Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conducerea Primăriei Oradea a prezentat raportul de activitate la jumătatea mandatului

Primarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș și fostul viceprimar, Arina Moș,

Conducerea Primăriei Oradea a prezentat raportul de activitate la jumătatea mandatului

Primarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș și fostul viceprimar, Arina Moș, actual senator de Bihor, au prezentat miercuri, 26 octombrie 2022, într-o conferință de presă, raportul de activitate la doi ani de la preluarea mandatului.

Al doilea an de mandat a fost dedicat continuării marilor proiecte de infrastructură și demarării altora, în toate domeniile de  activitate care privesc comunitatea. În ultimul an au ajuns aproape de final lucrările de reabilitare și modernizare a coridorului Nufărul-Cantemir, a fost dată în folosință prima linie nouă de tramvai din România, realizată după anul 1990, pe traseul Calea Aradului - str. Făgăraşului - str. Atelierelor (cu acces depou OTL) şi legătura pe toate direcţiile cu str. D. Cantemir și se lucrează intens la rețeaua de pasaje din Centrul Civic și Piața Emanuil Gojdu. De asemenea, a fost inaugurată Arena Oradea, cea mai nouă sală polivalentă și s-a redeschis bazinul olimpic „Ioan Alexandrescu". Cele trei piațete de cartier sunt în grafic, la fel ca și lucrările la incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare". Au fost reluate lucrările la parcarea subterană de tip park and ride din zona Catedralei Episcopale Ortodoxe și a fost deblocat proiectul care privește restaurarea Pieței Cetate. Atragerea de fonduri europene și guvernamentale a fost și este, în continuare, o prioritate a Primăriei Oradea. Numai anul acesta au fost depuse 45 de proiecte spre finanțare prin PNRR, în valoare de circa 205 milioane de euro și sunt în derulare alte proiecte de peste 230 de milioane de euro.
Deși nu a fost un an ușor din prisma creșterilor de prețuri la materialele de construcții, combustibil, gaz și energie electrică, primarul Florin Birta a explicat cum s-a reușit rezolvarea problemei contractelor, cea care a provocat întârzieri în execuția anumitor proiecte: „Sunt anumite întârzieri, dar gândiți-vă că doar la etapa 1, la pasajele din zona Pieței Emanuil Gojdu, s-a semnat contractul de execuție cu o întârziere de 5-6 luni de zile, pentru că toate aceste perturbații ale prețurilor materialelor de construcții, prețul la fier, la ciment, la combustibil, au dus la instabilitate și au făcut ca firmele să fie mai atente și să se gândească de mai multe ori până să semneze un contract pe care l-au câștigat în urma unei proceduri de licitație. Până nu au apărut aceste ordonanțe de urgență care au dat posibilitatea ajustării prețurilor, pentru ca firmele să fie sigure că se vor încadra în ofertele pe care le-au depus, au apărut anumite întârzieri în execuție, cât și la semnarea contractelor pentru viitoarele lucrări. Întârzierile vor fi recuperate și lucrările vor fi terminate în timp util pentru a nu pierde finanțarea europeană", a precizat primarul Florin Birta.
Sectorul sanitar este un alt domeniu pe care municipalitatea îl tratează cu prioritate, cele două mari clădiri ale Spitalului de Urgență Oradea fiind supuse unor ample lucrări de reabilitare termică. De asemenea a fost semnat contractul de servicii de proiectare și expertiză geotehnică pentru parcarea supraetajată aferentă unității de pe str. Gheorghe Doja, iar proiectul care privește noul spital de infecțioase se află în faza de achiziție lucrări.
Prezentă la conferință, Arina Moș, actual senator de Bihor, cea care a ocupat funcția de viceprimar al Oradiei timp de doi ani, a vorbit despre direcțiile pe care le-a coordonat și despre realizările și provocările cu care s-a confruntat.
„Aceste proiecte frumoase am reușit să le facem în echipă, pentru că atunci când ai un lider care știe exact ce strategie dorește să urmeze, lucrurile se pot pune în bună practică, însă într-adevăr cu eforturi", a precizat Arina Moș.
Un accent deosebit s-a pus și pe modernizarea străzilor, în acest moment, nu mai puțin de 100 dintre ele fiind în diferite stadii de proiectare, licitație sau execuție lucrări.
„Modernizarea străzilor din municipiul nostru este o prioritate și ne dorim ca la finalul mandatului să rămână cât mai puține străzi nemodernizate. Ne-am propus să închidem străzile vechi din Episcopia, ne-am mutat și în cartierul Oncea, pe zona de dealuri, cartierul Tineretului la final de mandat, cel mai probabil va fi modernizat în întregime, și bineînțeles, și cartierul Grigorescu. Vrem să creștem calitatea lucrărilor, pe Nufărul-Cantemir am montat deja acele capace autonivelante, soluție pe care dorim să o implementăm și pe celelalte artere din municipiu", a explicat viceprimarul Marcel Dragoș.
O altă direcție importantă pentru Primăria Oradea este dezvoltarea turismului și promovarea și punerea în valoare a obiectivelor turistice, în acest sens fiind organizate o serie de evenimente care au atras zeci de mii de vizitatori. De asemenea, s-a continuat programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor din centrul istoric.
Nu în ultimul rând, a fost reluată finanțarea ONG-urilor după un nou regulament, mult mai simplificat și s-a derulat o nouă ediție a programul de bugetare participativă. În urma voturilor, 17 proiecte vor primi finanțare pentru a fi implementate.  Primăria Oradea a lansat și platforma digital.oradea.ro, prin care dorește să simplifice procedurile administrative și să reducă birocrația la nivelul municipiului.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:11:30 Ora de vară a Europei de Est