Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,ABC pentru mămici și tătici”, la prima întâlnire din acest an școlar

Şcoala părinţilor la D.A.S.O.

,,ABC pentru mămici și tătici”, la prima întâlnire din acest an școlar

În continuarea programului „Şcoala părinţilor", inițiat în urmă cu opt ani de către Direcția de Asistență Socială, dar care a fost suspendat pe perioada pandemiei, D.A.S.O. a inițiat un nou program pentru părinții copiilor care frecventează cele 15 creșe din Oradea, respectiv „ABC pentru mămici şi tătici".

Prin acest program instituția noastră va organiza periodic întâlniri tematice cu părinții, la care va invita medici, nutriționiști, psihologi, asistenți medicali, educatori și alți specialiști din domeniul educației parentale și antepreșcolare, pentru a dezbate probleme de actualitate cu care se confruntă părinții și copiii.
Astfel, la sediul Direcției de Asistență Socială Oradea a avut loc, joi, 17 noiembrie 2022, prima întâlnire din cadrul programului, întâlnire la care invitat a fost  medicul specialist pediatru Paula Marian, as. univ. dr și doctor în științe medicale, care le-a vorbit celor aproximativ 50 de părinți despre răcelile specifice sezonului rece, modul în care acestea pot fi tratate și limitate odată cu intrarea copiilor în colectivitate, despre alimentația sănătoasă la copii și modul în care putem crește imunitatea lor.
             D-na Anca Grama, directorul executiv al Direcției de Asistență Socială Oradea, în deschiderea evenimentului, a precizat:
,,Într-o perioadă în care mulţi părinţi se confruntă cu episoade de îmbolnăviri ale copiilor, specifice sezonului rece, ne-am gândit să venim în sprijinul părinților cu informații și soluții din partea specialiștilor, menite să ne ajute să depășim cu bine virozele din sezonul rece. Părinții își lasă în grija noastră cele mai de preț comori, copiii lor, de aceea am gândit acest program menit să vină în sprijinul mămicilor și tăticilor care se confruntă cu o serie de provocări, iar rolul nostru să fie unul proactiv în sensul de a-i sprijini să susțină dezvoltarea propriilor copii, indiferent că vorbim despre educație, sănătate, alimentație sănătoasă, relația părinte-copil. Mă bucur că foarte mulți părinți au răspuns invitației noastre și încă mulți s-au arătat doritori să participe și la următoarele întâlniri. Ne dorim să avem o comunicare bună în permanență cu aceștia, să ținem aproape de părinți și să găsim cele mai bune metode pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Vă așteptăm să veniți înspre noi cu sugestii privind temele pe care doriți să le abordăm împreună cu specialiștii din diferite domenii, astfel încât cooperarea dintre părinți și creșă să asigure copiilor un mediu echilibrat și securizant!".
În cadrul programului, care a fost de tip interactiv, părinții au aflat informații despre „Infecțiile în colectivitate. Cauze și măsuri de prevenție", particularităţile sistemului imunitar, simptomatologia infecţiilor respiratorii, conştientizarea de către părinţi a importanţei izolării copilului la domiciliu la primele semne de boală, de ce se îmbolnăvesc copiii când intră în colectivitate și cât de des este normal să răcească, alte afecțiuni frecvente în colectivitățile de copii, cum putem evita îmbolnăvirile în colectivitate, tratament la domiciliu, au adresat întrebări și au primit răspunsuri de la medicul specialist.
Programul „ABC pentru mămici şi tătici" se adresează în special părinţilor care au copii cu vârsta între 10 luni şi 3 ani, care frecventează creşa şi care vor să înţeleagă mai bine nevoile copiilor mici şi rolul fundamental al comunicării dintre copii şi părinţi.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:35:14 Ora de vară a Europei de Est