Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dorim să promovăm munca, sârguința și hărnicia copiilor”

Proiectul internațional „Suflet și talent”

„Dorim să promovăm munca, sârguința și hărnicia copiilor”

Laura Hava, profesorul de sprijin de la Școala cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu” din Oradea, ne-a invitat miercuri (27 mai 2009), la o activitate specială, cu invitați speciali, un bun prilej pentru lansarea unei chemări cu scop umanitar...

 George are nevoie de noi!
 În cabinetul de specialitate (de sprijin), Laura îi ajută pe copii să-și depășească limitele și handicapul, în fel și chip, dar nu poate să-l ajute pe George Ilisie să-și câștige irisul pe care nu-l are din naștere. Aceasta nu poate ..., cu toată știința, dragostea și bunăvoința!
 Dar, oare, ce vină are George că s-a născut așa?
 Altfel e un copil minunat, cuminte, harnic și săritor, cu un suflet mare și o mână de artist...
 Învățătoarea sa, inst. Maria Tirpe, și ea un suflet ales, a organizat o expoziție cu lucrările și diplomele lui George și ale colegilor săi de clasă (I B) și dorește să arate lumii cât sunt de harnici și isteți cu toții, dar cel mai mult dorește ca prin intermediul proiectului internațional „Suflet și talent” să sensibilizeze opinia publică și să lanseze o chemare în scop umanitar pentru ca George să poată să studieze așa cum îi este voia, beneficiind de un televizor cu circuit închis cu care să poată și el să soarbă lumina din cărți...
 Aparatul (SMARTVIEW 8000) poate fi procurat chiar din România, cu circa 3.000 de dolari.
 Cei dispuși să-l ajute pe George o pot face depunând sume de bani, cât de mici, în contul deschis la Bancpost, pe numele mamei, Liliana Ilisie – cont: RO60BPOS80501295419ROL02.
 Mulțumirea sufletească a educatoarelor
 Și a mai făcut ceva extraordinar distinsa învățătoare a lui George, dna Maria Tirpe: a invitat la vernisajul expoziției directorii de grădinițe și educatoarele care i-au crescut pe acești copii minunați, să-i revadă și să vadă de ce au fost ei în stare în primul lor an de școală. Invitația a fost onorată cu multă dragoste: „Așa ceva nu ni s-a mai întâmplat, deși avem copii la multe școlii”, a ținut să sublinieze, cu vădită emoție, dna Mariana Dragoș, directorul Grădiniței nr. 37. Educatoarele s-au simțit cu adevărat onorate de invitație, iar copiii le-au strâns în brațe..., cum numai ei știu să o facă, cu sinceritate și multă bucurie! A fost darul cel mai de preț și cea mai mare mulțumire care li s-au oferit. Alături de dna Mariana Dragoș și alte educatoare de la Grădinița nr. 37, și-au revăzut foștii copii, dna director Eleonora Curtui, de la Grădinița nr. 54, educatoare de la 54 și 43, profesor psihopedagog Mihaela Moldovan, Laura Hava și directorul școlii, prof. dr. Gheorghe Erdeli-Lazăr. La fel de emoționați au fost și părinții care au ținut să fie prezenți.
Pentru astăzi (joi), au fost invitați și alți directori și educatoare, de la grădinițele nr. 45 și 43 și de la Centrul pentru Educație Incluzivă Senzorială.
 „Prin acest proiect internațional, dorim să promovăm munca, sârguința și hărnicia elevilor și să lansăm o chemare de suflet pentru a-l ajuta pe George”, a conchis doamna învățătoare Maria Tirpe. (Ov.Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dorim să promovăm munca, sârguința și hărnicia copiilor".

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:08:19 Ora de vară a Europei de Est