Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul Internațional Urmuz, 140-100

Între 17-19 martie, în ,,orașul regal” Curtea de Argeș, va avea loc

Simpozionul Internațional Urmuz, 140-100

,,O noutate absolută în peisajul cultural și jurnalistic românesc, prima manifestare cu caracter național de acest gen, după Centenarul din 1983".

,,Prin bunăvoința domnului academician Gheorghe Păun, directorul revistei Curtea de la Argeș, inițiatorul și, practic, sufletul acestei manifestări ce ar putea avea ca motto una din expresiile  preferate ale savantului matematician, convertit la literatură: „Argeșul poate, Argeșul face, am primit și afișul acestei manifestări, în fapt un rezumat al celor trei zile dedicate celui mai ilustru „fiu" al urbei, considerat de critica literară internațională drept precursor al avangardismului mondial, inclusiv al mișcării plastice adiacente acest curent, cu reverberații până în zilele noastre.

Practic, Simpozionul argeșean, dar cu anvergură internațională, prin invitații de peste hotare ce vor poposi și vor conferenția cu acest prilej încheie un ciclu de pregătiri și acumulări, inaugurat cu un an în urmă prin reamenajarea mormântului scriitorului, de la Cimitirul Bellu, apoi prin deschiderea, la Curtea de Argeș, chiar în preajma locului unde s-a aflat casa natală a scriitorului, pe Bulevardul Basarabilor, a unei Cafenele cu un nume predestinat, Urmuz, în preajma căreia s-a ridicat, în luna iulie, o impresionantă statuie din piatră de Albești, a lui Urmuz, dar și o Placă memorială  ce face referire la destinul literar internațional al marelui nostru compatriot, ambele creații ale artistului plastic Radu Adrian, apoi a unei Expoziții de documente și fotografii dedicate lui Urmuz, și, nu în ultimul rând, publicarea, cu acest prilej, a unui număr impresionant de cărți, studii și articole referitoare la creația urmuziană, toate stimulate de marele eveniment al anului 2023, 140 de ani de la nașterea lui Urmuz și 100 de ani de la moartea sa tragică și prematură. În fine, la inițiativa Asociației Internaționale a Caricaturiștilor, și cu sprijinul UZPR, prin Departamentul Cultural și Filiala Prahova, artistul plastic Nicolae Ioniță, el însuși membru al Uniunii Ziariștilor, a realizat un frumos Album de artă, dedicat lui Urmuz, în care se regăsesc interpretări plastice ale lui Urmuz și ale operei sale, realizate de 180 de artiști din întreaga lume. Se poate spune că, de la „redescoperirea" literară a lui Urmuz, din 1930, apoi de la evenimentul din 1983, ce a marcat Centenarul nașterii lui Urmuz,  acest moment aniversar reprezintă al treilea eveniment crucial din destinul postum al lui Urmuz, ce-i va deschide, cu siguranță, calea spre deplina recunoaștere internațională"..., scrie Marian Nencescu.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:40:29 Ora de vară a Europei de Est