Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am sărbătorit hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, duminică, 23 octombrie,

Am sărbătorit hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Părintele Dan Lele, părintele paroh al Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ne-a invitat astăzi (duminică, 23 octombrie 2022), la sărbătorirea hramului bisericii pe care a ctitorit-o în Oradea, cu ajutorul bunului Dumnezeu.

Surpriza pe care a pregătit-o părintele Dan Lele enoriașilor pentru acest eveniment bisericesc este Icoana Maicii Domnului, numită ,,Axionița" sau ,,Axion Estin", ceea ce înseamnă ,,Vrednică Ești"; este una dintre cele mai renumite și iubite icoane din Biserica Ortodoxă, de a cărei istorie se leagă rugăciunea ,,Cuvine-se cu adevărat".
,,Icoana este păstrată, după cum ne spunea părintele paroh Dan Lele, în Biserica Protaton, biserica centrală din Careia, care este cel mai vechi așezământ de cult din întreg Muntele Sfânt Athos. Până spre sfârșitul secolului al X-lea, aceasta era așezată într-o chilie, numită astăzi ,,Axion Estin". Icoana făcătoare de minuni va rămâne aici la noi spre închinare până miercuri (26 octombrie - n.n.), când avem Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie închinată patronului bisericii noastre, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir", a precizat părintele paroh Dan Lele.
Programul zilei a cuprins, de la ora 8.00, Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, de la 8.30, s-a săvârșit Slujba Utreniei, urmată de la 9.30, de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar de la ora 12.00, Taina Sfântului Maslu, cu participarea excepțională a unui sobor numeros de preoți (peste 15!).
La Sfânta Liturghie, alături de părintele paroh Dan Lele, părintele Laurențiu Lazăr, care este și consilier al Episcopiei (departamentul social) și părintele diacon Vaida Florin, au mai slujit părintele Durgheu Bogdan și părintele Bala Ioan. Membrii Corului ,,Ioan Iacob Românul", dirijați de doamna prof. Loredana Pantea, ne-au purtat pe aripi de îngeri spre Patria Cerească, iar doamna profesor Maria Matei ne-a înduioșat cu glasu-i blând și dulce!
Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor
Cuvântul de învățătură ne-a fost pus la suflet de părintele arhimandrit Antim Ionuț, care mai întâi s-a referit la Evanghelia după Luca 8, 26-39 (Vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor). Cu acest nou episod, ni s-a arătat o dată în plus cât bine (ne) face Dumnezeu! ,,Trebuie să ne aducem aminte de binele pe care ni-l face Dumnezeu, de care trebuie să fim conștienți și să-l avem în sufletul nostru, ca să ne dorim pe mai departe viața întru Dumnezeu și cu Dumnezeu. Fără Dumnezeu nu ne este bine absolut deloc. Fără Dumnezeu nu avem parte de nimic bun în viața noastră, iar împreună cu Dumnezeu care este tot binele, întruchiparea binelui, răul dispare și noi suntem în așa fel făcuți ca să-l urmăm pe Dumnezeu, să ne bucurăm de Dumnezeu. Și să fim în comuniune cu Dumnezeu. Acesta este rostul vieții noastre pe pământ: să facem binele, să urmăm binele, să fim credincioși, să ne împărtășim cu trupul și sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cât de des putem"...
Pozele vorbesc în graiul lor despre cele întâmplate, iar pe Facebook, veți avea parte și de două secvențe video; în prima îl avem pe părintele arhimandrit Antim Ionuț, cu parte din cuvântul de învățătură, iar în cea de-a doua, părintele paroh Dan Lele, care ne dă cele dintâi informații despre Icoana Maicii Domnului, numită ,,Axionița" sau ,,Axion Estin".
Ovidiu Dan
Vedeți mai multe poze (71 de poze) în Galeria foto: Am sărbătorit hramul Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:19:20 Ora de vară a Europei de Est