Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

„Stopul din colțul străzii”

În Săptămâna națională a siguranței rutiere

„Stopul din colțul străzii”

Pornind de la primele două versuri ale poeziei învățate („-Cum treci strada?/ -Uite cum ...!”), „Fluturașii”, preșcolarii grupei mari de la Grădinița din Sânmartin (conduși de educatoarea Livia Bondar) și-au consolidat și îmbogățit cunoștințele legate de circulația corectă pe drumurile publice, respectând semnificația principalelor indicatoare rutiere.

 Sfaturile și îndemnurile de a circula cât mai corect au început să dea roade, pentru că la o verificare, ei au dovedit că știu care este semnificația culorilor semaforului și a indicatorului „Stop” (din colțul străzii)...  
 La Grădinița din Sânmartin, copiii, de la cei mai mici până la cei mai mari, au putut să vadă „Stopul” din colțul străzii, au recunoscut culorile semaforului, cunosc semnificația lor și necesitatea respectării lor: „Ochiul roșu spune: STAI!/ Ochiul verde spune: HAI!/ Drumu-i liber, poți să treci,/ Pietoni trec zeci și zeci.”
 Indicatoarele rutiere, în multitudinea lor, au fost selectate și explicate pe înțelesul copiilor, iar apoi ieșind la plimbare, prichindeii s-au întrecut în a descoperi pe rând cele mai importante indicatoare rutiere. În calitate de pietoni, au fost puși în situația de a traversa prin locurile marcate și de a explica gesturile făcute.
 În sala de grupă, copiii au învățat poezii, cântece, au desenat, au construit, au citit imagini și au desfășurat jocuri diferite, toate fiind legate de subiectul proiectului tematic propus: „Hai la drum, mici pietoni!”
 Pentru a finaliza suita de activități din această săptămână, educatoarea grupei mici (dna Nadia Ghiman) i-a invitat, vineri (15 mai 2009), la grădiniță, pe Emilia Rad și Adrian Iaz, reprezentanți ai Postului de Poliție din Băile Felix.
 Participanții la întâlnire au ascultat sfaturile invitaților, dar le-au și demonstrat că ei cunosc semnificația multor indicatoare rutiere. Oamenii legii au insistat asupra faptului că preșcolarii trebuie să circule însoțiți doar de adulți și să respecte marcajele rutiere. Pentru a fi în siguranță, locul de joacă pentru copii și de plimbat cu bicicletele trebuie să fie parcul, departe de forfota străzii și sub supravegherea atentă a părinților.
 „Strada nu-i o glumă deci./ Cu atenție să treci,/ Nu în fugă, nu distrat/ De părinți ești așteptat.”
  Momentul cel mai savurat de cei mici a fost acela când cei doi agenți i-au poftit să urce în mașina poliției. Sirena și girofarurile pornite, caschetele împrumutate de la unul la altul i-au făcut pe mulți să exclame: „Și eu voi fi polițist.”
 Cu toții au fost deosebit de încântați, chiar și cei mai speriați s-au liniștit în brațele frumoasei polițiste.
 Concluzionând, putem spune că activitățile din Săptămâna națională a siguranței rutiere și-au atins ținta. (L.B.)

Trimite email

Sunday, 28 May 2023