Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Micii școlari europeni … în concurs!

Astăzi, la Căminul Cultural din Diosig,

Micii școlari europeni … în concurs!

Manifestările prinse în buchetul „Săptămânii europene la Diosig”(2 - 9 mai 2007), s-au încheiat, astăzi, miercuri, 9 mai, la Căminul Cultural din localitate cu un concurs tematic, intitulat „Þările Uniunii Europene” la care au participat șase echipaje ale elevilor din clasa a IV-a de la școlile gimnaziale din Diosig, Sălard, Sârbi și Mihai Bravu, urmat de spectacolul muzical „Pace pentru toți copiii lumii”, prezentat de elevii învățătoarei Emilia Negrean, iar la final, reprezentanți ai tuturor școlilor au lansat baloane cu mesaje pentru toți copiii Europei.

„Þările Uniunii Europene”
În luna ianuarie, după intrarea României în Uniunea Europeană, un colectiv de învățători de la Școala cu clasele I-VIII din Diosig  a demarat proiectul „Micii școlari europeni” „cu scopul de a-i familiariza pe elevi cu noțiuni noi, privind Uniune Europeană, de a-i pregăti să devină buni cetățeni (europeni), cu idealuri și aspirații noi, potrivit condițiilor și perspectivelor create după intrarea țării noastre în Uniunea Europeană”, așa după cum ne spunea învățătoarea Emilia Negrean”, coordonatoarea proiectului.
În „Săptămâna europeană la Diosig”, elevii s-au întâlnit cu dna Nicoleta Balaci, consilier pe probleme de integrare europeană la Prefectura Bihor, cu primarul comunei Diosig, dl Bacso Laszlo, cu medici din cadrul Dispensarului uman, și reprezentanți ai Poliției de Frontieră, cu agenți economici de pe raza comunei.
Activitatea de astăzi s-a vrut o evaluare a produselor finale ale proiectului, și a cunoștințelor elevilor prin intermediului concursului „Þările Uniunii Europene”, chiar dacă pe 10 iunie este programată o vizită la Vama Borș. Lucrările de pictură ale elevilor și portofoliile au fost adunate într-o expoziție, urmând ca în perioada următoare să fie pregătit și un CD cu poze, care să cuprindă imagini sugestive de la toate activitățile desfășurate în cadrul proiectului. Cât privește munca depusă, strădania și implicarea, coordonatoarea de proiect ține să sublinieze rezultatele bune obținute de toți colegii implicați în derularea proiectului, învățătorii Florin Hus, Antoanela - Mioara Hus și Rodica Ilica, precum și institutoarele Ramona Caba, Ioana Rus și Mirela Olah.

 
Un concurs deloc ușor!

 La concursul „Þările Uniunii Europene” au participat șase echipaje, trei de la școala din Diosig, și câte un echipaj de la școlile din Sălard, Sârbi și Mihai Bravu. Contrar așteptărilor, competiția nu a fost deloc ușoară. În cadrul primei probe, fiecare echipaj a prezentat câte o țară, pregătită de-acasă, în așa fel încât să obțină cât mai multe puncte. La această probă, echipajul clasei a IV-a A din Diosig a reușit să ne încânte cu materialele ilustrative prezentate despre Franța. La testul grilă, fiecare din cele zece întrebări avea câte trei variante de răspuns, dintre care doar una era corectă. Proba a treia părea simplă la prima vedere – compunerea hărții UE cu ajutorul pieselor puzzle -, dar puțini au fost cei care s-au încadrat în timp. La următoarea probă se cerea așezarea imaginilor-simbol pe harta UE, iar la final, recunoașterea țărilor (Italia, Germania, Austria, Cehia și Marea Britanie) după steaguri.
Acumulând cele mai multe puncte, Raul Ungureanu, Patriciu Jurcoi, Alexandra Mihuț, Szabo Radu și Roxana Pavel (din clasa a IV-a, de la școala din centru, înv.. Antoanela-Mioara Hus) au ocupat primul loc, urmați de echipajul din Sălard, alcătuit din: Paul Andrei Negru, Maria Denisa Bura, Lorena-Anabela Haidinar, Vasile Orbai și Dan Gabriel Matiu (înv. Adriana Negru). Pe locul al treilea s-au situat elevii învățătoarei Emilia Negrean, Remus Blaj, Diana Petruș, Delia Jurca, Otilia Coita și Ramona Gaidoș. Pe următoarele locuri, s-au clasat, în ordine, elevii din Sârbi (înv. Florentina Naghi), a IV-a B din Diosig (instit. Raluca Șandor) și elevii din Mihai Bravu (instit. Silvia Raț).
Juriul a fost unul titrat, alcătuit din Nicoleta Balaci, consilierul Prefecturii, primarul Bacso Laszlo, prof. Borbath Gizella, directorul școlii din Diosig, și alții.

 
„Pace pentru toți copiii lumii” 

 Înaintea lansării baloanelor cu mesaje, elevii învățătoarei Emilia Negrean au prezentat un moment artistic adecvat temei și momentului. Îmbrăcați în costume specifice, micii școlari europeni au recitat, au cântat și au dansat, reprezentând diferite țări și popoare europene. Mesajul lor a fost unul de pace și prietenie cu toți copiii lumii. Celelalte mesaje, exprimate în scris, au pornit spre zări albastre odată cu lansarea baloanelor în curte.
Cu siguranță, Ziua Europei, sărbătorită în mod special la Diosig, va rămâne de-a pururi marcată în sufletele participanților la manifestarea bucuriei și prieteniei găzduită de Căminul Cultural din localitate!
Ovi Dan   
Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Micii școlari europeni … în concurs!).

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 25 mai 2020