Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Conducerea Primăriei Oradea a prezentat raportul de activitate la jumătatea mandatului

Primarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș și fostul viceprimar, Arina Moș,

Conducerea Primăriei Oradea a prezentat raportul de activitate la jumătatea mandatului

Primarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș și fostul viceprimar, Arina Moș, actual senator de Bihor, au prezentat miercuri, 26 octombrie 2022, într-o conferință de presă, raportul de activitate la doi ani de la preluarea mandatului.

Al doilea an de mandat a fost dedicat continuării marilor proiecte de infrastructură și demarării altora, în toate domeniile de  activitate care privesc comunitatea. În ultimul an au ajuns aproape de final lucrările de reabilitare și modernizare a coridorului Nufărul-Cantemir, a fost dată în folosință prima linie nouă de tramvai din România, realizată după anul 1990, pe traseul Calea Aradului - str. Făgăraşului - str. Atelierelor (cu acces depou OTL) şi legătura pe toate direcţiile cu str. D. Cantemir și se lucrează intens la rețeaua de pasaje din Centrul Civic și Piața Emanuil Gojdu. De asemenea, a fost inaugurată Arena Oradea, cea mai nouă sală polivalentă și s-a redeschis bazinul olimpic „Ioan Alexandrescu". Cele trei piațete de cartier sunt în grafic, la fel ca și lucrările la incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare". Au fost reluate lucrările la parcarea subterană de tip park and ride din zona Catedralei Episcopale Ortodoxe și a fost deblocat proiectul care privește restaurarea Pieței Cetate. Atragerea de fonduri europene și guvernamentale a fost și este, în continuare, o prioritate a Primăriei Oradea. Numai anul acesta au fost depuse 45 de proiecte spre finanțare prin PNRR, în valoare de circa 205 milioane de euro și sunt în derulare alte proiecte de peste 230 de milioane de euro.
Deși nu a fost un an ușor din prisma creșterilor de prețuri la materialele de construcții, combustibil, gaz și energie electrică, primarul Florin Birta a explicat cum s-a reușit rezolvarea problemei contractelor, cea care a provocat întârzieri în execuția anumitor proiecte: „Sunt anumite întârzieri, dar gândiți-vă că doar la etapa 1, la pasajele din zona Pieței Emanuil Gojdu, s-a semnat contractul de execuție cu o întârziere de 5-6 luni de zile, pentru că toate aceste perturbații ale prețurilor materialelor de construcții, prețul la fier, la ciment, la combustibil, au dus la instabilitate și au făcut ca firmele să fie mai atente și să se gândească de mai multe ori până să semneze un contract pe care l-au câștigat în urma unei proceduri de licitație. Până nu au apărut aceste ordonanțe de urgență care au dat posibilitatea ajustării prețurilor, pentru ca firmele să fie sigure că se vor încadra în ofertele pe care le-au depus, au apărut anumite întârzieri în execuție, cât și la semnarea contractelor pentru viitoarele lucrări. Întârzierile vor fi recuperate și lucrările vor fi terminate în timp util pentru a nu pierde finanțarea europeană", a precizat primarul Florin Birta.
Sectorul sanitar este un alt domeniu pe care municipalitatea îl tratează cu prioritate, cele două mari clădiri ale Spitalului de Urgență Oradea fiind supuse unor ample lucrări de reabilitare termică. De asemenea a fost semnat contractul de servicii de proiectare și expertiză geotehnică pentru parcarea supraetajată aferentă unității de pe str. Gheorghe Doja, iar proiectul care privește noul spital de infecțioase se află în faza de achiziție lucrări.
Prezentă la conferință, Arina Moș, actual senator de Bihor, cea care a ocupat funcția de viceprimar al Oradiei timp de doi ani, a vorbit despre direcțiile pe care le-a coordonat și despre realizările și provocările cu care s-a confruntat.
„Aceste proiecte frumoase am reușit să le facem în echipă, pentru că atunci când ai un lider care știe exact ce strategie dorește să urmeze, lucrurile se pot pune în bună practică, însă într-adevăr cu eforturi", a precizat Arina Moș.
Un accent deosebit s-a pus și pe modernizarea străzilor, în acest moment, nu mai puțin de 100 dintre ele fiind în diferite stadii de proiectare, licitație sau execuție lucrări.
„Modernizarea străzilor din municipiul nostru este o prioritate și ne dorim ca la finalul mandatului să rămână cât mai puține străzi nemodernizate. Ne-am propus să închidem străzile vechi din Episcopia, ne-am mutat și în cartierul Oncea, pe zona de dealuri, cartierul Tineretului la final de mandat, cel mai probabil va fi modernizat în întregime, și bineînțeles, și cartierul Grigorescu. Vrem să creștem calitatea lucrărilor, pe Nufărul-Cantemir am montat deja acele capace autonivelante, soluție pe care dorim să o implementăm și pe celelalte artere din municipiu", a explicat viceprimarul Marcel Dragoș.
O altă direcție importantă pentru Primăria Oradea este dezvoltarea turismului și promovarea și punerea în valoare a obiectivelor turistice, în acest sens fiind organizate o serie de evenimente care au atras zeci de mii de vizitatori. De asemenea, s-a continuat programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor din centrul istoric.
Nu în ultimul rând, a fost reluată finanțarea ONG-urilor după un nou regulament, mult mai simplificat și s-a derulat o nouă ediție a programul de bugetare participativă. În urma voturilor, 17 proiecte vor primi finanțare pentru a fi implementate.  Primăria Oradea a lansat și platforma digital.oradea.ro, prin care dorește să simplifice procedurile administrative și să reducă birocrația la nivelul municipiului.

Trimite email
luni, 6 mai 2024, 08:59:36 Ora de vară a Europei de Est