Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noi, incaşii sau noii incași...

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș” pe luna ianuarie 2023

Noi, incaşii sau noii incași...

,,Prin aducerea ultimului i mai în faţă şi ştergerea virgulei, obţinem o variantă de interes, „Noii incaşi...", dar cea mai cuprinzătoare formulare este combinaţia „Noi, noii incaşi...", şi acesta este laitmotivul rândurilor care urmează.

Plecând de departe, de la venirea conquistadorilor...
Noi, incaşii, aveam mulţi zei. Unul al Soarelui, o zeiţă a Pământului, un zeu al Porumbului... Cu ei ne petreceam cea mai mare parte a timpului, neştiutori şi înapoiaţi, înălţându­le litanii de pe acoperişul Anzilor, convinşi că zeii ne aud şi ne răspund prin licăriri de stele, prin rotiri de condori pe cer. Preoţii, pentru că ei cântau mai frumos decât noi, ne traduceau semnele zeilor. Aram şi semănam când spuneau ei, ne bucuram sau plângeam când spuneau ei, o armonie în toate, noi şi zeii laolaltă, deopotrivă de neştiutori. Până ce aţi apărut voi! Strălucitori în armuri, unii cu cruci pe piept, toţi cu săbii şi pinteni - trimişi ai zeilor v­am crezut şi am căzut cu fruntea în ţărână. O parte eraţi călare pe nişte balauri fornăitori, şi aceştia cu coifuri acoperindu­le capul, care străbăteau ca furtuna poienile. Era clar că dinspre zei veneaţi, mai ales că aveaţi tolbe cu mărgele sclipitoare, cu bomboane colorate, fluiere şi clopoţei, miroseaţi frumos­exotic, a sudoare, sânge şi tămâie".
Am citat din editorialul domnului academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei, care ne bucură și cu acest prim număr din 2023, pe care îl putem lectura încă din decembrie 2022, la adresa cunoscută www.curteadelaarges.ro
Ce mai putem citi în acest număr: Horia Bădescu: Historia magistra vitae şi „perfidul Albion", Narcis Zărnescu: René Guénon şi tradiţia primordială, Acad. Cătălin Zamfir: Sociologia şi visul României, Victor Ravini: Lingviştii pot contribui la rescrierea istoriei, Eugenia Tofan: De vorbă cu Valeriu Capcelea, Dumitru Gabura: Un Om al Cetăţii, Maria Vaida: Urmuz şi romanul minimalist, Constantin Lupeanu: O carte necesară, Paula Romanescu: Jurnal de Thailanda... și multe altele.
Multumim și pentru acest număr, domnule academician Gheorghe Păun!
Cu aleasă prețuire,
Moise-Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:36 Ora de vară a Europei de Est