Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Design Expo 2023, ediția a X-a

În 29 martie, Universitatea din Oradea organizează

Design Expo 2023, ediția a X-a

Ducând mai departe o frumoasă tradiție, continuată chiar și în timpul pandemiei, specialitatea Design, a Facultății de Arte din cadrul Universității din Oradea, organizează cea de a X-a ediție a Design Expo. Vernisajul Design Expo 2023 va avea loc în 29 martie 2023, la ora 18.00, în holul Bibliotecii Universității din Oradea.

Cu prilejul acestei ediții jubiliare, organizatorii, studenți și cadre didactice, au pregătit în deschiderea evenimentului și o surpriză, un design-concert. „Ne-am propus să prezentăm publicului piese specifice zonei de café-concert, melodii cunoscute, plăcute, mai accesibile publicului. Dar, cum biblioteca nu este o cafenea i-am spus design-concert", explică lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan, coordonatoarea evenimentului. Recitalul vocal-instrumental va fi susținut de studenții de la Departamentul Muzică: Semro Remus și Chiș Ionuț, coordonați de lect. univ. dr. Ariadna Mircescu și lect. univ. dr. Vladimir Agachi Vladimir.
„Scopul principal al acestui eveniment este promovarea programului de studiu Design și a studenților săi, precum și inițierea unor viitoare colaborări, ale studenților și absolvenților noștri cu potențiali angajatori", spune lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan.
Iosif Puia este student în anul III, la specialitatea Design. El spune că expoziția, organizată de studenți, îi ajută pe aceștia să devină mai responsabili. „De la bun început ne-am împărțit sarcinile între noi, studenții. O colegă a făcut afișul, o alta se ocupă de fonduri, eu încerc să coordonez totul. E o experiență. Ne ajută în direcția dezvoltării profesionale. Învățăm despre deadline-uri, condiții, exigențe... Toate acestea ne ajută să fim mai disciplinați", spune Iosif Puia.
La Design Expo 2023 expun studenții din toți cei trei ani ai studiilor de licență de la specializarea Design și masteranzii de la Design de obiect: Modă și Ambient. Pe simeze și standuri vor fi expuse: planșe de prezentare, machete, prototipuri și proiecte din domeniul designului de produs, ambiental și grafic Tot în premieră, pentru ediția jubiliară, lucrările expuse vor fi grupate pe ani de studiu. „Cum studenții din anul trei, organizatorii evenimentului, sunt o generație de pandemie, expoziția are și meritul de a-i suda ca grup", consideră lect. univ. dr. Ana-Maria Abrudan. „Încă de la prima ediție a Design Expo noi ne-am dorit ca aceasta să fie locul de întâlnire al mediului academic cu cel economic. Ne bucurăm să putem spune că, an de an, la expoziția noastră vin tot mai mulți oameni de afaceri aflați în căutarea unor tineri designeri, pe care să-i angajeze. Și, adeseori, apar noi oportunități pentru studenți și absolvenți", spune cadrul didactic.
Tinerii designeri ai Universității din Oradea își propun ca următoarea ediție a Design Expo să fie una de anvergură națională. După cum spune Iosif Puia, viitorii designeri vor „să facă valuri.
La ediția a X-a a DESIGN EXPO 2023 expun studenții: Bonaț Bianca Andreea, Derecichei Melania, Lukacs Gergö, Muresan Melania, Blaga Alexandra, Ploscaru Alexia, Rodriguez Ana, Morar Alessia, Lăzuran Emanuela, Roșie Naomi, Tănase Arianna, Pădurean Ștefania, Șerb Rebeca, Herehea Denisa, Marta Antonia, Bochiș Roxana, Sahi Khrisztina, Mada Patric - anul I, Toderici Margareta, Tomoș Adrian Remus, Onaciu Marina Ionela, Onac Simona Maria, Corb Florena Naomi, Vinter Andreea, Mureșan Iulian Horia, Frese Denisa-Casandra, Fildan Denisa Ornela, Țăranu Cătălin, Galagan Irina, Voinkov Yana Abigail, Fodor Adina, Szekely Vivien Alexandra, Borșoș Robert, Ghencean Alexandru Giany, Lucaci Mădălina Florina, - anul II: Balogh Lois, Batfalszki Norbert, Bora Vlad, Dume  Andreea,  Durgheu Carla, Eni Cristina, Gabor Petra, Ghiman Carla, Heredea Daniela, Ignătescu Carla, Lupu Andrei, Nagy Bianca, Nistor Andrei, Pop David, Puia Iosif, Socoşan Erika și studenţi din anul I master Design de obiect - modă și ambient: Avram Geta Maria, Iancu (Modog) Simona Monica, Ienciu Elena Camelia, Petriș Cristina Tatiana, Popovici Roxana Nicoleta, Varhanyoszki Roberta Klara, Vârban Cristina-Andrada-Ioana și anul II: Fanea Denisa, Negruț Bianca, Popa Flaviu, Tincău Petrișor - anul III.
Slezinger Marcel, Szabo Carla, Brad Sorin, Cîmpian Elena, Urdea Olimpia, Urzică-Baciu, Abrudan Ana-Maria, Tătulescu Mihaela și Andor Corina sunt cadrele didactice care coordonează realizarea expoziției.
Și-au anunțat participarea și mai multe firme, mai vechi sau mai noi, parteneri ai tinerilor artiști: S.C. Tuzson Design SRL, S.C. Davidsign SRL, S.C. Saramob Design SRL, S.C. Studio Samoilă SRL, S.C. Plastor S.A. Oradea, S.C. Slezinger Design SRL, S.C. Livaro Livada de Bihor, CAPIROM Sântandrei, Celestica Oradea, Teatru „Regina Maria" Oradea, Serviciul Salvamont - Salvaspeo Bihor, Speocristal Oradea, Centrul de Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, S.C. Viruna etc.
Expoziția va rămâne deschisă până în 28 aprilie 2023.
Organizatorii se pun la dispoziția celor interesați și prin intermediul paginii de socializare dedicată expoziției: https://www.facebook.com/search/top?q=desgin%20expo%20oradea. Tot aici pot fi văzute, în avanpremieră, unele din lucrările care vor fi expuse la Desig Expo 2023. (B.C.)

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 13:58:49 Ora standard a Europei de Est