Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

O zi luminoasă în istoria românilor bihoreni

20 aprilie 1919

O zi luminoasă în istoria românilor bihoreni

În viața fiecărei comunități există momente importante care au marcat istoria acesteia. Pentru orădeni, și în general pentru bihoreni, data de 20 aprilie 1919 are o importanță aparte, deoarece s-a instaurat administrația românească în aceste locuri. Decizia unirii românilor cu Regatul României a fost luată la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918, dar conjunctura internațională din iarna - primăvara anului 1919 a făcut ca doar într-o parte a Transilvaniei să intre armata și administrația românească.

Românii din Bihor și din Oradea așteptau cu înfrigurare și cu nerăbdare ca armată română să ajungă și aici. Schimbările politice din Ungaria din martie 1919, instaurarea Republicii Ungare a Sfaturilor au agravat și mai mult situația românilor din Crișana și Maramureș, aflați încă sub stăpânirea maghiară. Pe de altă parte, riscul ca Revoluția bolșevică să se extindă în întreaga Europă a determinat Puterile Aliate să facă tot posibilul pentru a împiedica acest lucru. Din nou, conjunctura internațională s-a dovedit favorabilă nouă, aliații având nevoie de o armată disciplinată, curajoasă și fidelă regelui Ferdinand, pentru înfrângerea pericolului roșu.
Operațiunile armatei române s-au declanșat în 16 aprilie 1919, după ce trupele maghiare efectuaseră un atac în trei sectoare ale frontului. După patru zile, străpungând bariera naturală a Munților Apuseni, trupele române conduse de generalul Traian Moșoiu, și-au deschis drum spre câmpie, cucerind localitățile Satu Mare, Carei, Beiuș, Salonta.
Cum s-au desfășurat evenimentele din ziua de 20 aprilie 1919, într-o Sfântă Zi a Paște, le găsim prezentate în lucrarea episcopului Roman Ciorogariu, Zile trăite.
„Coriolan Pop, Sever Andru, Sever Erdei, Gheorghe Morar, Nicolae Firu și căpitanul Halász au plecat cu automobilul la Tileagd să refereze generalului Moșoiu asupra primejdiei, în care ne aflam. Generalul Moșoiu, cu generalul Sachelarie și Holban, aflând de situația din Oradea, iau hotărârea de-a nu mai aștepta ziua de mâine, când voiau să intre în Oradea [....]. Când am ieșit de la biserică la ora 11.30, se ivește prima patrulă de roșiori, în frunte cu locotenentul Teodorescu, împodobiți cu lilieci, floarea primăverii. Publicul imens adunat în piață, credea că sunt francezii, ..... și erupe în frenetice Vive la France, soldații la răspund Vive la România, după ei vehicolele cu soldații împodobiți și aceștia cu liliecii aruncați asupra lor și cântând La arme.. M-au podidit lacrimile...".
Cu doar câteva zile în urmă, reprezentanții românilor bihoreni fuseseră arestați de trupele bolșevice, iar, acum, în 20 aprilie 1919, armata română a readus ordinea și liniștea în Oradea. Intrarea armatei române în Oradea închidea cercul intern al unirii care s-a deschis, prin hotărârea luată democratic la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918.
20 aprilie 1919 era și sfânta Zi de Paște, ziua Învierii, când Isus a biruit moartea, prin Învierea Sa. Roman Ciorogariu asociază minunea Învierii lui Isus Hristos cu renașterea națiunii române, după 1000 de ani de dominație străină. Un adevărat miracol pentru români! Dar minunile sunt făcute prin oameni, prin implicarea, curajul și viziunea conducătorilor și prin sacrificiul ostașilor.
Dar lacrimile sale erau de bucurie, deoarece atunci când a ieșit din Biserică Catedrală a văzut primele trupe române care intrau în piața orașului. Armata română aduce liniștea și ordinea în Oradea și oferea o perspectivă curajoasă a viitorului națiunii române din părțile sale vestice, atât de frumos exprimată în cuvântarea rostită de generalul Traian Moșoiu la ieșirea din Primărie: „De azi încolo Dumneavoastră sunteți cetățeni ai României Mari. Aceasta nu este numai o vorbă spusă într-un moment de elan, ci este o realitate vie. Sunteți anexați și alipiți de trupul Țării Românești pe vecii vecilor".
Armata română își va continua misiunea de luptă, până la înfrângerea trupelor bolșevice din Ungaria, salvând Europa de pericolul sovietizării.
Dar intrarea armatei române în Oradea s-a făcut cu multe sacrificii și pierderi de vieți omenești. S-a plătit un tribut greu pentru ca noi, cei de față, să trăim în aceste noi frontiere. Datoria noastră, a celor prezenți, față de realizările înaintașilor noștri este de-a le cunoaște și, apoi, de-a le onora prin cinstirea faptelor și a sacrificiilor lor, așa cum o facem astăzi, dar și printr-un patriotism asumat și demn, prin muncă susținută și onestă. Iar atunci când se pomenește numele român/România să fim mândri de originea noastră, de faptele înaintașilor și de realizările noastre.
La mulți ani cetățenilor români din Oradea și Bihor! La mulți ani, României. Glorie veșnică eroilor!
(Sorin Şipoş)

Trimite email
miercuri, 1 mai 2024, 16:43:13 Ora de vară a Europei de Est