Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modelul nostru de inteligență, profesionalism, bunătate și dăruire!

Al 10-lea vulcanic – Simona Martin

Modelul nostru de inteligență, profesionalism, bunătate și dăruire!

Cel de-al 10-lea invitat al serialului ”10 vulcanici pentru Europa” este chiar directorul Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea, doamna prof. Simona Martin –modelul meu de suflet, căreia îi datorez pasiunea mea pentru cărți și pentru studiul Limbii și literaturii române.

 Întâi de toate aș dori să subliniez impactul pe care l-a avut asupra mea și a colegilor mei profesorul perfect, profesorul ideal, pe care și-l proiectează fiecare elev în minte și în suflet.
 Văzută de pe când era elev al acestui liceu, coordonatorul acestui proiect, dl prof. Gheorghe Tileagă, a descris-o ca fiind „o elevă excepțională din toate punctele de vedere  - tânără, energică, vulcanică”, devenită un profesor extraordinar și un manager desăvârșit care visează să transforme Liceul Pedagogic într-o școală de elită.
 De la vârsta de 10 ani își plimbă pașii și sufletul prin acest liceu pe care îl iubește enorm. Primii pași în cariera didactică i-a făcut din postura de învățătoare, continuând apoi ca și profesoară de Limba și literatura română, în urma absolvirii Facultății de Litere din Cluj-Napoca, iar acum se află în fruntea echipei manageriale.
 Atât ca învățător, cât și ca profesor, i-a plăcut foarte mult să lucreze cu copiii și chiar dacă la început i-a venit destul de greu să treacă de la etapa de elev la cea de cadru didactic, toate dificultățile au fost depășite crezând cu desăvârșire în ideea că „atitudinea e cea mai importantă”.
 Întrebată fiind de elevi în legătură cu momentele comice din viața de elev (respectiv, de dascăl), doamna ne-a povestit ce i s-a întâmplat la finalul unei ore, când elevii unei clase au dorit să-i amintească discret că s-a sunat tușind în cor. Replica dumneaei a fost pe măsură:  „Așadar, pentru ora următoarea pregătiți volumul „Tușiți”, de Marin Sorescu.
 Alți elevi au dorit să afle ce pasiuni are un manager, cu ce se delectează în timpul liber. Evident că un filolog nu se poate despărți de cărți, iar autorul preferat rămâne Eliade...
 Ce-ar fi fost dacă nu era profesoară?
 Diplomat. Dar și funcția pe care o deține acum implică multă diplomație, nu? O aplicație a abilității diplomatice pe care o posedă a fost și coordonarea proiectului Comenius (timp de trei ani) cu tema „Tradiții carnavalești în Europa”.
Auditoriul și-a dorit apoi să afle după ce motto își conduce viața...
 Fiind pasionată de opera lui Octavian Paler, văzută ca o judecată de valori, doamna Simona Martin ne-a răspuns printr-o întrebare: „Spre ce mergem, dacă nu sosim nicăieri?” După care a completat „Am și sosit undeva, dar mai avem de mers”, ilustrând în această manieră caracterul său perfecționist, dar și latura optimistă.
Spunând că „Liceul Pedagogic este o a doua familie, i-am simțit întotdeauna aproape pe elevi și profesori și am remarcat sprijinul celor din școală”. Profesoara de atunci și managerul de acum a resimțit nevoia unei schimbări care să se identifice în mentalitatea celor din jur privind postura unui director, care trebuie să ofere posibilitatea de dezvoltare a celor din jur și mai mult să încurajeze această schimbare. Deși este o persoană care se află permanent în centrul atenției, datorită funcției dobândite, Simona Martin este un exemplu de modestie care admite că tocmai această atenție prelungită reprezintă un dezavantaj al meseriei.
  Ce-i place și ce mesaj le transmite elevilor săi?
„Îmi place să văd în jurul meu figuri vesele, persoane pline de bunătate, oameni cu o frumusețe interioară deosebită..., elevi frumoși, în fiecare zi, care să aibă mereu câte ceva de dăruit”, așa după cum chiar dumneaei dăruiește, zilnic, celor din jur bunătate și înțelepciune.
Concluzionând, vom spune că Simona Martin este modelul nostru de inteligență, profesionalism, bunătate și dăruire! (Eliza Vaș)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:24:33 Ora de vară a Europei de Est