Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Concerte de colinde tradiționale (I)

,,Bihorul colindă”

Concerte de colinde tradiționale (I)

De-a lungul lunii decembrie 2022, vor fi organizate concerte de colinde tradiționale în toate zonele județului Bihor. Proiectul, intitulat ,,Bihorul colindă", a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă de către domnul Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, doamna Florica Bradu, artist de muzică populară și domnul Horea Abrudan, inspector şcolar general al Inspectoratului Școlar Județean (I.S.J.) Bihor.

Concertele se vor desfășura în Tinăud (10 dec.), Husasău de Criș (11 dec.), Aleșd (11 dec.), Tinca (16 dec.), Ștei (16 dec.), Beiuș (17 dec.), Marghita (17 dec.), Șuștiu (17 dec.) și Roșia (18 dec.). La toate concertele se va colinda în grup (ceată de colindători), iar participanții vor purta costume tradiționale (programul complet la finalul articolului).
,,Prin acest proiect dorim să ajungem la sufletul bihorenilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Avem două obiective principale: în primul rând, să vestim tuturor bihorenilor, prin intermediul colindului tradițional, nașterea Mântuitorului Nostru Iisus Hristos și, în al doilea rând, să scoatem la lumină obiceiurile, tradițiile și valorile culturale specifice. Practic să arătăm cine suntem și ce ne caracterizează ca bihoreni. Rolul administrației publice este în esență acela de a contribui la ridicarea nivelului de bunăstare a cetățenilor și a comunităților locale. Bunăstarea nu se reduce doar la bunăstarea materială, ci are, în accepțiunea noastră, și o importantă componentă spirituală", a declarat Mircea Mălan.
Proiectul este derulat de Consiliul Județean Bihor, Centrul Cultural al Județului Bihor, Inspectoratul Școlar Județean, Biserica Ortodoxă, primăriile unde se desfășoară fiecare eveniment și artiști de muzică populară din Bihor.
,,Am răspuns cu toată inima, cu tot sufletul, la apelul de a participa la promovarea și redeșteptarea tradițiilor noastre bihorene. Colindele sunt cele mai vechi producții folclorice, din perioada pre-creștină, iar după aceea s-au îmbinat cu perioada creștină. Înainte de ajun se căuta în localitate un loc special, la o răspântie, care se numea vatră. Acolo, oamenii comunității credeau că se întâlnesc viii cu morții. În vatră făceau foc - focul simboliza purificare, simboliza belșug pentru anul care vine. Tinerii stăteau în jurul focului, cântau, colindau, mai și jucau. Adulții, părinții, mergeau să aprindă felinare în stâlpul porții, drept invitație pentru colindători", a declarat Florica Bradu.
Elevii care fac parte din grupuri de colindători vor participa la concertele din județ, cu sprijinul I.S.J. Bihor. ,,Ne vom asigura că elevii au toate condițiile necesare pentru a participa și a se implica activ în aceste concerte organizate în cadrul proiectului Bihorul colindă. De-a lungul timpului, am observat un interes crescut al elevilor față de ceea ce înseamnă tradiții și obiceiuri românești. Am văzut cu cât drag și strălucire în ochi vin să ne colinde, spre exemplu la Inspectoratul Şcolar, cu cât drag participă la concerte, festivaluri, la activitățile lor de încondeiat ouă în perioada sărbătorilor pascale. Drept urmare, este un lucru natural să încurajăm și să menținem acest interes crescut al elevilor", a spus Horea Abrudan.
Programul concertelor
1. Festival de colinde tradiționale la Tinăud - 10 decembrie, ora 16, desfășurare la Parohia ortodoxă
  • Grupul de copii al școlii catehetice ,,Lumină din lumina ta" al Parohiei Ortodoxe Române din Tinăud
  • Ansamblul folcloric ,,Datina-Dubașii din Hotar" din Aleșd
  • Ansamblul ,,Codrenii Bihorului" din Roșia
  • Ansamblul ,,Dor șuncuian" din Șuncuiuș
  • Ansamblul ,,Floarea Barcăului" din Marghita
  • Maria Alexandra Secan, Berdie Oana Ștefana, Andrei Corb, Roxana Tîrb, Andrei Dem
2. Concert de colinde la Husasău de Criș -11 decembrie, ora 11.30, la Parohia ortodoxă din Husasău de Cris
  • Corul de copii al Bisericii ortodoxe ,,Sfinții arhangheli Mihail și Gavril" din Husasău de Criș
  • Romina Suciu, Anca Pavel, Andrada Oros, Lorena Ianța, Andreea Drugaș, Aurica Vaida
3.Festivalul de colinde tradiționale de Crăciun de la Aleșd - 11 decembrie 2022, ora 14, la Parohia ortodoxă română din Aleșd
