Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

O competiție culinară adresată liceenilor din 16 județe ale ţării

„Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea au participat în număr mare la concursul „Tineri bucătari", un concurs al cărui scop este încurajarea tinerilor să învețe profesia; creșterea nivelului de calificare profesională; crearea unui mediu în care pot fi productivi și pot fi recunoscuți pentru această productivitate, pentru a nu mai pleca în străinătate; impulsionarea concurenței pentru posturile libere și depășirea barierelor lingvistice.

Concursul „Tineri bucătari" este o competiție culinară adresată liceenilor din 16 județe din România: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Timiș, precum și din municipiul București. Organizatorul concursului este S.C. Print Impex Srl., în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Visit Harghita. Au participat elevi din clasele liceale care doresc să-și demonstreze talentul în bucătărie, organizatorii propunându-și să susțină inițiativele, motivațiile personale ale tinerilor, colaborarea, comunicarea în limba română și competența multiculturală.
De la ,,Mihai Viteazul", la acest concurs au trimis clipuri video cu rețete pregătite de ei 11 elevi pregătiți de profesorii de specialitate: Cadar Otilia, Dicu Florentina, Gavriș Patricia, Popa Lavinia, Sicoe Gabriela și Tipi Izabella, coordonați de profesorul de limba și literatura română Tripe Carmen. Rețetele au fost diferite, bazate pe ingrediente locale, care au promovat un stil de viață sănătos și au fost însoțite de o poveste despre rețeta aleasă.
Câștigătoare pe județ a fost rețeta pregătită de eleva Macai Adela Vandana, din clasa a X-a H, învățământ profesional dual, pregătită de prof. Sicoe Gabriela, cu rețeta „Cotlet de porc cu sos de fructe de pădure și piure de mazăre cu mentă"  pe care a prezentat-o în trei feluri diferite, atrăgând aprecierea juriului. Eleva va participa la finala concursului, organizat la Septimia Resort din Odorheiul Secuiesc. Îi dorim succes și suntem mândri de toți elevii participanți.
,,Dacă vi-am făcut poftă încercați rețeta noastră câștigătoare pentru că nu veți fi dezamăgiți, ne îndeamnă domnul director, prof. dr. Ruben Filimon!
 Cotlet de porc cu sos de fructe de pădure și piure de mazăre cu mentă
 
1.Cotlet de porc
 Ingrediente:
Materii prime     U/M      Cantitate brută pentru 3 porții     Gramaj pentru o porție de produs finit
Cotlet de porc                 g         500     

                                                                       70 g
Vin roșu                          ml     50       
Ulei de măsline                ml   100     
Suc de roșii                     ml   200     
Apă                                ml   200     
Rozmarin                         g        1         
Sare                                g        2         
Piper                               g         2         
Cimbru                            g         2         
Usturoi                            g         3         
 
Proces tehnologic:
Cotletul se spală și se marinează.
Mod de preparare:
  • Se preîncălzește cuptorul la 180° C;
  • Se unge bucata de carne cu marinata formată din amestecarea următoarelor ingrediente: ulei de măsline, apă, suc de roșii, usturoiul tocat mărunt, cimbru, sare, piper și apoi se adaugă vinul roșu;
  • Se pune bucata de carne în tavă și se coace aproximativ 50 de minute la foc moderat;
  • Spre final se unge cu sosul de fructe de pădure și se presară crenguțe de rozmarin;
  • Se scoate pe platou și se feliază.
 Servire:
  • Preparatul se servește cald, cu sos de fructe de pădure și garnitură din piure de mazăre cu mentă.
 2.Sos de fructe de pădure
 Ingrediente:
Materii prime       U/M          Cantitate brută pentru 3 porții    Gramaj pentru o porție de produs finit
Coacăze roșii                             g          150     
                                                                       90 g
Vin roșu                                    ml           20       
Unt                                            g            15       
Miere                                         g            20       
Rozmarin                                   g              1         
Usturoi                                      g              2         
Ulei de măsline                         ml            20       
 Proces tehnologic:
  • Se pregătesc ingredientele.
Mod de preparare:
  • Se pune uleiul după care se aromatizează cu doi căței de usturoi și un ram de rozmarin;
  • După aromatizare se scoate rozmarinul și usturoiul, apoi se adaugă o bucată de unt;
  • Când untul s- a topit, se adaugă și coacăzele roșii;
  • Se pisează aceste bobițe de coacăze în tigaie până se scoate toată suculența;
  • După ce se coace puțin și se scoate acel suc necesar din coacăze, se toarnă puțin vin roșu și miere de albine;
  • Sosul astfel obținut se trece printr-o sită.
Servire:
  • Acest sos se servește cu preparate din carne de porc, pui etc.
 3.Piure de mazăre cu mentă
 Ingrediente:
Materii prime     U/M   Cantitate brută pentru 3 porții      Gramaj pentru o porție de produs finit
Boabe de mazăre                  g        450     
                                                                     100 g
Unt                                      g          20
Smântână                            g          50       
Frunze de mentă                   g            1         
Sare                                    g             2         
Piper                                    g            2         
 Proces tehnologic:
  • Mazărea proaspătă se fierbe în apă cu sare. Când se folosește mazăre conservată, se scurge lichidul și se trece prin jet de apă rece.
Mod de preparare:
  • Într-o cratiță se pune apă la fiert cu puțină sare;
  • În momentul în care apa clocotește, se toarnă mazărea și se lasă să fiarbă la foc mic până boabele devin moi;
  • Se scurge mazărea, se pune untul, smântâna, frunzele de mentă tocate mărunt și cu ajutorul unui blender se pasează compoziția;
  • Se condimentează cu sare și piper după gust.
Servire:
  • Preparatul se servește cald, ca garnitură la diverse preparate din carne, pasăre sau pește.
  • Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

Trimite email
marți, 30 aprilie 2024, 21:22:36 Ora de vară a Europei de Est