Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 09-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Profesorii vor include inteligența artificială în predare la nivel preuniversitar, ei și elevii vor fi evaluați cu ajutorul unor instrumente IA, iar domeniul va fi abordat în discipline opționale la liceu, conform proiectului Strategiei naționale pentru IA

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Mănăstirea cu hramul ,,Buna Vestire” din Oradea

Astăzi, de sărbătoarea Buna Vestire, am participat la Sfânta Liturghie chiar la

Mănăstirea cu hramul ,,Buna Vestire” din Oradea

Astăzi, 25 martie 2023, de Buna Vestire, ne-am propus să participăm la Sfânta Liturghie chiar la Mănăstirea cu hramul ,,Buna Vestire" din Oradea.

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită în altarul de vară al Mănăstirii de către un sobor de preoți, în frunte cu arhimandritul Atanasie Paleu, care i-a avut alături pe părintele Ioan Paleu, părintele Sergiu Maxim, părintele paroh al Mănăstirii și pe diaconul Valentin Tăbăcaru Ionescu.
Maica stavrofor Pavelida Bădilă, starețul Mănăstirii ,,Buna Vestire", a avut-o ca invitat de suflet la sărbătorirea hramului pe maica stavrofor Mina Bădilă, starețul Mănăstirii ,,Sfânta Cruce", iar în strană au cântat maici de la cele două mănăstiri.
După cum aveam să aflăm din cuvântul de învățătură rostit de protosinghel Atanasie Paleu, Mănăstirea de maici cu hramul ,,Buna Vestire" s-a zămislit (s-a deschis) la granița de vest a Oradiei în urmă cu un sfert de veac, mai exact în preajma sărbătorii Sf. Mare Mucenic Gheorghe, în 1998, iar din anul următor putem vorbi și număra 24 de ani de sărbătorire a hramului acestei Mănăstirii, ctitorite de stavrofora Pavelida Bădilă.
...,,Maica Domnului este rugul cel dumnezeiesc și nears. Focul dumnezeirii s-a pogorât în pântecele Ei. Dar Ea a rămas nearsă pentru că Dumnezeu a sfințit-o și a slăvit-o și a făcut-o mai mare decât pe înger.
Scară dumnezeiască pe care îngerii lui Dumnezeu se urcau și se coborau o vedea prorocul și patriarhul Iacov... Este locul sălășluirii lui Dumnezeu  printre noi, oamenii. Toate acestea știindu-le, cum să nu o cinstim, oare, pe Maica preacurată. Cum să nu credem, împreună cu întreaga biserică, că Maica Domnului este pururea Fecioară. Cum să nu o cântăm, cum să nu o slăvim, căci poate cea mai iubită sărbătoare, din sărbătorile anului bisericesc, mai ales pentru lumea monahală, este sărbătoarea Bunei Vestiri. De aceea, majoritatea călugărilor se străduiesc ca zilnic să citească Acatistul Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururi Fecioarei Maria...
O felicităm pe maica stareță Pavelida pentru osteneala și grija pe care o poartă pentru înfrumusețarea și mereu prospețimea acestei frumoase și de Dumnezeu păzite mănăstiri și-i dorim sănătate și putere de muncă și ani mulți în continuare în păstorirea turmei celei mici a lui Hristos pe care Dumnezeu i-a încredințat-o spre păstorire aici la sfânta mănăstire. Și vă felicităm și pe dumneavoastră, pe toți, care iubiți acest sfânt locaș, această sfântă mănăstire, cu hramul ,,Buna Vestire", a conchis arhimandrit Atanasie Paleu.
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, puteţi urmări video din cuvântul de învăţătură rostit de arhimandrit Atanasie Paleu...
Ovidiu Dan
Vedeţi mai multe poze în Galeria foto: Mănăstirea cu hramul ,,Buna Vestire” din Oradea.

Trimite email
Wednesday, 27 September 2023