Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Atelier de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning

Educăm minți și inimi

Atelier de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning

În zilele de 14 și 15 octombrie 2022, în cadrul Colegiului Național ,,Octavian Goga" din Marghita, s-a desfășurat atelierul de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning - „Educăm minți și inimi", devenind prima instituție publică de învățământ din România care a oferit oportunitatea formării cadrelor didactice în această arie educațională inovativă.

Andreea Alexandrescu și Marius Luca au desfășurat activitatea de formare, în calitate de facilitatori SEE Learning din cadrul Fundației Verita, acreditați de Universitatea Emory (SUA). Fundația Verita este principalul coordonator agreat de Universitatea Emory pentru a implementa curriculum-ul SEE Learning în școlile publice din România, acolo unde există deschidere și înțelegere asupra utilității introducerii învățării sociale, emoționale și etice în educația copiilor și tinerilor.
La eveniment au participat 46 de profesori și specialiști în educație, atât de la Colegiul Național „Octavian Goga" din Marghita, cât și din alte școli din județele Bihor, Sălaj și Satu Mare. În cadrul atelierului au fost explorate cele mai relevante concepte și practici ale programului de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning, cum sunt: crearea unei clase bazate pe compasiune, clădirea rezilienței, dezvoltarea atenției și a conștientizării de sine, gestionarea emoțiilor, compasiune pentru sine și ceilalți, gândire sistemică, dar și metode concrete de implementare la clasă.
Programul de învățare socială, emoțională și etică intitulat SEE Learning, este unul dintre cele mai inovatoare și complexe instrumente educaționale dezvoltate la nivel mondial, care oferă profesorilor instrumentele de care au nevoie pentru a stimula dezvoltarea inteligenței emoționale, sociale și etice pentru elevi și pentru ei înșiși. Acest program pune la dispoziția educatorilor un curriculum în etape de dezvoltare constând din lecții ușor de implementat, cadrul conceptual utilizat pentru a proiecta curriculum-ul și resurse pentru pregătirea și dezvoltarea educatorului. SEE Learning formează elevilor competențe durabile care să le dea posibilitatea de a se implica etic ca parte a unei comunități globale și oferă educatorilor instrumentele pentru a sprijini bunăstarea elevilor. Programul are la bază o structură care își datorează existența unui număr de pionieri în materie, oameni de știință, cercetători și cadre didactice, care au explorat, într-o manieră creativă și plină de considerație, educația ca mijloc de maximizare a dezvoltării și înfloririi generațiilor prezente și viitoare. Această structură este fundamentată pe activitatea din cadrul comunității de învățare socială și emoțională SEL, în cadrul căreia s-a observat că abilitățile interpersonale, cultivarea reglării emoționale pozitive și compasiunea față de sine și față de alții au condus atât la o îmbunătățire a pregătirii școlare, cât și la o ameliorare a stării de bine individuale în etapele critice ale dezvoltării din perioada copilăriei.
Relația de prietenie dintre Colegiul Național ,,Octavian Goga" și  SEE Learning a început în această vară, când două cadre didactice ale școlii, Loredana Braia și Cristina Dutkaș au participat la Atelierele Școlii de Vară SEE Learning, susținute online de către Fundația Verita prin cei doi facilitatori, Andreea Alexandrescu și Marius Luca. Convinse de beneficiile pe care implementarea acestui program le-ar aduce elevilor și cadrelor didactice, doamnele profesoare au inițiat crearea unui grup SEE Learning la nivelul instituției, cu sprijinul echipei manageriale. Peste 30 de cadre didactice au parcurs modulele cursului SEE 101, disponibil gratuit și în limba română, pe platforma internațională SEE Learning. Interesul și deschiderea profesorilor din școală i-au adus la Marghita pe facilitatorii Fundației Verita, cu scopul susținerii acestui atelier, care a dat posibilitatea participării și altor cadre didactice interesate din localități și județe învecinate.
Atelierul a fost un real succes, mulțumită, în primul rând, lui Marius Luca și Andreei Alexandrescu, care, cu o deosebită măiestrie, ne-au deschis mințile și ne-au încălzit inimile. Toți cei prezenți s-au întors acasă cu o bună înțelegere a programului și încrezători în abilitățile lor de a implementa SEE Learning în clasele și școlile la care predau.
Ziua de sâmbătă, 15 octombrie, a fost una specială și pentru faptul că toți participanții la  atelierul ,,Educăm minți și inimi", au fost rugați de către organizatori și au acceptat să poarte un element vestimentar de culoare roz. De ce roz? Se știe că nuanțele, culorile sunt stimuli puternici care reflectă starea noastră emoțională și o influențează. Culoarea roz simbolizează compasiunea - o emoție de bază în SEE Learning - grija și dragostea. Este o culoare care inspiră emoții calde și reconfortante, atenuând furia, abandonarea, neglijența. În psihologia culorilor, rozul este un semn de speranță.
Sâmbătă însă, rozul a avut și alte conotații. Se știe că luna octombrie este dedicată, la nivel mondial, conștientizării și prevenției cancerului mamar. În semn de solidaritate și compasiune față de femeile, copiii, familiile sau prietenii care trec printr-o asemenea experiență, cadrele didactice ale colegiului au considerat simplu și binevenit să se alăture acestui demers, în felul lor. Clădirea școlii este luminată în culoarea roz și, atât dascălii, cât și elevii care au simțit asemenea, poartă o broșă cu binecunoscuta panglică roz, pe un fond de un albastru blând, pe tot parcursul lunii, broșă pe care au numit-o ,,mărțișor de toamnă". Broșele s-au confecționat în școală cu ajutorul mamelor din clasele la care doamnele profesoare  Cristina Adriana Dutkaș și Meda Vlaicu sunt diriginte. Din dorința de a se alătura, eleve din clasele a XII-a au ales să-și confecționeze și ele simbolul.
Astfel, cu un efort minim, dar cu multă compasiune, reușim să ne alăturăm și să le susținem sufletește pe cele care trăiesc o asemenea experiență. Oarecum, ideile, intențiile și proiectele noastre se întrepătrund, spre starea de bine a noastră și a comunității.
Coordonatori program SEE Learning:
Loredana Braia și Cristina Dutkaș
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Atelier de educație socială, emoțională și etică - SEE Learning.

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:25:15 Ora de vară a Europei de Est