Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O sută de mesteceni plantați în amintire

Primul parc tematic din Oradea

O sută de mesteceni plantați în amintire

Joi după-amiază (20 aprilie 2023), zeci de orădeni care au „adoptat" un mesteacăn în Parcul Salca în memoria unei persoane dragi, plecate din viață, s-au întâlnit într-o atmosferă emoționantă pentru a inaugura primul parc tematic din Oradea.

Povestea persoanelor pentru care au fost sădiți cei 100 de mesteceni poate fi citită prin scanarea codului QR de pe plăcuțele atașate la țărușul fiecărui mesteacăn.
„Prin acest proiect putem spune că, într-o anumită măsură, noi, cei care suntem vremelnic călători în această lume, am încercat să prelungim și să securizăm, atât cât se poate, memoria celor atât de dragi nouă, plecați de mai multă sau mai puțină vreme la cele veșnice. Citându-l pe Irvin D. Yalom, putem spune că: ,,Voi muri cu adevărat atunci când se va duce și ultimul om care poartă cu sine amintirea existenței mele. Atunci voi fi cu adevărat mort, când nu voi mai exista în memoria nimănui", a afirmat viceprimarul Antonia Nica.
Proiectul a prins viață pornind de la propunerea Asociației ZI de BINE, coordonată de doamna Melania Medeleanu, la care Primăria Oradea a răspuns pozitiv.
Prin urmare, pe amplasamentul stabilit de la marginea parcului Salca, înspre strada Prieteniei, s-au desfășurat în ultimele săptămâni lucrările de amenajare a parcului „Plantați în amintire".
Mesteacănul este un arbore cu o puternică valoare simbolică în numeroase tradiții și mitologii, în parcul tematic „Plantați în amintire" fiecare mesteacăn purtând povestea unui om drag, plecat dintre noi.
Pe lângă mesteceni, a fost plantat un ginkgo biloba, supranumit și arborele vieții, precum și câteva exemplare de pin, amelanchier, corn european și alun, menite să completeze aspectul estetic al noii amenajări. În preajma aleilor și la intersecțiile acestora au fost create zone cu compoziții din plante perene, ierboase și arbuști, acoperite cu mulci din tocătură de lemn. Parcul a fost dotat cu bănci și coșuri pentru deșeuri, iar la intrarea dinspre strada Meiului există un totem personalizat, realizat din Cor-ten.
Amenajarea a fost realizată pe o suprafață de aprox. 4.000 mp, iar valoarea totală a investiției a fost de 461.869,09 lei cu TVA, din care 358.555,56 lei sponsorizare din partea Asociației Zi de Bine, finanțare asigurată de partenerul strategic al asociației, Leroy Merlin. Primăria Oradea a susținut realizarea sistemului de irigații prin picurare a zonelor cu plante perene, precum și realizarea aleilor din piatră naturală, lucrări în valoare totală de 103.313,50 lei cu TVA inclus.
În continuare, Primăria Oradea va prelua proiectul și va asigura serviciile de salubrizare și de întreținere, prin societățile prestatoare cu care are contracte în derulare și va supraveghea menținerea și funcționarea normală a parcului.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:07:36 Ora de vară a Europei de Est