Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
22 decembrie 2025

SURSE: Daniel David și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației și Cercetării / Marilen Pirtea – în pole position pentru a prelua portofoliul


Daniel David și-a dat demisia din funcția de ministru al Educației și Cercetării, potrivit surselor Edupedu.ro.
Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, este cotat cu cele mai mari șanse de a prelua portofoliul cel mai dur lovit de măsurile de austeritate aplicate deja prin Legea Bolojan și cu un dosar fierbinte pe masă, și anume controversata programă de limbă română ce readuce cronicarii spre a fi studiați de elevii de 14-15 ani, la clasa a IX-a.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 noiembrie 2025

Sindicatul din educație avertizează profesorii:
Nu semnați actele adiționale propuse de școli la contractele de muncă, este o tentativă de diminuare a veniturilor

Sindicatul Independent al Profesorilor Argeș – SIPA „Muntenia” avertizează că școlile, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. SIPA Muntenia transmite profesorilor, printre altele, să nu semneze actele adiționale propuse și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.
„Conducerile unităților de învățământ, la presiunea factorului politic, intenționează să modifice unilateral contractele individuale de muncă, schimbând baza de calcul a sporului de suprasolicitare neuropsihică, fapt ce duce la diminuarea salariului”, se arată în comunicat.

Conform sursei citate, această modificare este ilegală, deoarece decizia ICCJ nr. 7/2021 stabilește că gradația de merit, dirigenția, învățământul simultan / special, indemnizațiile specifice (contabili) sunt majorări ale salariului de bază, iar sporul neuropsihic se calculează la salariul de bază majorat, nu la salariul din grilă.

Sindicatul transmite profesorilor să nu semneze actele adiționale propuse, să nu accepte diminuarea bazei de calcul a sporului neuropsihic și să nu permită modificarea unilaterală a Contractului de muncă.

„Orice presiune sau amenințare din partea angajatorilor trebuie comunicată imediat sindicatului”, conform informării SIPA Muntenia.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2025

Dacă înveți 20 de tipuri de exerciții, poți lua peste 9 la Evaluarea Națională, la Matematică – analiză

Evaluarea Națională continuă să dirijeze învățarea în România, asta arată noile modele de subiecte publicate pentru 2026 de Ministerul Educației și Cercetării. Analiza Edupedu.ro asupra itemilor care construiesc testul arată același tip de șablon cu probleme repetitive și previzibile. Asta deși toți specialiștii și practicienii – de la profesori, la cercetători, până la OCDE – avertizează de ani de zile că Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a în forma actuală întreținută deliberat de Centrul Național de Curriculum și Evaluare și Ministerul Educației și Cercetării menține aceleași rutine care duc elevii doar spre memorare, algoritmi, pregătire pentru notă, nu pentru înțelegere.
Reamintim, Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a (EN VIII) reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfășoară, anual, într-o singură sesiune, iar în ultimul an a existat și o sesiune specială. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă, potrivit Ministerului Educației.
O analiză comparativă făcută de Edupedu.ro asupra subiectelor oficiale date la Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a între anii 2022–2025, în care am inclus și modelul publicat de minister pe 3 noiembrie pentru EN 2026, arată că fiecare exercițiu din testul propus este o reluare fidelă a unuia anterior. În cinci ani, examenul nu a introdus niciun tip nou de problemă, nicio cerință de gândire, nicio situație aplicată. Practic, cine identifică și rezolvă intensiv aceste câteva tipuri de exerciții poate lua lejer o notă peste 9, potrivit analizei Edupedu.ro.

„Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

O competiție culinară adresată liceenilor din 16 județe ale ţării

„Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”

Elevii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" din Oradea au participat în număr mare la concursul „Tineri bucătari", un concurs al cărui scop este încurajarea tinerilor să învețe profesia; creșterea nivelului de calificare profesională; crearea unui mediu în care pot fi productivi și pot fi recunoscuți pentru această productivitate, pentru a nu mai pleca în străinătate; impulsionarea concurenței pentru posturile libere și depășirea barierelor lingvistice.

