Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unirea Principatelor

Elevii Școlii Gimnaziale ,,Miron Pompiliu” Ștei au celebrat

Unirea Principatelor

Cu ocazia Unirii Principatelor de la 24 Ianuarie, în cadrul CDI, într-o atmosferă solemnă, elevii claselor gimnaziale au fost protagoniștii unui moment cultural-artistic.

Activitatea a debutat printr-o alocuțiune realizată de către profesor Macavei Cosmin Dacian, urmată de un material video care au întregit adevărul istoric despre unire.  
Ca în fiecare an, CDI Ștei marchează prin activități specifice ziua de 24 Ianuarie. Profesorul documentarist Andru Cristina, împreună cu prof. de istorie, Macavei Cosmin Dacian au organizat un concurs de cultură  generală pe acestă temă denumit simbolic ,,Câștigă România".  În prima parte a activității, elevii au avut ocazia să afle care au fost cele mai importante evenimente care au contribuit la realizarea Unirii de la 24 Ianuarie prin intermediul unui material powerpoint prezentat de prof. Andru Cristina.
Protagoniștii acestui concurs au fost elevii clasei a V-a A care au trebuit să facă față celor șase probe ale concursului. Toate cele patru echipaje au reușit să ofere răspunsuri corecte la întrebări, departajarea între echipaje fiind greu de realizat fapt ce dovedește apetența elevilor pentru astfel de activități. Planșele tematice au fost realizate de elevii Groza Tudor și Vura Rareș (a V-a C), coordonati de profesoara de istorie Ciotea Andreea.
O readucere în prezent a discursului domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost realizată de către elevul Isai Mihai, coordonator prof. Mușet Georgeta.
A urmat prezentarea scenetei intitulate sugestiv Mircea cel Bătrân și solii, coordonator prof. Merce Sanda și bibliotecar, prof. Ileana Tomescu.
Din lirica patriotică am ales poeziile: Spadă și credință, Scut și armă, ambele scrise de George Coșbuc, precum și poeziile Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, de Mihai Eminescu Scumpă țară românescă, de George Coșbuc, recitate de elevii: Bota Alexandra, Georgică- Carană Raul, Rengle Iasmina, Laza Daiana, Goldiș Laura, Câmpeanu Bianca, Lazea Elisa din clasa a V-a B, coordonați de profesorii de limba și literatura română, Pantea Simona, Panici-Mangra Adelina, Toth Ioana și Merce Sanda.
Eleva Andra Ciotea și grupul vocal al școlii au interpretat melodiile: Cântec de unire și cântecul Trei culori, coordonați de prof. Bunduruș Natalia.
Cele mai frumoase creații plastice înnobilează cu succes holurile școlii, realizate de talentații elevi ai școlii sub îndrumarea profesorilor de la învățământul primar și a d-nei profesor de educație plastică, Coroiu-Stanciu Carmen. 
La finalul activității, elevii școlii noastre s-au prins într-o măreață horă a unirii, simbol al unității poporului român
Au coordonat și sprijinit activitatea: prof. Coroiu Emanuel Vasile - director, prof. Fășie Gheorghe Romulus - director adjunct, prof.Țoța Felicia - responsabil proiecte educative, prof. Miara Angelica - responsabil proiecte comunitare, prof. Andru Cristina, bibliotecar, prof. Tomescu Ileana, prof. Macavei Cosmin și prof. Ciotea Andreea.
Prof. Cristina Andru
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Unirea Principatelor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:05:55 Ora de vară a Europei de Est