Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unitățile de învățământ preuniversitar din Oradea vor fi dotate cu mobilier nou și componente IT

Printr-un proiect PNRR

Unitățile de învățământ preuniversitar din Oradea vor fi dotate cu mobilier nou și componente IT

Unitățile de învățământ preuniversitar din Oradea vor fi dotate cu mobilier nou, materiale didactice și echipamente digitale. Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională urmează să depună spre finanțare în luna martie un proiect prin PNRR - Componenta 15 - Educație.

În acest sens, Primăria a organizat marți, 28 februarie 2023, în sala festivă „Traian Moșoiu", o întâlnire de lucru cu reprezentanții unităților de învățământ preuniversitar din Oradea.
Întâlnirea a fost coordonată de viceprimarul Antonia Nica, la aceasta participând și inspectorul școlar general Horea Abrudan, dar și directorul executiv al Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș, împreună cu directorul adjunct Ovidiu Guler și Daniela Moțoc - șef Birou investiții fonduri nerambursabile.
„Scopul întâlnirii noastre este discutarea modalității în care va trebui să completați analiza de nevoi, urmând să primiți clarificări și sfaturi de la specialiștii noștri. Practic, de acuratețea cu care o veți completa ține ca șansa de reușită a proiectului nostru comun să fie cât mai mare. Vă mulțumesc fiecăruia dintre dumneavoastră pentru efortul de a completa cu maximă acuratețe macheta primită, care să reflecte realitatea necesităților din școala dumneavoastră. Avem acum șansa, alături de celelalte proiecte ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor, să schimbăm fața învățământului orădean. Așadar, Primăria își intră în rol, având toată încrederea în dumneavoastră", a spus viceprimarul Antonia Nica.
40 de proiecte derulate în educație în Oradea
Până în acest moment, Municipiul Oradea a finanțat prin fonduri europene 12 proiecte de reabilitare de școli și grădinițe, două proiecte de construcție de grădinițe și construirea campusului de la Colegiul Economic.
Totodată, prin PNRR a fost obținută finanțarea pentru reabilitarea a 27 de unități de învățământ.
Aceste proiecte au fost implementate de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională în colaborare cu Direcția Patrimoniu Imobiliar și unitățile de învățământ.
„Avem peste 40 de proiecte derulate în educație în Oradea, unele finalizate, altele în implementare, un total de peste 80 milioane de euro. Ceea ce pot să vă spun este că vă puteți baza pe noi. Așa cum știți, unul dintre pilonii principali în concretizarea unui proiect este echipa, iar asta o avem. În ceea ce privește implementarea proiectului de față, sunt sigur că vom face o echipă bună", a spus Marius Moș, directorul DMPFI.
Dotări IT, mobilier nou, laboratoare IT, de științe, dar și de logopedie pentru grădinițe
De menționat că prin ghidul solicitantului este permisă înlocuirea doar a mobilierului și a dotărilor IT care sunt mai vechi de cinci ani.
Directorul adjunct al DMPFI, Ovidiu Guler, a prezentat și alte dotări pe care le va facilita proiectul pentru fiecare unitate de învățământ, în funcție de specificul ei: „Va fi dotat câte un laborator de științe per unitate de învățământ, câte un laborator de logopedie în fiecare grădiniță, o sală de sport la fiecare școală sau liceu. Totodată, fiecare unitate de învățământ profesional și tehnic va avea un atelier de practică dotat cu materiale și echipamente de specialitate".
Categorii de dotări
Primăria Oradea pregătește depunerea spre finanțare a proiectului „Dotarea unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Oradea" prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C15 - Educație.
Prin proiect se vor dota toate unitățile publice de învățământ din Municipiul Oradea (licee, școli și grădinițe) și se vor achiziționa următoarele categorii de dotări:
1. Va fi dotat câte un laborator de informatică din fiecare unitate de învățământ (18.000 euro fără TVA / laborator de informatică);
2. Toate sălile de clasă sau grupă vor fi dotate cu mobilier nou și materiale didactice noi (4.000 euro fără TVA / sala de clasă sau grupă);
3. Toate sălile de clasă sau grupă vor fi dotate cu echipamente IT pentru organizarea activității în mediul virtual (4.300 euro fără TVA / sala de clasă sau grupă);
4. Câte un laborator de științe (fizică, chimie, biologie sau multidisciplinar) din fiecare unitate de învățământ va fi dotat cu mobilier specific, materiale didactice și echipamente digitale (30.000 euro fără TVA / laborator);
5. Câte un laborator de logopedie din fiecare grădiniță va fi dotat (10.000 euro fără TVA / cabinet de logopedie);
6. Sala de sport a fiecărei școli și a fiecărui liceu va fi dotată cu materiale specifice (10.000 euro fără TVA / unitate de învățământ);
7. Fiecare unitate de învățământ profesional și tehnic va avea un atelier de practică dotat cu materiale și echipamente de specialitate, precum și cu echipamente digitale (100.000 euro fără TVA / unitate de învățământ profesional și tehnic).
Vedeți mai multe poze în Galeria foto: Unitățile de învățământ preuniversitar din Oradea vor fi dotate cu mobilier nou și componente IT.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:38:30 Ora de vară a Europei de Est