Concursul „Tineri bucătari" este o competiție culinară adresată liceenilor din 16 județe din România: Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu şi Timiș, precum și din municipiul București. Organizatorul concursului este S.C. Print Impex Srl., în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Harghita și Visit Harghita. Au participat elevi din clasele liceale care doresc să-și demonstreze talentul în bucătărie, organizatorii propunându-și să susțină inițiativele, motivațiile personale ale tinerilor, colaborarea, comunicarea în limba română și competența multiculturală.
De la ,,Mihai Viteazul", la acest concurs au trimis clipuri video cu rețete pregătite de ei 11 elevi pregătiți de profesorii de specialitate: Cadar Otilia, Dicu Florentina, Gavriș Patricia, Popa Lavinia, Sicoe Gabriela și Tipi Izabella, coordonați de profesorul de limba și literatura română Tripe Carmen. Rețetele au fost diferite, bazate pe ingrediente locale, care au promovat un stil de viață sănătos și au fost însoțite de o poveste despre rețeta aleasă.
Câștigătoare pe județ a fost rețeta pregătită de eleva Macai Adela Vandana, din clasa a X-a H, învățământ profesional dual, pregătită de prof. Sicoe Gabriela, cu rețeta „Cotlet de porc cu sos de fructe de pădure și piure de mazăre cu mentă"  pe care a prezentat-o în trei feluri diferite, atrăgând aprecierea juriului. Eleva va participa la finala concursului, organizat la Septimia Resort din Odorheiul Secuiesc. Îi dorim succes și suntem mândri de toți elevii participanți.
,,Dacă vi-am făcut poftă încercați rețeta noastră câștigătoare pentru că nu veți fi dezamăgiți, ne îndeamnă domnul director, prof. dr. Ruben Filimon!
 Cotlet de porc cu sos de fructe de pădure și piure de mazăre cu mentă
 
1.Cotlet de porc
 Ingrediente:
Materii prime     U/M      Cantitate brută pentru 3 porții     Gramaj pentru o porție de produs finit
Cotlet de porc                 g         500     

                                                                       70 g
Vin roșu                          ml     50       
Ulei de măsline                ml   100     
Suc de roșii                     ml   200     
Apă                                ml   200     
Rozmarin                         g        1         
Sare                                g        2         
Piper                               g         2         
Cimbru                            g         2         
Usturoi                            g         3         
 
Proces tehnologic:
Cotletul se spală și se marinează.
Mod de preparare:
  • Se preîncălzește cuptorul la 180° C;
  • Se unge bucata de carne cu marinata formată din amestecarea următoarelor ingrediente: ulei de măsline, apă, suc de roșii, usturoiul tocat mărunt, cimbru, sare, piper și apoi se adaugă vinul roșu;
  • Se pune bucata de carne în tavă și se coace aproximativ 50 de minute la foc moderat;
  • Spre final se unge cu sosul de fructe de pădure și se presară crenguțe de rozmarin;
  • Se scoate pe platou și se feliază.
 Servire:
  • Preparatul se servește cald, cu sos de fructe de pădure și garnitură din piure de mazăre cu mentă.
 2.Sos de fructe de pădure
 Ingrediente:
Materii prime       U/M          Cantitate brută pentru 3 porții    Gramaj pentru o porție de produs finit
Coacăze roșii                             g          150     
                                                                       90 g
Vin roșu                                    ml           20       
Unt                                            g            15       
Miere                                         g            20       
Rozmarin                                   g              1         
Usturoi                                      g              2         
Ulei de măsline                         ml            20       
 Proces tehnologic:
  • Se pregătesc ingredientele.
Mod de preparare:
  • Se pune uleiul după care se aromatizează cu doi căței de usturoi și un ram de rozmarin;
  • După aromatizare se scoate rozmarinul și usturoiul, apoi se adaugă o bucată de unt;
  • Când untul s- a topit, se adaugă și coacăzele roșii;
  • Se pisează aceste bobițe de coacăze în tigaie până se scoate toată suculența;
  • După ce se coace puțin și se scoate acel suc necesar din coacăze, se toarnă puțin vin roșu și miere de albine;
  • Sosul astfel obținut se trece printr-o sită.
Servire:
  • Acest sos se servește cu preparate din carne de porc, pui etc.
 3.Piure de mazăre cu mentă
 Ingrediente:
Materii prime     U/M   Cantitate brută pentru 3 porții      Gramaj pentru o porție de produs finit
Boabe de mazăre                  g        450     
                                                                     100 g
Unt                                      g          20
Smântână                            g          50       
Frunze de mentă                   g            1         
Sare                                    g             2         
Piper                                    g            2         
 Proces tehnologic:
  • Mazărea proaspătă se fierbe în apă cu sare. Când se folosește mazăre conservată, se scurge lichidul și se trece prin jet de apă rece.
Mod de preparare:
  • Într-o cratiță se pune apă la fiert cu puțină sare;
  • În momentul în care apa clocotește, se toarnă mazărea și se lasă să fiarbă la foc mic până boabele devin moi;
  • Se scurge mazărea, se pune untul, smântâna, frunzele de mentă tocate mărunt și cu ajutorul unui blender se pasează compoziția;
  • Se condimentează cu sare și piper după gust.
Servire:
  • Preparatul se servește cald, ca garnitură la diverse preparate din carne, pasăre sau pește.
  • Vedeți mai multe poze în Galeria foto: „Tineri bucătari” la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”.

Trimite email
luni, 29 decembrie 2025 la 01:16:14 Ora standard a Europei de Est