  • Ansamblul folcloric ,,Datina-Dubașii din Hotar" din Aleșd
  • Ansamblul ,,Bărdăuța" din Borod
  • Ansamblul ,,Doruleț" din Luncșoara
  • Grup vocal ,,Florile Bihorului" din Oradea
  • Asociația de părinți ,,Floare de Lotus" din Sânmartin
  • Corul ,,Glasul credinței" din Aleșd
  • Corala de bărbați Aleșd
  • Grup de colindători din Borod
  • Grup de colindători din Peștiș
  • Grupul de colindători al Şcolii din Beznea
  • Grupul copiilor de la Liceul ,,Constantin Șerban"
  • Grupul de copii al Liceului ,,Alexandru Roman"
  • Grupul de copii de la Școala din Roșia
  • Grupul de copii de la Biserica Valea Mare
  • Grupul de copii de la Biserica din Călățea
  • Corul Bisericii Vadu Crișului
  • Daiana Marușca, Ina Rus
4.Tradiții și obiceiuri de Crăciun la Tinca - 16 decembrie, la Centrul Cultural din Tinca, ora 18
  • Corul din comuna Tinca
  • Grupul de copii de la Școala din Tinca
  • Corul de copii de la Liceul ,,Nicolae Jiga"
  • Ansamblul folcloric ,,Moșuț" - Vadu Crișului
  • Ansamblul ,,Ardeleana" din Tulca
  • Ansamblul ,,Muguri și mlădițe de tezaur" din Beiuș
  • Corul preoților ortodocși din Protopopiatul Tinca
  • Andreea Ardelean, Andrada Tulvan
5. Tradiții și obiceiuri de Crăciun de la Ștei - 16 decembrie, la Casa de Cultură ,,Miron Pompiliu" din Ștei, ora 17.30
  • Colindătorii din Șuștiu
  • Colindătorii din Cărpinet
  • Colindătoarea din Șuștiu
  • Grupul de călugări de la Mănăstirea Izbuc, Arhimandrit Mihail Tărău
  • Grupul de colindători de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu" din Ștei
  • Colindătorii de la Clubul Copiilor din Ștei
  • Colindătorii de la Biserica din Lunca
6.Festivalul de obiceiuri și tradiții de Crăciun de pe Valea Barcăului - Marghita, 17 decembrie, ora 16, la Casa de Cultură din Marghita
  • Grup de colindători din Ghenetea-Steaua
  • Grup de colindători Marghita
  • Grup de colindători din Ghenetea-Viflaim
  • Ansamblul ,,Ardeleana" din Tulca
  • Grup de colindători din Abram-Viflaim
  • Ansamblul Lipka din Budoi
  • Roxana Berinde, Ionuț Naghi, Andrei Dem, Emilia Borza Șugar, Lavinia Chifor
  • Ansamblul Datina din Aleșd
  • Ansamblul Floarea Barcăului Marghita
7.Tradiții și obiceiuri de Crăciun de la Beiuș - Leru-i ler - 17 decembrie, în aer liber, ora 16.30
  • Ansamblul ,,Codrenii Bihorului" din Roșia
  • Ansamblul ,,Bărdăuța" din Borod
  • Voichița Mihoc, Gudiu Luncan Roxana Lavinia, Remus Bondar, Aurica Vaida
  • Ansamblul ,,Muguri și mlădițe de tezaur" din Beiuș
8. Tradiții și obiceiuri de Crăciun de la Șuștiu - Briheni, 17 decembrie, la Parohia Șuștiu, ora 13, în aer liber
  • Ansamblul ,,Codrenii Bihorului" din Roșia
  • Daniela Rada, Tau Simona, Lupău Maria, Precup Adriana Marina, Sidea Denisa Sorina, Mocan Ciprian Viorel, Beres Rozalia, Serb Elena
  • Grupul de copii al Parohiei ortodoxe Șuștiu-Briheni
  • Grup de colindători ai Școlii Gimnaziale Vașcău
  • Grupul de călugări de la Mănăstirea Izbuc
  • Școala Gimnazială Lunca
  • Grup de colindători ai Parohiei ortodoxe Lunca
  • Adriana Știube, Cristian Țoța, Cosmina Mateș, Violeta Nicula
  • Colindători ai Parohiei ortodoxe Nucet
  • Grup de colindători din Ucraina
  • Grupul de colindători din Parohia ortodoxă Cărpinet
  • Ceata de colindători din Șuștiu
9.Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou de la Roșia, 18 decembrie, ora 11, desfășurarea în aer liber
  • Ansamblul folcloric ,,Moșuț" - Vadu Crișului
  • Ansamblul ,,Codrenii Bihorului" din Roșia
  • Ansamblul folcloric ,,Datina-Dubașii din Hotar" din Aleșd
  • Ansamblul folcloric ,,Floarea Barcăului" din Marghita
  • Marian-Cap Simona Mariana, Secan Maria Alexandra, Corb Andrei Darius, Banda Anca, Tau Simona, Lupău Maria
  • Grupul de colindători de la Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia
  • Grupul de colindători din satul Lazuri
  • Grupul de colindători al Bisericii Ortodoxe din satul Șuștiu
  • Ansamblul folcloric studențesc ,,Mugurelul" - UBB Cluj
  • Ansamblul de datini și obiceiuri de iarnă ,,Codrulețul" din Vorona-Botoșani.
  • Vezi mai multe poze în Galeria foto: Concerte de colinde tradiționale (I).

Trimite email
vineri, 3 mai 2024, 11:31:27 Ora de vară a Europei de Est