Oradea și, de aceea, avem nevoie de toată spuma din zona de reprezentare, inclusiv din străinătate", a declarat vicepreședintele Gal.
Regiunea italiană Trento - sursă de inspirație
Secretar general al asociației, jurnalistul Octavian Haragoș a dezvăluit faptul că inițiativa constituirii asociației bihorene s-a inspirat din Asociația Trentinilor în Lume, Trento fiind, precum Bihorul, o regiune interetnică, bogată în multiculturalitate. „Cei din Trento au reușit să facă un tezaur din această bogăție culturală. Chiar mai mult, au reușit să exporte această bogăție pe care o au și care li s-a întors, deoarece au reușit să aducă laolaltă într-o singură platformă persoane cu rădăcini în Trento și care erau împrăștiate în lumea largă. Persoane care ulterior și-au adus aportul la multiple inițiative care au făcut, printre altele, ca aceste persoane să fie interconectate. Astfel s-au născut inițiative, proiecte punctuale, din care a avut de câștigat întreaga comunitate. Ceva asemănător ne dorim să facem, la rândul nostru".
Consilierul local Madar și directorul Buzlea - susținători ai inițiativei
La rândul lor, consilierul local PSD Adrian Madar, respectiv directorul AFIR Bihor, Cristian Buzlea și-au arătat susținerea pentru Asociația „Bihoreni în lume". „Am acceptat această invitație cu toată deschiderea. S-a accentuat aici ideea de comunitate și cred că prezența noastră aici reprezintă cea mai bună dovadă. În momentul în care vorbim despre o asociație care să promoveze bihorenii nu există granițe politice, etnice, religioase sau de orice altă natură. Ideea este îmbrățișată, iar de acum vor trebui să vorbească faptele", a transmis Madar.
„Toți bihorenii plecați în străinătate au nevoie de gazde. Iar noi vom fi acele gazde primitoare pentru toți bihorenii care se vor întoarce acasă, atunci când vom avea diferite acțiuni organizate pentru ei", a transmis, la rândul său, Cristian Buzlea.
Ambasadorul Bologan: ,,Trebuie să ne implicăm"
Președinte al asociației, ambasadorul George Bologan a subliniat că pentru orice persoană este foarte important să aibă curajul de a se implica, pentru a-și găsi menirea în cadrul societății: „Dacă doar stăm într-o sufragerie și bolborosim toată ziua, niciodată nu o să reușim să facem ceva. Și, ceea ce este mai important, să întărești și să întreții sentimentul de comunitate. Pentru că aportul pe care îl poate aduce o persoană în univers este mult prea nesemnificativ, comparativ cu aportul pe care îl poate aduce o comunitate. Chiar dacă oamenii, în general, sunt interesați de sine, nu putem fi fericiți decât dacă ne gândim, înainte de orice, la binele celorlalți". „Aroma copilăriei o ducem cu noi. Face parte din ethosul nostru pe care îl regăsim doar atunci când revenim acasă", a afirmat președintele asociației, parafrazându-l, din nou, pe Șora.

Trimite email
luni, 6 mai 2024, 04:39:08 Ora de vară a Europei de Est