Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vizită de studiu la Arany János Gimnázium din localitatea Nyiregyháya, Ungaria

De la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan

Vizită de studiu la Arany János Gimnázium din localitatea Nyiregyháya, Ungaria

„Educația este cel mai frumos dar pe care-l poate dobândi omul", spunea Platon și această afirmație își dovedește și astăzi valabilitatea, definind omul ca produs al educației.

        Un aport substanțial la formarea personalității elevului în spirit practic, aplicativ îl aduc activitățile extracurriculare, care vizează faptul că fiecare copil are caracteristici, interese, abilități și cerințe de formare unice. În acest context, fiecare elev își poate valoriza disponibilitățile, își poate satisface nevoile de cunoaștere. Elementele însușite prin activități din acest domeniu favorizează comunicarea, promovează pluralismul valoric specific unei societăți democratice, elimină discriminările de orice natură, permite asumarea de responsabilități necesare unei viitoare inserții sociale bazate pe progres.
        Activitatea din cadrul proiectului ,,The Green Week", s-a desfășurat în data de 28.04.2023,  promovând  relaţiile de cooperare între profesorii Colegiului Național „Iosif Vulcan" din Oradea și profesorii de la „Arany János" Gimnázium, din Nyiregyháza, Ungaria. Perceput ca un instrument de dialog, schimbul de experiență a încurajat mobilitatea și parteneriatul transnațional, motivându-i pe participanți să-și dezvolte competențele profesionale, în contextul actual al noilor provocări pedagogice.
       Scopul acestui proiect a fost implementarea cooperării între școlile partenere, a învățării reciproce la nivel european, împărtășind idei, practici și metode inovative de predare-învățare-evaluare în context blended-learning.
Obiectivele fixate au fost următoarele:
1.Cunoașterea altor sisteme de învățământ și a modului în care se realizează educația școlară în țările U.E.;
2.Întărirea dimensiunii europene în educație prin accesul transnațional la resurse educative;
3.Dezvoltarea capacităților de a face față provocărilor, de a se adapta diferitelor situații;
4.Încurajarea spontaneității, imaginației și creativității elevilor și a profesorilor în activitățile didactice;
5.Dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză;
6.Însușirea unor metode de predare-învățare-evaluare, asimilarea unor modalități de acțiune care vor permite deschidere, flexibilitate şi mobilitate în activitatea cu elevii;
7.Implicarea elevilor în acțiuni de aprofundare a cunoștințelor despre natură și animale sălbatice în mediul lor de viață, prin vizită la Grădina Zoologică din Nyiregyháza, împreună cu elevii din școala parteneră din Ungaria.
              Prin acest proiect, elevii și profesorii implicați au avut posibilitatea de a cunoaște direct aspecte din activitatea școlară, de a-și interioriza cunoștințe și experiențe care permit participarea activă la viața școlii și a comunității, de a-și forma deprinderea de a lucra în echipă. Devine tot mai evident faptul că este necesară o educație care să completeze activitățile de învățare la clasă, să dezvolte dorința de a ști mai multe din diferite domenii ale științei, să dezvolte elevului competențe de a se implica în viața socială, de a folosi timpul liber în mod plăcut și util.
          Din echipa de proiect au făcut parte profesorii: Blaga Emilia, Ganea Daniela, Kovacs-Indrei Roxana și Urs Cătălin.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:38:01 Ora de vară a Europei de Est