Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Simple coincidențe și un traseu comun... „A la recherche du temps perdu”?

„Welcome to My Paradise”

Simple coincidențe și un traseu comun... „A la recherche du temps perdu”?

Văzând aseară cât de mulți prieteni are Lulu Cremeneanu, m-am întrebat dacă prietenii se fac sau se aleg...
Din 1994 până în 2004 ... sunt simple coincidențe sau un traseu comun... „În căutarea timpului pierdut”, la Crișana (tineret) și Radio „Sonvest”?

 Și una și alta. Pentru că atunci l-am cunoscut pe bunul meu prieten, de care nu ai cum să te desparți. El pleacă doar, și revine mereu, rămâne același, căci este statornic într-ale sale, atent, deschis și bun. De o bunătate care i se trage de la caracter. Are multe calități, și prieteni pe măsură. Pe unde trece, lasă-n urmă doar prieteni și prieteni(i). Așa i s-a întâmplat de când îl știu, iar aseară am avut certitudinea că l-am citit bine.
 „O sărbătoare de prieteni”
 Duminică, 24 mai 2009, o zi istorică pentru Lulu. De ce nu 23 august? De ce la hotel Maxim din Oradea și nu la o discotecă din Binș ori la „Samuil Vulcan” („cimitir al tinereții sale”)? Doar el știe cel mai bine. Nu-l judec, ci doar umblu la coincidențe.
 Prima sa carte -„Welcome to My Paradise”- este scrisă cu și pentru prieteni, din pure coincidențe fericite care i-au marcat viața și destinul. „O carte grozavă, cu un titlu deosebit de sugestiv” „care se citește cu sufletul la gură”, susțin cei care au lecturat-o. Eu o am, dar nu am parcurs-o încă, doar am frunzărit-o, aseară, la grădina de vară. Prefer să o iau (în mâini) seară de seară, ca pe un medicament administrat în doze mici, având-o pe noptieră și luând-o înainte de culcare pentru a rămâne mai mult timp în Paradisul său. Lulu a devenit scriitor, așa că am timp să-l lecturez, iar el nu se supără. Sunt de aceeași părere cu cei care aseară spuneau „Va pleca din nou în Paradis ca să-și recupereze inima”. Alții au apreciat faptul că „acel Paradis îl poartă cu el. O dovadă este această carte”. Mai apoi „Lulu Cremeneanu este un regizor”, ca să-l citez pe criticul de artă. „Welcome to My Paradise” „nu este o carte despre el, ci despre prieteni, despre alții. Nu am luat cartea ca să mă sprijin de ea”... Pentru că Ramona avea deja una în mâini („Frumusețea ca senzație fizică”), din care a citat: „Arta este să-ți ascunzi arta”.
 „Mă simt ca la ziua mea”
 A grăit, simplu, Lulu. Sunt eu scriitor? Am scris cartea ca și cititor...”
Încă o dată și încă o dată, Lulu a deschis cutia cu bomboane de ciocolată din care și-a servit prietenii... cu câte o carte. Mie mi-a scris: „Lui Ovidiu,
Primul om care m-a publicat în Oradea.
Îți mulțumesc.”
 Și eu îți mulțumesc, dragă prietene!
 Am participat aseară la o „sărbătoare de prieteni”, pentru care îți mulțumesc, dragă Lulule, și te felicit pentru lansarea în lumea oamenilor de litere. Despre carte o să mai vorbim! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simple coincidențe și un traseu comun... „A la recherche du temps perdu”?

Trimite email
miercuri, 9 octombrie 2024, 23:26:31 Ora de vară a Europei de Est