Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

De Sfântul Nicolae la Ioaniș

La Centrul de tip after-school ,,Sfântul Martin”

De Sfântul Nicolae la Ioaniș

Cu multă voie bună și dornici să ajungem cât mai repede la copiii pe care îi avem în grijă la Centrul de tip after-school ,,Sfântul Martin" din localitatea Ioaniș, având cu noi o surpriză pentru cei mici, am poposit nerăbdători în universul atât de vesel și de plin de viață al școlarilor noștri.

Astfel, în cursul zilei de 5 decembrie a.c., porțile centrului ne-au fost deschise și, apoi, rând pe rând, cei mici s-au strâns în jurul nostru, sfioși, curioși și nerăbdători.
Întâlnirea noastră a debutat cu cuvântul președintelui asociației, pr. Olimpiu Todorean, care a relatat, pe scurt, despre ,,Sfântul Nicolae" și, imediat după aceste cuvinte, au fost oferite cadourile copiilor.
Fiecare a primit o pereche de ghete oferite de sponsorul care ne este alături an de an, și câte o ciocolată care să le îndulcească și mai mult această zi.
Emoția copiilor a sclipit în privirile curate și senine ale celor mici, dar a fost și transpusă în reacțiile spontane care ne-au bucurat sufletul: ,,Uite, doamna, ce frumoși sunt! Dorm cu ei la noapte!" - ne spune C., elev în clasa a III-a; ,,Mă bucur că am primit și eu, sunt atât de bucuroasă!" - ne spune S., elevă în clasa a IV-a, care ne și îmbrățișează. Cu gândul la zilele libere care tocmai s-au încheiat, un băiețel ne întreabă dacă ,,Moș Nicolae ne dă cumva, mâine, o zi liberă în plus", spre amuzamentul celorlalți copii din jur".
Aceste momente ne confirmă, din nou, cât de important este să fim alături de cei care au, într-adevăr, nevoie să fie susținuți în creșterea lor; și, dacă de multe ori suntem prea grăbiți și nu răspundem, poate, cel mai prompt la nevoile urgente ale semenilor noștri, căutând soluții prin care să ajutăm acești copii să devină ,,oameni mari", ne bucurăm că avem alături persoane care ne opresc din acest ritm și, mai mult decât atât, s-au implicat activ în achiziționarea ghetelor care încălzesc nu doar piciorușele copiilor, ci și sufletele părinților care privesc cu teamă spre un viitor atât de nesigur.
,,O zi minunată, cu copiii noștri fericiți nu poate fi decât o zi perfectă! Mulțumim pentru că le arătați acestor copii că e cu putință să fie și ei fericiți! Sunt copii buni, deștepți, care vor să învețe și care, cu ajutor din partea noastră, pot să își împlinească visele!" ne spune Corina Andraș, coordonatorul centrului, cu o emoție în glas care trădează dragostea pe care doamnele de la centru o poartă pentru fiecare copil în parte.
Având siguranța faptului că ne vom revedea curând, cu alte surprize pentru școlarii noștri, am revenit la Oradea, locul unde urmează ca acești copii să fie personajele unei alte povești care va deveni realitate!
Teodora Boda
asistent social specialist

Trimite email
Thursday, 7 December 2023