Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Simpozionul Internațional Urmuz, 140-100

Între 17-19 martie, în ,,orașul regal” Curtea de Argeș, va avea loc

Simpozionul Internațional Urmuz, 140-100

,,O noutate absolută în peisajul cultural și jurnalistic românesc, prima manifestare cu caracter național de acest gen, după Centenarul din 1983".

,,Prin bunăvoința domnului academician Gheorghe Păun, directorul revistei Curtea de la Argeș, inițiatorul și, practic, sufletul acestei manifestări ce ar putea avea ca motto una din expresiile  preferate ale savantului matematician, convertit la literatură: „Argeșul poate, Argeșul face, am primit și afișul acestei manifestări, în fapt un rezumat al celor trei zile dedicate celui mai ilustru „fiu" al urbei, considerat de critica literară internațională drept precursor al avangardismului mondial, inclusiv al mișcării plastice adiacente acest curent, cu reverberații până în zilele noastre.

Practic, Simpozionul argeșean, dar cu anvergură internațională, prin invitații de peste hotare ce vor poposi și vor conferenția cu acest prilej încheie un ciclu de pregătiri și acumulări, inaugurat cu un an în urmă prin reamenajarea mormântului scriitorului, de la Cimitirul Bellu, apoi prin deschiderea, la Curtea de Argeș, chiar în preajma locului unde s-a aflat casa natală a scriitorului, pe Bulevardul Basarabilor, a unei Cafenele cu un nume predestinat, Urmuz, în preajma căreia s-a ridicat, în luna iulie, o impresionantă statuie din piatră de Albești, a lui Urmuz, dar și o Placă memorială  ce face referire la destinul literar internațional al marelui nostru compatriot, ambele creații ale artistului plastic Radu Adrian, apoi a unei Expoziții de documente și fotografii dedicate lui Urmuz, și, nu în ultimul rând, publicarea, cu acest prilej, a unui număr impresionant de cărți, studii și articole referitoare la creația urmuziană, toate stimulate de marele eveniment al anului 2023, 140 de ani de la nașterea lui Urmuz și 100 de ani de la moartea sa tragică și prematură. În fine, la inițiativa Asociației Internaționale a Caricaturiștilor, și cu sprijinul UZPR, prin Departamentul Cultural și Filiala Prahova, artistul plastic Nicolae Ioniță, el însuși membru al Uniunii Ziariștilor, a realizat un frumos Album de artă, dedicat lui Urmuz, în care se regăsesc interpretări plastice ale lui Urmuz și ale operei sale, realizate de 180 de artiști din întreaga lume. Se poate spune că, de la „redescoperirea" literară a lui Urmuz, din 1930, apoi de la evenimentul din 1983, ce a marcat Centenarul nașterii lui Urmuz,  acest moment aniversar reprezintă al treilea eveniment crucial din destinul postum al lui Urmuz, ce-i va deschide, cu siguranță, calea spre deplina recunoaștere internațională"..., scrie Marian Nencescu.

Trimite email

sâmbătă, 1 aprilie 2023