Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei

Începe ,,Luna curățeniei în județul Bihor

Două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut joi, 27 aprilie 2023, o conferință de presă în care a anunțat lansarea celei de-a treia ediții a campaniei „Luna curățeniei în județul Bihor", care va avea loc în luna mai.

La conferința de presă au participat și inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, și Șerban Sere, managerul CSM CSU Oradea, parteneri în acest proiect.
„Luna curățeniei" este un proiect al întregii comunități, care se bucură de sprijinul partenerilor ADI Ecolect Group, ISJ Bihor, Universitatea din Oradea, cultele religioase, Clubul Sportiv Municipal Oradea, Direcția Silvică, ONG-uri de profil, mediul de afaceri local și presa.
La fel ca în anii precedenți, în luna mai vor fi organizate două competiții: „Campionatul bihorean al curățeniei", care se adresează primăriilor din județ, și EcoProvocarea, o competiție pentru elevii din județul Bihor.
Înscrierea în concursul „Campionatul bihorean al curățeniei" se va desfășura în perioada 29 aprilie - 10 mai 2023. Concursul are un fond de premiere de 1.080.000 lei. Vor fi acordate trei premii în fiecare zonă de operare, respectiv Locul I - 100.000 lei, locul II - 50.000 lei și locul III - 30.000 lei. 10% din fiecare premiu este destinat fondului de premiere al elevilor care fac parte din EcoCluburile Bihor.
În acest an, la Campionatul bihorean al curățeniei vor conta doar deșeurile reciclabile, respectiv hârtie/carton, plastic/doze și sticlă. 60% din punctaj va reprezenta cantitatea de deșeuri din aceste categorii împărțită la numărul de locuitori, iar 40% va fi dat de procentul de creștere a gradului de colectare separată a deșeurilor în lunile martie, aprilie și mai, prin raportare la media anului trecut", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Concursul „EcoProvocarea" se desfășoară în perioada 1 mai - 15 iunie 2023 și se adresează elevilor înscriși în clasele I - XII în școlile din toate unitățile administrativ- teritoriale din județul Bihor, inclusiv Municipiul Oradea.
Noi suntem preocupați de educația și conștientizarea copiilor în legătură cu importanța protejării mediului înconjurător, și în acest an ne-am gândit să ne implicăm în a-i susține pe copii să facă sport. În parteneriat cu ISJ și CSM Oradea, vom organiza în fiecare școală o ștafetă a reciclării, în cadrul căreia vor fi echipe formate din copii din clase diferite pe categorii de vârstă", a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Este un lucru cert că Inspectoratul Școlar trebuie să fie partener sau chiar inițiator în astfel de proiecte extrașcolare care au un rol educativ bine stabilit. Le mulțumesc tuturor elevilor care au ales să se implice în curățenia din județul Bihor, tuturor celor care fac voluntariat de la vârste fragede. Mulțumesc pentru implicare tuturor profesorilor de educație fizică, directorilor și cadrelor didactice care coordonează EcoCluburile din școli", a declarat Horea Abrudan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Elevii care sunt înscriși într-un EcoClub și fac parte din ștafeta câștigătoare vor participa gratuit la un meci al echipei de baschet CSM Oradea, alături de unul dintre părinți.
,,CSM Oradea va fi întotdeauna un partener de nădejde în activitățile sociale, cu atât mai mult cu cât sunt implicați copii. Nu întâmplător CSM Oradea face parte din acest proiect, pentru că se leagă foarte bine această parte de ecologizare cu partea de sport. Ne vom implica prin accesul copiilor și părinților la jocurile de pe teren propriu al Clubului Sportiv Municipal", a declarat Șerban Sere, managerul CSM CSU Oradea.
Elevii care sunt înscriși într-un EcoClub participă la concursul sportiv - de ștafetă, participă la cel puțin o acțiune de igienizare și convinge cel puțin trei adulți să își instaleze aplicația „Bihor Curat" vor intra într-o tragere la sorți prin care vor putea câștiga 140 de premii în valoare de 500 lei fiecare, câte 20 în fiecare zonă de operare. În plus, asociația Pro Timer, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Ecolect și Direcția Silvică, va organiza tabere ecologice în cantoanele silvice din județul Bihor.
3.1.  * Cele șase zone sunt împărțite astfel (a se vedea și Anexa 1 - Hartă împărțire zone):
⮚     Lot 1B: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu;
Operator de salubrizare: RER VEST S.A.
⮚     Lot 2: Aleşd, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş,  Ţeţchea, Vadu Crişului;
Operator de salubrizare: Salubri S.A.
⮚     Lot 3: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânnicolau Român;
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.
⮚     Lot 4: Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.
⮚     Lot 5: Marghita, Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.
⮚     Lot 6: Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.

Trimite email
luni, 20 mai 2024, 08:24:06 Ora de vară a Europei de Est