Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sfârșitul ideologiilor (?)

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș”, numărul pe luna noiembrie

Sfârșitul ideologiilor (?)

,,Semnul de întrebare este, desigur, o măsură de precauţie, ştiind că mai toate sfârşiturile majore anunţate în ultimele decenii se tot amână, chiar dacă, unele, au fost prezise de „colapsologi" bine documentaţi.

Nu mă refer la sfârşitul lumii în multele variante TV, ci la articole şi cărţi scrise de profesionişti, argumentate, dar care au exagerat copios cel puţin în titluri - poate că acesta era scopul: să atragă atenţia asupra unor tendinţe dăunătoare din ştiinţele avute în vedere. Pentru că despre ştiinţe a fost vorba de multe ori. De departe cel mai cunoscut este dumnealui F. Fukuyama, cu cartea The End of History and the Last Man, din 1992. Îl urmează A. Lindley, în 1994, tot cu o carte, The End of Physics: The Myth of a Unified Theory. În 2007, E.W. Dijkstra semnalează un posibil sfârşit al informaticii, dar tot cu un semn de întrebare după titlu: aşa va fi dacă va prevala părerea utilizatorilor cum că „tot ce se putea face s­a făcut" (adaug eu: şi dacă ne vom baza mai mult pe forţa brută a cloud­ului decât, în termenii lui Dijkstra, pe imaginaţia informaticienilor şi pe cercetarea fundamentală, „teoretică"). Închei lista cu articolul lui K. Devlin din 2013, The Death of Mathematics. Titlu tranşant, „vinovatul" fiind calculatorul, dar nu intru în detalii".
Am citat din editorialul domnului redactor-șef  Gheorghe Păun.
Ce veți mai putea lectura în acest număr, intrând pe adresa cunoscută: www.curteadelaarges.ro
Horia Bădescu: Defăimarea lui Eminescu; Dan Anghelescu: Totalitarismul şi disiparea politicului; Victor Ravini: Ce este şi unde este patria? Mihai Sporiş: Lungul drum al Imnului Naţional; Mircea Radu Iacoban: Povestea unei statui; Tudor Nedelcea: Chestiunea Dunării în concepţia lui Eminescu; Rodica Lăzărescu: De vorbă cu profesorul Ioan Scurtu; Paula Romanescu: Arta lumii sub peceţi londoneze... și mult altele!
Despre Defăimarea lui Eminescu
,,Cum afirmam în episodul trecut al acestei analize asupra cărţii dlui Constantin Cubleşan, Defăimarea lui Eminescu, dacă distrugerea Mitului Eminescu e mai greu de făcut pe baza incorectitudinii politice a anacronicului, blestematului termen naţional, de care majoritatea românilor refuză să se lepede, atunci ea trebuie înfăptuită prin anatema altor blamabile, de neiertat, xenofobia şi antisemitismul, atribuite cu insidioase inadecvări gândirii poetului. Şi pentru că naţiunea se lasă greu în a se lepăda de dânsul, pentru că şi­l asumă ca oglindă a ei, înseamnă că aceste blamabile păcate sunt intrinseci ADN­ului etnic. Naţional­ul devine un argument forte în demonstrarea acestei contaminări".
Am citat din articolul domnului Horia Bădescu. Citiți și mai departe și mai multe...
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:01:40 Ora de vară a Europei de Est