Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O capodoperă de Theodor Aman, în Licitația de Iarnă

Joi, 15 decembrie,

O capodoperă de Theodor Aman, în Licitația de Iarnă

Acum 140 de ani maestrul Theodor Aman reunea într-o capodoperă cu virtuți estetico-muzicale nu mai puțin de 98 de obiecte de recuzită, fiecare cu semnificația și cu textura proprie, iar astăzi ilustra pictură reprezintă una dintre cele mai valoroase lucrări scoase la licitația de artă de sfârșit de an a Casei Artmark, săptămâna viitoare, joi, 15 decembrie.

Le coin musical (Colțul muzical)", operă de mari dimensiuni semnată de artistul Theodor Aman, are un preț de pornire de 100.000 de euro și reprezintă o mărturie completă a bogatei sale erudiții și preocupări multiculturale pentru toate sectoarele vieții intelectuale, ale unei Românii proaspăt constituite ca stat și regat, în avidă deschidere și evoluție. Scena spectacolului pictural măiestrit de Aman enumeră toate obiectele de recuzită ce compun viața intelectuală și estetică ideală: partituri răsfoite în colțul din dreapta jos, un flacon din cristal cu parfum, așezat pe o cutie de bijuterii decorată cu catifea roșie, lângă un inel din perioada victoriană, un coupe-papier de lectură strecurat sub mănușile din piele albă recent dezbrăcate la întoarcerea de la o piesă de teatru, aruncate pe capacul unei cutii din lac japonez, evocând finețea și misterul Asiei, lângă splendide flori, fiecare un simbol în sine, așezate într-un vas din faianță italienească etc.. Piesa centrală o constituie o sculptură de marmură, tronând pe un soclu antic, în stil roman clasic, sculptură franțuzească care înfățișează pe Eva, îmbrățișându-și pruncii, pe Cain și Abel (pe care Aman o va folosi și în alte naturi statice pentru a sublinia granița dintre viață și moarte și caracterul efemer al vieții).
Impresionante apariții în Licitația de Iarnă sunt și operele semnate de Samuel Mützner. 7 la număr, lucrările au fost realizate în timpul celebrelor călătorii ale artistului  în Japonia, Caraibe, Giverny și Veneția. Cea mai valoroasă operă din această serie, caracteristică perioadei sale japoniste, de mari dimensiuni, este „Vremea înnoirii", având un preț de pornire de 25.000 de euro, realizată de Mützner în una dintre cele mai interesante călătorii ale carierei sale, în Japonia, unde deschide și prima expoziție personală. Și arhipelagul Caraibelor avea să aibă un impact major asupra creației sale. O lucrare reprezentativă perioadei caraibiene este „Pescari în insula Margarita", realizată de artist în călătoriile sale în Venezuela (totodată, lucrarea înfățișează un număr record de personaje - 40). Aerul exotic al Orientului transcende și din opera „Dansatoare orientală", care are prețul de pornire de 7.000 de euro, realizată în cea de-a doua perioadă artistică a lui Mützner, în contrast cu „Iarnă la Giverny", realizată în anii de început, când lucra alături de Claude Monet în colonia de pictură de la Giverny, care are un preț de pornire de 5.000 de euro.
În mod inedit pentru București, în cadrul evenimentului din 15 decembrie își face apariția și o capodoperă a picturii transilvănene, semnată de artistul brașovean Hans Eder, care abordează, temerar și european, o temă incomodă, profund stârnitoare pentru începutul acelui secol și pentru România, chiar și pentru un context citadin. Opera „Modele în atelier", realizată în 1909, având un preț de pornire de 35.000 de euro, amintește de pictura expresionistă a lui Eduard Munch și Paul Gaugain, tratând, cu dexteritate și un curaj european, subiecte rar întâlnite pentru acea vreme - o tânără fată metisă, din Mările Sudului ori din Pacific, alături de un profil arian, probabil o săsoaică, lenevind în pat, împreună, dezbrăcate. O pictură realizată în 1932 de artistul Hans Eder, reprezentând „Nunta din Cana", se află în Biserica Neagră din Brașov.
Cele aproximativ 200 de opere semnate de Marii Maeștri ai Artei Românești sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță și își așteaptă vizitatorii până joi, 15 decembrie. Intrarea în expoziția capodoperelor, de pe str. C.A. Rosetti, nr. 5, este gratuită. Pentru a participa la cel mai mare eveniment al sezonului este necesară crearea unui cont online pe artmark.ro ori participarea fizică în sala de licitație.
Alina Panico

Trimite email
duminică, 28 aprilie 2024, 18:42:06 Ora de vară a Europei de Est