Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Modelul nostru de inteligență, profesionalism, bunătate și dăruire!

Al 10-lea vulcanic – Simona Martin

Modelul nostru de inteligență, profesionalism, bunătate și dăruire!

Cel de-al 10-lea invitat al serialului ”10 vulcanici pentru Europa” este chiar directorul Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, doamna prof. Simona Martin –modelul meu de suflet, căreia îi datorez pasiunea mea pentru cărți și pentru studiul Limbii și literaturii române.

 Întâi de toate aș dori să subliniez impactul pe care l-a avut asupra mea și a colegilor mei profesorul perfect, profesorul ideal, pe care și-l proiectează fiecare elev în minte și în suflet.
 Văzută de pe când era elev al acestui liceu, coordonatorul acestui proiect, dl prof. Gheorghe Tileagă, a descris-o ca fiind „o elevă excepțională din toate punctele de vedere  - tânără, energică, vulcanică”, devenită un profesor extraordinar și un manager desăvârșit care visează să transforme Liceul Pedagogic într-o școală de elită.
 De la vârsta de 10 ani își plimbă pașii și sufletul prin acest liceu pe care îl iubește enorm. Primii pași în cariera didactică i-a făcut din postura de învățătoare, continuând apoi ca și profesoară de Limba și literatura română, în urma absolvirii Facultății de Litere din Cluj-Napoca, iar acum se află în fruntea echipei manageriale.
 Atât ca învățător, cât și ca profesor, i-a plăcut foarte mult să lucreze cu copiii și chiar dacă la început i-a venit destul de greu să treacă de la etapa de elev la cea de cadru didactic, toate dificultățile au fost depășite crezând cu desăvârșire în ideea că „atitudinea e cea mai importantă”.
 Întrebată fiind de elevi în legătură cu momentele comice din viața de elev (respectiv, de dascăl), doamna ne-a povestit ce i s-a întâmplat la finalul unei ore, când elevii unei clase au dorit să-i amintească discret că s-a sunat tușind în cor. Replica dumneaei a fost pe măsură:  „Așadar, pentru ora următoarea pregătiți volumul „Tușiți”, de Marin Sorescu.
 Alți elevi au dorit să afle ce pasiuni are un manager, cu ce se delectează în timpul liber. Evident că un filolog nu se poate despărți de cărți, iar autorul preferat rămâne Eliade...
 Ce-ar fi fost dacă nu era profesoară?
 Diplomat. Dar și funcția pe care o deține acum implică multă diplomație, nu? O aplicație a abilității diplomatice pe care o posedă a fost și coordonarea proiectului Comenius (timp de trei ani) cu tema „Tradiții carnavalești în Europa”.
Auditoriul și-a dorit apoi să afle după ce motto își conduce viața...
 Fiind pasionată de opera lui Octavian Paler, văzută ca o judecată de valori, doamna Simona Martin ne-a răspuns printr-o întrebare: „Spre ce mergem, dacă nu sosim nicăieri?” După care a completat „Am și sosit undeva, dar mai avem de mers”, ilustrând în această manieră caracterul său perfecționist, dar și latura optimistă.
Spunând că „Liceul Pedagogic este o a doua familie, i-am simțit întotdeauna aproape pe elevi și profesori și am remarcat sprijinul celor din școală”. Profesoara de atunci și managerul de acum a resimțit nevoia unei schimbări care să se identifice în mentalitatea celor din jur privind postura unui director, care trebuie să ofere posibilitatea de dezvoltare a celor din jur și mai mult să încurajeze această schimbare. Deși este o persoană care se află permanent în centrul atenției, datorită funcției dobândite, Simona Martin este un exemplu de modestie care admite că tocmai această atenție prelungită reprezintă un dezavantaj al meseriei.
  Ce-i place și ce mesaj le transmite elevilor săi?
„Îmi place să văd în jurul meu figuri vesele, persoane pline de bunătate, oameni cu o frumusețe interioară deosebită..., elevi frumoși, în fiecare zi, care să aibă mereu câte ceva de dăruit”, așa după cum chiar dumneaei dăruiește, zilnic, celor din jur bunătate și înțelepciune.
Concluzionând, vom spune că Simona Martin este modelul nostru de inteligență, profesionalism, bunătate și dăruire! (Eliza Vaș)

Trimite email

joi, 17 octombrie 2019