Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Educația non-formală: actori, practici, perspective”

Palatul Copiilor din Oradea a găzduit, ieri, un workshop în cadrul proiectului CRED, intitulat

„Educația non-formală: actori, practici, perspective”

În perioada martie - mai 2023, la nivel național, se vor desfășura 43 de ateliere pentru promovarea proiectului CRED („Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți"), sub forma unor workshop-uri cu tema „Educația non-formală: actori, practici, perspective". Un astfel de workshop s-a desfășurat joi, 20 aprilie 2023, la Palatul Copiilor din Oradea.

Despre proiectul CRED, implementat de Ministerul Educației, în perioada 2019-2023, în parteneriat cu inspectoratele școlare județene Bihor și Iași, precum și cu cel al municipiului București, am aflat informații, în cadrul workshop-ului, de la inspectorul școlar general, domnul prof. dr. Horea Abrudan, de la doamna prof. Elisaveta Roșu, expert local coordonare formare, respectiv, de la domnul consilier Liviu Dan, reprezentant al Ministerului Educației, prezent în direct prin intermediul tehnologiei digitale.
După salutul adresat de gazda evenimentului, domnul prof. Marius Marcu, directorul Palatului orădean, doamna prof. Elisaveta Roșu ne-a introdus în tema workshop-ului, în miezul proiectului „Curriculum Relevant, Educație Deschisă pentru toți" (CRED), subliniind obiectivul proiectului, acela ,,de a aduce elementul de noutate în procesul instructiv-educativ și de a racorda procesul de învățământ românesc la cel european, astfel încât competențele-cheie europene, generale și specifice, pentru fiecare disciplină de învățământ să se aplice pornind de la realitatea locului, a fiecărei clase din învățământul românesc".
Workshop-ul de ieri s-a adresat, în special, cadrelor didactice ale Palatului Copiilor din Oradea, respectiv structurilor acestuia, cluburile copiilor din județ. La activitate au fost invitați și parteneri ai I.S.J. Bihor în cadrul proiectului: reprezentanți ai C.C.D. Bihor, ai Asociației Județene de Părinți, ai Sindicatului Liber Învățământ Bihor și ai unor ONG-uri (Fundația Șinca și Fundația Ruhama).
,,Până la conferința finală (din luna iunie), rezultatele obținute ne dau dreptul să credem în reușita implementării proiectului"
Vorbind despre implementarea proiectului CRED în cele 10 unitățile învățământ din județul Bihor (școlile din Budureasa, Ineu, Dobrești, Husasău de Tinca, Tinca, Săcădat, Talpoș, Petreu, Borod și Drăgești), generalul I.S.J. Bihor, dl prof. dr. Horea Abrudan, a apreciat munca depusă de formatorii I.S.J. Bihor și ai Casei Corpului Didactic Bihor, de cadrele didactice și conducerile celor 10 unități școlare, care vor putea împărtăși din experiența lor și bunele practici în derularea acestui proiect, considerat de generalul I.S.J. Bihor cel mai de amploare și mai mare proiect ca finanțare (40 de milioane de euro) al Ministerului Educației.  
Referindu-se la rezultatele obținute în cadrul celor două componente ale proiectului CRED, componenta de formare a cadrelor didactice, respectiv reducerea abandonului școlar, domnul inspector școlar general a reliefat reușita acțiunilor, dată de rezultatele obținute, 84 la sută în formarea cadrelor didactice (indicatori asumați: 1.722, 525 - cadre didactice în înv. primar, 1.197 - în înv. gimnazial; indicatori realizați: 1.442, 590 - în înv. primar, 832 în înv. gimnazial), iar în ce privește activitatea A4, privind reducerea abandonului școlar, în cadrul celor 10 școli și al celor 1.000 de elevi vizați, șeful Inspectoratului Școlar a arătat beneficiile măsurilor integrate, evaluate prin rezultatele obținute în frecvența la cursuri și rezultatele din catalog, prin implementarea pachetelor de servicii educaționale, achiziția unor echipamente pentru dotarea școlilor, supravegherea și îndrumarea elevilor în efectuarea temelor, dezvoltarea emoțională și socială, activități de încurajare a lecturii independente, activități practice-aplicative, fizice și de mișcare etc.
,,Bucureștiul are ceva de învățat de la colegii din Bihor, cel puțin pe activitatea A4"
Fără a dori să-i laude pe ai noștri, reprezentantul M.E. domnul consilier Liviu Dan, a ținut să sublinieze că ,,Bucureștiul are ceva de învățat de la colegii din Bihor, cel puțin pe activitatea A4", felicitând echipa din Bihor, nominalizându-l pe dl pr. prof. inspector Florin Negruțiu (,,ca vârf de lance"); aprecierile se referă la competență și rigurozitate, dar și la faptul că echipa din Bihor ,,a dat tonul", colegilor din București...
,,Proiectul CRED este o șansă, ca oricare alt proiect, pe care o instituție, un departament, o școală sau o țară, o primește pentru a remedia, pentru a dezvolta, a schimba fața unor lucruri. Este cel mai important proiect al M.E. Prin platformele sale proiectul a dat o nouă dimensiune învățământului", a mai spus consilierul Ministerului Educației. Domnia sa s-a referit apoi la rezultatele bune care se obțin în cadrul activităților non-formale care se desfășoară în palatele și cluburile copiilor, dar și la nenumăratele cazuri negative, nefericite, mediatizate prin mijloacele media, ca efecte negative ale consumului de droguri...
În încheiere, consilierul L.D. a ținut să precizeze că din toamnă, proiectul CRED va prinde aripi și va ..zbura" spre noi orizonturi, vorbind despre CRED II, la o altă dimensiune, implementat la nivel liceal.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:09:32 Ora de vară a Europei de Est