Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Călători de cincisprezece ani prin ,,Galaxia lecturii”

Cerchiștii Școlii Gimnaziale Nr. 11 Oradea

Călători de cincisprezece ani prin ,,Galaxia lecturii”

În cadrul proiectului educativ județean „Lectură și STEAM", cerchiștii Școlii Gimnaziale Nr.11 Oradea, călători prin Galaxia lecturii, au poposit să-l omagieze pe Mihai Eminescu - simbolul culturii naționale.

Proiectul a promovat lectura de plăcere prin transdisciplinaritate, incluziune școlară și își dorește în continuare formarea unui lector pentru toată viața. Motto-ul ,,Citesc, deci exist" a călăuzit de-a lungul anilor activitatea echipei de proiect: prof. Șaitoș Alina, prof. Checicheiș Sanda, prof. Onița Claudia, prof. Galutz Carmen, a subsemnatei, Lup Mariana, a colaboratorilor și a generațiilor de elevi, pasionați de lectură.
Întâlnirea din 18 ianuarie 2023 s-a ținut, ca de obicei, în sala de lectură a bibliotecii, cu participanți din clasele a V-a A, a V-a C, a VII-a B și a VII-a D. L-am întâmpinat cu toții pe Eminescu cu o Floare albastră pe mese și după trecerea în revistă a evenimentelor culturale ale lunii, am enumerat din activitatea copleșitoare a marelui poet și jurnalist al neamului, remarcabil prin profunzimea gândirii. Printre momentele lirice, amintim și interpretarea elevelor din clasa a V-a C: Băliban Bianca, Mierțan Patricia, Boghean Crina, Rad Daria, Beșuțiu Adina și Mihele Antonia, coordonate de prof. Copil Daniela care au cântat pe versuri eminesciene Pe lângă plopii fără soț". Cu toții am fost de acord că: Citindu-i opera, cinstim memoria poetului. Eminescu rămâne și imaginea simbol a zbuciumului pentru idealul unirii provinciilor istorice românești, care se aflau sub stăpânire străină.  Cerchiștii au mai aflat că poetul manifesta o prețuire aparte pentru Alexandru Ioan Cuza.
Elevilor li s-au prezentat evenimentele premergătoare momentului de la 24 ianuarie 1859, când a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, cunoscută în istorie ca Mica Unire, apoi au aflat lucruri noi și despre reformele din timpul domniei lui Cuza. Tema unirii a fost  ilustrată plastic prin desenele realizate în cadrul cercului de pictură, sub  îndrumarea  prof. Galutz Carmen.
De ani de zile cerchiștii participă la numeroase concursuri și competiții, la care au câștigat premii care onorează activitatea echipei. Așa că am trecut la lecturarea creațiilor literare ale elevilor care vor participa la Concursul cultural-artistic regional ,,Lumea lui Caragiale - Ce lume, dom' le, ce lume!": Ardelean Daria Ștefania (a V-a A), Chirodea Anisia (a V-a A), Șomolan Maria (a V-a A), Torj Diana (a V-a A), Berinde Ilaria (a V-a A).  Bejan Matei (a VII-a D), Pantea Iasmina (a VII-a D) și Szarka Claudia (a VII-a D).    
În concluzie, activitatea desfășurată a adus alături mai multe domenii: literatură, educație plastică, educație muzicală și istorie, contribuind la îmbogățirea spirituală a fiecăruia, dar și la crearea unor amintiri de suflet.
Prof. Șaitoș Alina
Bibliotecar Lup Mariana
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Călători de cincisprezece ani prin ,,Galaxia lecturii”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:47:34 Ora de vară a Europei de Est