Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Micii școlari europeni … în concurs!

Astăzi, la Căminul Cultural din Diosig,

Micii școlari europeni … în concurs!

Manifestările prinse în buchetul „Săptămânii europene la Diosig”(2 - 9 mai 2007), s-au încheiat, astăzi, miercuri, 9 mai, la Căminul Cultural din localitate cu un concurs tematic, intitulat „Þările Uniunii Europene” la care au participat șase echipaje ale elevilor din clasa a IV-a de la școlile gimnaziale din Diosig, Sălard, Sârbi și Mihai Bravu, urmat de spectacolul muzical „Pace pentru toți copiii lumii”, prezentat de elevii învățătoarei Emilia Negrean, iar la final, reprezentanți ai tuturor școlilor au lansat baloane cu mesaje pentru toți copiii Europei.

„Þările Uniunii Europene”
În luna ianuarie, după intrarea României în Uniunea Europeană, un colectiv de învățători de la Școala cu clasele I-VIII din Diosig  a demarat proiectul „Micii școlari europeni” „cu scopul de a-i familiariza pe elevi cu noțiuni noi, privind Uniune Europeană, de a-i pregăti să devină buni cetățeni (europeni), cu idealuri și aspirații noi, potrivit condițiilor și perspectivelor create după intrarea țării noastre în Uniunea Europeană”, așa după cum ne spunea învățătoarea Emilia Negrean”, coordonatoarea proiectului.
În „Săptămâna europeană la Diosig”, elevii s-au întâlnit cu dna Nicoleta Balaci, consilier pe probleme de integrare europeană la Prefectura Bihor, cu primarul comunei Diosig, dl Bacso Laszlo, cu medici din cadrul Dispensarului uman, și reprezentanți ai Poliției de Frontieră, cu agenți economici de pe raza comunei.
Activitatea de astăzi s-a vrut o evaluare a produselor finale ale proiectului, și a cunoștințelor elevilor prin intermediului concursului „Þările Uniunii Europene”, chiar dacă pe 10 iunie este programată o vizită la Vama Borș. Lucrările de pictură ale elevilor și portofoliile au fost adunate într-o expoziție, urmând ca în perioada următoare să fie pregătit și un CD cu poze, care să cuprindă imagini sugestive de la toate activitățile desfășurate în cadrul proiectului. Cât privește munca depusă, strădania și implicarea, coordonatoarea de proiect ține să sublinieze rezultatele bune obținute de toți colegii implicați în derularea proiectului, învățătorii Florin Hus, Antoanela - Mioara Hus și Rodica Ilica, precum și institutoarele Ramona Caba, Ioana Rus și Mirela Olah.

 
Un concurs deloc ușor!

 La concursul „Þările Uniunii Europene” au participat șase echipaje, trei de la școala din Diosig, și câte un echipaj de la școlile din Sălard, Sârbi și Mihai Bravu. Contrar așteptărilor, competiția nu a fost deloc ușoară. În cadrul primei probe, fiecare echipaj a prezentat câte o țară, pregătită de-acasă, în așa fel încât să obțină cât mai multe puncte. La această probă, echipajul clasei a IV-a A din Diosig a reușit să ne încânte cu materialele ilustrative prezentate despre Franța. La testul grilă, fiecare din cele zece întrebări avea câte trei variante de răspuns, dintre care doar una era corectă. Proba a treia părea simplă la prima vedere – compunerea hărții UE cu ajutorul pieselor puzzle -, dar puțini au fost cei care s-au încadrat în timp. La următoarea probă se cerea așezarea imaginilor-simbol pe harta UE, iar la final, recunoașterea țărilor (Italia, Germania, Austria, Cehia și Marea Britanie) după steaguri.
Acumulând cele mai multe puncte, Raul Ungureanu, Patriciu Jurcoi, Alexandra Mihuț, Szabo Radu și Roxana Pavel (din clasa a IV-a, de la școala din centru, înv.. Antoanela-Mioara Hus) au ocupat primul loc, urmați de echipajul din Sălard, alcătuit din: Paul Andrei Negru, Maria Denisa Bura, Lorena-Anabela Haidinar, Vasile Orbai și Dan Gabriel Matiu (înv. Adriana Negru). Pe locul al treilea s-au situat elevii învățătoarei Emilia Negrean, Remus Blaj, Diana Petruș, Delia Jurca, Otilia Coita și Ramona Gaidoș. Pe următoarele locuri, s-au clasat, în ordine, elevii din Sârbi (înv. Florentina Naghi), a IV-a B din Diosig (instit. Raluca Șandor) și elevii din Mihai Bravu (instit. Silvia Raț).
Juriul a fost unul titrat, alcătuit din Nicoleta Balaci, consilierul Prefecturii, primarul Bacso Laszlo, prof. Borbath Gizella, directorul școlii din Diosig, și alții.

 
„Pace pentru toți copiii lumii” 

 Înaintea lansării baloanelor cu mesaje, elevii învățătoarei Emilia Negrean au prezentat un moment artistic adecvat temei și momentului. Îmbrăcați în costume specifice, micii școlari europeni au recitat, au cântat și au dansat, reprezentând diferite țări și popoare europene. Mesajul lor a fost unul de pace și prietenie cu toți copiii lumii. Celelalte mesaje, exprimate în scris, au pornit spre zări albastre odată cu lansarea baloanelor în curte.
Cu siguranță, Ziua Europei, sărbătorită în mod special la Diosig, va rămâne de-a pururi marcată în sufletele participanților la manifestarea bucuriei și prieteniei găzduită de Căminul Cultural din localitate!
Ovi Dan   
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Micii școlari europeni … în concurs!).

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:19:09 Ora de vară a Europei de Est