Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De Sfântul Nicolae la Ioaniș

La Centrul de tip after-school ,,Sfântul Martin”

De Sfântul Nicolae la Ioaniș

Cu multă voie bună și dornici să ajungem cât mai repede la copiii pe care îi avem în grijă la Centrul de tip after-school ,,Sfântul Martin" din localitatea Ioaniș, având cu noi o surpriză pentru cei mici, am poposit nerăbdători în universul atât de vesel și de plin de viață al școlarilor noștri.

Astfel, în cursul zilei de 5 decembrie a.c., porțile centrului ne-au fost deschise și, apoi, rând pe rând, cei mici s-au strâns în jurul nostru, sfioși, curioși și nerăbdători.
Întâlnirea noastră a debutat cu cuvântul președintelui asociației, pr. Olimpiu Todorean, care a relatat, pe scurt, despre ,,Sfântul Nicolae" și, imediat după aceste cuvinte, au fost oferite cadourile copiilor.
Fiecare a primit o pereche de ghete oferite de sponsorul care ne este alături an de an, și câte o ciocolată care să le îndulcească și mai mult această zi.
Emoția copiilor a sclipit în privirile curate și senine ale celor mici, dar a fost și transpusă în reacțiile spontane care ne-au bucurat sufletul: ,,Uite, doamna, ce frumoși sunt! Dorm cu ei la noapte!" - ne spune C., elev în clasa a III-a; ,,Mă bucur că am primit și eu, sunt atât de bucuroasă!" - ne spune S., elevă în clasa a IV-a, care ne și îmbrățișează. Cu gândul la zilele libere care tocmai s-au încheiat, un băiețel ne întreabă dacă ,,Moș Nicolae ne dă cumva, mâine, o zi liberă în plus", spre amuzamentul celorlalți copii din jur".
Aceste momente ne confirmă, din nou, cât de important este să fim alături de cei care au, într-adevăr, nevoie să fie susținuți în creșterea lor; și, dacă de multe ori suntem prea grăbiți și nu răspundem, poate, cel mai prompt la nevoile urgente ale semenilor noștri, căutând soluții prin care să ajutăm acești copii să devină ,,oameni mari", ne bucurăm că avem alături persoane care ne opresc din acest ritm și, mai mult decât atât, s-au implicat activ în achiziționarea ghetelor care încălzesc nu doar piciorușele copiilor, ci și sufletele părinților care privesc cu teamă spre un viitor atât de nesigur.
,,O zi minunată, cu copiii noștri fericiți nu poate fi decât o zi perfectă! Mulțumim pentru că le arătați acestor copii că e cu putință să fie și ei fericiți! Sunt copii buni, deștepți, care vor să învețe și care, cu ajutor din partea noastră, pot să își împlinească visele!" ne spune Corina Andraș, coordonatorul centrului, cu o emoție în glas care trădează dragostea pe care doamnele de la centru o poartă pentru fiecare copil în parte.
Având siguranța faptului că ne vom revedea curând, cu alte surprize pentru școlarii noștri, am revenit la Oradea, locul unde urmează ca acești copii să fie personajele unei alte povești care va deveni realitate!
Teodora Boda
asistent social specialist

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:00:41 Ora de vară a Europei de Est