Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Simple coincidențe și un traseu comun... „A la recherche du temps perdu”?

„Welcome to My Paradise”

Simple coincidențe și un traseu comun... „A la recherche du temps perdu”?

Văzând aseară cât de mulți prieteni are Lulu Cremeneanu, m-am întrebat dacă prietenii se fac sau se aleg...
Din 1994 până în 2004 ... sunt simple coincidențe sau un traseu comun... „În căutarea timpului pierdut”, la Crișana (tineret) și Radio „Sonvest”?

 Și una și alta. Pentru că atunci l-am cunoscut pe bunul meu prieten, de care nu ai cum să te desparți. El pleacă doar, și revine mereu, rămâne același, căci este statornic într-ale sale, atent, deschis și bun. De o bunătate care i se trage de la caracter. Are multe calități, și prieteni pe măsură. Pe unde trece, lasă-n urmă doar prieteni și prieteni(i). Așa i s-a întâmplat de când îl știu, iar aseară am avut certitudinea că l-am citit bine.
 „O sărbătoare de prieteni”
 Duminică, 24 mai 2009, o zi istorică pentru Lulu. De ce nu 23 august? De ce la hotel Maxim din Oradea și nu la o discotecă din Binș ori la „Samuil Vulcan” („cimitir al tinereții sale”)? Doar el știe cel mai bine. Nu-l judec, ci doar umblu la coincidențe.
 Prima sa carte -„Welcome to My Paradise”- este scrisă cu și pentru prieteni, din pure coincidențe fericite care i-au marcat viața și destinul. „O carte grozavă, cu un titlu deosebit de sugestiv” „care se citește cu sufletul la gură”, susțin cei care au lecturat-o. Eu o am, dar nu am parcurs-o încă, doar am frunzărit-o, aseară, la grădina de vară. Prefer să o iau (în mâini) seară de seară, ca pe un medicament administrat în doze mici, având-o pe noptieră și luând-o înainte de culcare pentru a rămâne mai mult timp în Paradisul său. Lulu a devenit scriitor, așa că am timp să-l lecturez, iar el nu se supără. Sunt de aceeași părere cu cei care aseară spuneau „Va pleca din nou în Paradis ca să-și recupereze inima”. Alții au apreciat faptul că „acel Paradis îl poartă cu el. O dovadă este această carte”. Mai apoi „Lulu Cremeneanu este un regizor”, ca să-l citez pe criticul de artă. „Welcome to My Paradise” „nu este o carte despre el, ci despre prieteni, despre alții. Nu am luat cartea ca să mă sprijin de ea”... Pentru că Ramona avea deja una în mâini („Frumusețea ca senzație fizică”), din care a citat: „Arta este să-ți ascunzi arta”.
 „Mă simt ca la ziua mea”
 A grăit, simplu, Lulu. Sunt eu scriitor? Am scris cartea ca și cititor...”
Încă o dată și încă o dată, Lulu a deschis cutia cu bomboane de ciocolată din care și-a servit prietenii... cu câte o carte. Mie mi-a scris: „Lui Ovidiu,
Primul om care m-a publicat în Oradea.
Îți mulțumesc.”
 Și eu îți mulțumesc, dragă prietene!
 Am participat aseară la o „sărbătoare de prieteni”, pentru care îți mulțumesc, dragă Lulule, și te felicit pentru lansarea în lumea oamenilor de litere. Despre carte o să mai vorbim! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simple coincidențe și un traseu comun... „A la recherche du temps perdu”?

Trimite email
Wednesday, 4 October 2023