Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Hristos S-a Născut!

,,Agenda faptelor bune”

Hristos S-a Născut!

,,Şi a născut pe Fiul ei cel întâi născut, L-a înfăşat în scutece, şi L-a culcat într-o iesle, pentru că în casa de poposire nu era loc pentru ei.!" (Luca 2:7)

        Naşterea Domnului o sărbătorim cu mare bucurie şi recunoştinţă în fiecare an. Elevii din ciclul primar de la Şcoala Gimnazială ,,Dacia" Oradea au înţeles că Cel născut în ieslea Betleemului a fost darul minunat al lui Dumnezeu Tatăl pentru omenire.
 Hristos S-a dăruit pe Sine, câştigându-ne pentru Dumnezeu prin credinţa noastră în  jertfa salvifică de pe Golgota. Iată deci că El S-a întrupat ca apoi să moară pentru omenire. Înţelegând acest adevăr, elevii acestei şcoli şi-au pregătit inimile pentru darul acesta special ,,Pruncul Iisus". Astfel, elevii au fost provocaţi să menţioneze într-o agendă toate faptele bune pe care le-au făcut într-una din săptămânile Adventului; astfel am conceput o agendă intitulată ,,Agenda faptelor bune" în care fiecare elev a menţionat cel puţin o faptă bună pentru fiecare zi. Aceste fapte bune săvârşite de ei sunt vrednice de admiraţie şi câteva din ele chiar merită a fi menţionate: ,,Am fost cu mama în oraş pentru a cumpăra un cadou unei familii". ,,Mi-am făcut curat în cameră şi mi-am pregătit singură micul dejun". ,,Am îngrijit un căţeluş găsit pe stradă şi care era pe moarte" (Bulzan Lois, cls. a II-a/C); ,,Am fost în vizită la bunicii mei, bolnavi". ,,Îmi ajut fratele la teme" (Petrache Debora, cls.a II-a/A). Elevii din cls. a III-a/D, cls.a III-a/C şi cls.a II/A au participat la un concurs interclase cu compoziţii literare sub formă de acrostihuri, pe tema Naşterii Domnului. Toţi elevii s-au întrecut în compoziţii originale: colinde, poezii, diferite grafturi şi cărticele absolut originale în care au prezentat în imagini (colorate de ei), povestirea despre Naşterea Domnului aşa cum este prezentată în Evanghelia după Matei şi Luca. Toate aceste lucrări au devenit cadourile lor pentru acei cu care ei au dorit să împărtăşească bucuria Naşterii Domnului.
            Iată numele acestor eroi ai credinţei: Lazău Luca şi Bala Rebeca din CP/A; Şulea Ruben, CP/B; Dejeu Luca şi Varga Sara din CP/C; Bondarevs Naomi şi Pop Emanuel din CP/E; Beke Sonia, Duluş Dominic, Manea Carolina şi Petrache Debora din cls.a II-a/A; Bulzan Susa Lois şi Şulea Sofia cls.a II-a/C; Bala Daria, Şulea Lois, Matiş Ania şi Şulea Elias din cls.a III-a/C; Biţiş Ania cls.a III.a/D; Bondarevs Gabriel şi Duluş Eduard din cls.a IV-a/D precum şi Chişe Natan, Bungău Elias, Andor Luca Matei şi Harn Gadis din cls.a IV/E.
Toate activităţile s-au derulat într-o atmosferă de sărbătoare, pe fondul unor frumoase colinde interpretate chiar de ei. Impresionante au fost acrostihurile compuse de elevi, dovedind o  cunoaştere corectă a evenimentului privind Naşterea Domnului. Iată două din aceste compoziţii literare:
MESIA
Marele Împărat
El, Dumnezeul întrupat
Staulul şi ieslea I-au fost aşternutul.
Iisus este numele Lui,
Adonai, Domnul inimii mele.
                    Beke Sonia, cls. II-a/A
 
NAŞTEREA LUI ISUS
Nu ştiu cum, dar
A venit în lume pentru mine
Sfântul Dumnezeu,
Trup omenesc luând,
El cerul L-a lăsat şi S-a întrupat.
Raiul mi-a dăruit.
Emanuel, Pruncul promis
A venit!
 
Lumea să mântuiască,
Ura să nimicească,
Iubirea să-nflorească.
                       
Isus, Fiul lui Dumnezeu
Sfânt şi nevinovat.
Un staul cu o iesle Te-a primit
S-ai acceptat că ne-ai iubit.
                        Biţiş Ana, cls.a III-a/D
Prezint câteva imagini din timpul acestor activităţi, precum şi lucrările elevilor.
Bravo, iubiţii mei! Consider un har deosebit de la Dumnezeu faptul că lucrez cu copii aşa minunaţi cum sunteţi voi. Fiţi binecuvântaţi!
Prof. Dascălu Lenuţa-Amalia
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: Hristos S-a Născut!

Trimite email
miercuri, 16 iulie 2025, 03:54:43 Ora de vară a Europei de Est